Alv-kirjaukset?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Avuton
Viestit: 7
Liittynyt: 02 Huhti 2012, 13:47

Alv-kirjaukset?

Viesti Kirjoittaja Avuton »

Hei,

Todella yksinkertainen kysymys varmaan monelle, mutta näin aloittavalle yrittäjälle ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Eli miten myynnin yhteydessä kirjanpitoon tulisi merkitä alv-velka ja miten sitten kun se on maksettu verotilille? Eli jos vaikka myynti 100e 23% niin miten menee kirjausten puolesta alv-velka ja verotili-hommat?


Ja aihetta sivuten vielä kysymys siihen liittyen, että jos nyt tulee myyntiä joista maksan alv-velan verotilille, ja loppuvuodesta ostan yritykselle alv-vähennyskelpoista tavaraa, niin lasketaanko verotilille silloin tuleva summa mukaan yrityksen taseeseen ja kohdellaan ikäänkuin pankkitiliä?

Kiitos jo etukäteen, jos joku jaksaisi vastata ehkä tyhmän yksinkertaisilta vaikuttaviin kysymyksiini! :)
Avuton
Viestit: 7
Liittynyt: 02 Huhti 2012, 13:47

Re: Alv-kirjaukset?

Viesti Kirjoittaja Avuton »

Voisikohan joku olla niin kiva, että jaksaisi vastata yksinkertaisiin kysymyksiini.. :oops:
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Alv-kirjaukset?

Viesti Kirjoittaja Andy »

Verotilikirjausten suhteen on paljon erilaisia käytäntöjä joten yksiselitteistä vastausta on hankala antaa. Oletko harvennetun ilmoitusmenettelyn piirissä eli tilitätkö alvit esim vain kerran vuodessa? Entä tuleeko verotilillesi palkanmaksuun liittyviä tapahtumia säännöllisesti? Jos tapahtumia on paljon, niin kirjanpidossa kannattanee pitää omaa verotili-nimistä tiliä täsmäyttämistä varten. Jos tapahtumia on vain vähän, niin silloin pärjää mielestäni hyvin ilmankin.

Tässä esimerkki myynnin arvonlisäveron kirjaamisesta ilman verotiliin täsmäyttämistä:

myyntiä 100 € ja myynnin alv:ia 23 €

Per Pankkitili 123 €
An Myynti 100 €
An Myynnin alv velka 23 €

Kauden lopussa (ilmoitustahdista riippuen 1kk, 4kk tai 1 vuosi) hankintojen alv saamiset ja myynnin alv velka päätetään "maksettava alv velka" -nimiselle tilille, josta saadaan selville maksun määrä. Tämä kirjaus on Per Myynnin alv velka An Maksettava alv. Jos nyt ollaan tilikauden vaihteessa, niin tilinpäätöksessä summa näkyy velkana (tai jos hankintojen johdosta alv on negatiivinen niin saamisena). Kun velka myöhemmin maksetaan verottajalle firman tililtä, kirjataan Per Maksettava alv An Pankkitili.
Vastaa Viestiin