yrittäjän/työntekijän ostokset osakeyhtiössä

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
jopasjopas
Viestit: 1
Liittynyt: 11 Kesä 2024, 07:55

yrittäjän/työntekijän ostokset osakeyhtiössä

Viesti Kirjoittaja jopasjopas »

Varsin arkinen ja usein toistuva tilanne osakeyhtiössä on se kun yrittäjä/työntekijä välillä tekee liiketoimintaan liittyviä ostoksia omalla rahalla. Mutta miten nämä kirjataan osakeyhtiön kirjanpitoon? Keskusteluissani muiden yrittäjien kanssa olen törmännyt kahteen hyvin erilaiseen mielipiteeseen. Kumpi on oikein, vai ovatko molemmat?

Ostokset ovat usein pieniä, joten niistä ei yleensä tule laskua, jossa olisi ostajan nimi, vaan kyseessä on kauppakuitti. Ostokset ovat yleensä erilaisia toimistotarvikkeita, mutta voivat periaatteessa olla mitä tahansa liiketoimintaan liittyvää.

Jotkut ovat sitä mieltä, että ostokset voidaan kuittien perusteella suoraan kirjata osakeyhtiön kirjanpitoon kustannuksina ja alvit voi vähentää. Osakeyhtiö maksaa sitten ostokset yrittäjän/työntekijän pankkitilille.

Toiset väittävät, ettei osakeyhtiö voi maksaa mitään yrittäjälle/työntekijälle suoraan ellei tämä ensin tee erillistä kululaskua yhtiölle. Laskuun yrittäjä/työntekijä liittää ostokuitit. Osakeyhtiö maksaa sitten kululaskun osakkaalle/työntekijälle ja vähentää tässäkin tapauksessa alvit ostoksista.

Erillisten kululaskujen tekeminen on tietenkin työläämpi tapa. Ovatko erilliset kululaskut todella tarpeen vai voiko osakeyhtiö maksaa esim. yrittäjän Prismasta ostetut kopiopaperit suoraan yrittäjälle kuittia vastaan ilman erillistä laskua?

Viime kädessä kyse on kai siitä voiko yhtiö maksaa tavarasta (esim. kopiopaperi) toiselle taholle (esim. yrittäjä) kuin tavaran myyneelle yritykselle (esim. Prisma).