Arvonlisäveron pyöristys erot

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Buhanna
Viestit: 1
Liittynyt: 29 Tammi 2024, 01:41

Arvonlisäveron pyöristys erot

Viesti Kirjoittaja Buhanna »

Heippa!

Tuli kolleegani kanssa keskustelua, ja ei päästy yhtenäiseen vastaukseen joten päädyin kysyä täältä. alv-vähennys osto kuitissa.

On ostettu toimisto tarviketta, mainosmateriaalia ja muovikassi.

esim:
Kuitti:
paperi - 12,95
tarrat - 7,95
muovipussi - 0,30

kuitin lopussa, yht 21.20e

alv erittely:
veroton 17,10, vero 4,10, 24%


kirjanpitoon-->
ostovelat K 21,20
toimistotarvike D 10,44
alvsaamiset D 2,51
mainosmateriaali D 6,41
alvsaamiset D 1,54
toimistotarvike D 0,24
alv saamiset D 0,06

= veroton 19,09, vero 4,11 = eli syntyy. sentin heitto koska ohjelma laskee itse joka rivin erikseen ja muuttaa kahden desimaalin tarkuudella loppusumman(rivi).

keskustelussa tuli kaksi erillaista mielipidettä.

1) kirjaus on oikein ja näitä sentin heittoja syntyy koska jokainen rivi erotellaan, ja verotoimisto (jos tulee verotarkastus ei huomio tätä virheenä, koska joskus heittoo on ylös ja vuoden lopussa se tekee +- 0.
2) pitäisi tehdä oikaisuvienti alvsaamisiin -0,01 mutta silloin syntyy sentin hetto ostovelkoihin koska ohjelma ei anna käsin muuttaa laskentaa, jolloin syntyy erotus.

mikä menettly on oikea?, jos pitää oikaista niin miten tämä tosite sitten kirjataankaan? :shock: :shock: :oops:
KahviMies
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Helmi 2009, 19:12

Re: Arvonlisäveron pyöristys erot

Viesti Kirjoittaja KahviMies »

Monet kirjanpito-ohjelmat ja -käytännöt hyväksyvät pienet pyöristysvirheet, kuten sentin heitot, koska ne ovat usein välttämättömiä laskutoimitusten tarkkuuden rajoissa. Kun nämä erot lasketaan yhteen koko tilikauden ajalta, ne todennäköisesti tasapainottavat toisiaan (joskus olet enemmän, joskus vähemmän), ja lopputulos on lähellä todellisia lukuja. Tässä tapauksessa ensimmäinen mielipide, jonka mukaan kirjaus on oikein eikä pieniä eroja pidetä virheenä, on yleisesti hyväksytty käytäntö. Veroviranomaiset ymmärtävät, että tällaiset pienet erot ovat osa normaalia kirjanpitoprosessia, eivätkä yleensä pidä niitä ongelmana, kunhan ne eivät ole systemaattisia ja niillä ei pyritä välttämään veroja.

Jos halutaan oikaista, esim silloin kun tapahtumia on niin paljon että summa kasvaa merkittäväksi, niin sopisiko esim Pyöristyserot-tili tuohon?

Eli:
Debit: Pyöristyserot 0,01 €
Kredit: ALV-saamiset 0,01 €
Vastaa Viestiin