Sivu 1/1

"Mätkyjen" kirjaaminen

Lähetetty: 05 Huhti 2011, 18:10
Kirjoittaja Mirja81
Elikkäs, mitenkäs kirjaisin liikkeenharjoittajan kirjanpitoon edellisen tilikauden mätkyjä? Meneekö yksityisottoina vai jonnekin jäännösverotilille tuloslaskelmalle? Kauden aikaiset ennakot olen kirjannut ennakkoverotilille tuloslaskelmassa. Yksityisen / yrittäjän osuuden erottaminen toisistaanhan on käytännössä mahdotonta. Ja jos kirjataan jäännösverotilille, missä se vähennetään veroilmoituksella? Eräästä ketjusta lueskelin ettei ainakaan köntässä kuluvan kauden ennakoiden kanssa mutta jäin miettimään että eikös ne kuitenkin ole vähennyskelvottomia verotuksessa nuo mätkytkin?

Kiitos!

Re: "Mätkyjen" kirjaaminen

Lähetetty: 05 Tammi 2014, 00:31
Kirjoittaja MarianneT
Loppujen lopuksi yksityisnostoiksi...

Tilikaudenaikana voi kirjata samaan paikkaan kuin ennakkoverot tilinimellä jäännösvero edellisiltä tilikausilta ja tilinpäätöksen yhteydessä kirjataan yksityisnostoihin samalla tavalla kuin ennakkoverotkin, koska ovat henkilökohtaisia veroja

Re: "Mätkyjen" kirjaaminen

Lähetetty: 06 Tammi 2014, 13:48
Kirjoittaja myokymia
Toki jäännösverot voi kirjata myös esim muiden kausien verot tilille (samassa tiliryhmässä kuin ennakkoverot) ja veroilmoituksella nämä näkyvät kohdassa 365 "välittömät verot". Edellä mainittu yksityisottoihin kirjaaminen on myös ihan käypä menettely, joskin Kilan ohjeiden mukaisesti toiminimen verot pitäisi näkyä toiminimen kirjanpidossa, mutta kuten toitkin esiin on yksityishenkilön veroista monesti käytännössä mahdotonta eritellä elinkeinotoiminnan osuus.

Re: "Mätkyjen" kirjaaminen

Lähetetty: 14 Tammi 2014, 17:03
Kirjoittaja MarianneT
myokymia kirjoitti:Toki jäännösverot voi kirjata myös esim muiden kausien verot tilille (samassa tiliryhmässä kuin ennakkoverot) ja veroilmoituksella nämä näkyvät kohdassa 365 "välittömät verot". Edellä mainittu yksityisottoihin kirjaaminen on myös ihan käypä menettely, joskin Kilan ohjeiden mukaisesti toiminimen verot pitäisi näkyä toiminimen kirjanpidossa, mutta kuten toitkin esiin on yksityishenkilön veroista monesti käytännössä mahdotonta eritellä elinkeinotoiminnan osuus.


Kiitos täydennyksestä, vasta opettelen näitä juttuja joten hyvä, että mainitsit asiasta :lol: loogisemmin se noin meneekin, että vasta vuoden lopussa laskee verotettavan tulon plussaamalla vähennyskelvottomat voittoon/tappioon