Auton alv

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Kaustinen
Viestit: 4
Liittynyt: 21 Tammi 2011, 12:56

Auton alv

Viesti Kirjoittaja Kaustinen »

Arvonlisäverovelvollinen yrittäjä on ostanut toiminimelleen auton yksityiseltä. Alvia ei siis ollut. Yrittäjä on käyttänyt autoa puoli vuotta ja vaihtaa sen toiseen autoliikkeessä. Nyt myyntihinnasta pitää ilmeisesti tilittää alv. Vai miten on?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Auton alv

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Onko kyse henkilöautosta vai pakettiautosta? Jos kyse on henkilöautosta, joka ei ole ollut alv-vähennyksen piirissä myöskään toiminimellä, silloin alvia ei tarvitse lisätä myöskään myytäessä.

Jos kyse on vähennyskelpoisessä käytössä olleesta ajoneuvosta, kannattaa noudattaa marginaaliveromenettelyä. Jos auto myydään nyt kallimmaalla kuin se on alun perin hankittu, marginaalivero maksetaan voittamarginaalista. Eli esim jos auto on ostettu hintaan 5000 ja nyt sen vaihtoarvo on 5400, veron perusteena on 400 euroa, jolloin tilitettävä alv olisi 74,80 €. Jos auto myydään halvemmalle kuin se on alun perin hankittu ei voittomarginaalia, eikä näin ollen myöskään tilitettävää alvia synny.

Lisätietoa marginaaliverotuksesta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... ail(14300)

Nämä taupaukset on varmaan autoliikkeelle aika yleisiä, joten todennäköisesti osaavat sieltä neuvoa kuhunkin tilanteeseen soveltuvan menettelyn.
iituli
Viestit: 34
Liittynyt: 10 Syys 2012, 19:31

Re: Auton alv

Viesti Kirjoittaja iituli »

Mitenkähän menetellään jos firma on ostanut alun perin auton uutena (alv+autovero). Auto ollut firman toiminnassa ja myy sen sitten eteenpäin toiselle yritykselle/yksityiselle?
Primrose
Viestit: 99
Liittynyt: 19 Helmi 2012, 19:49

Re: Auton alv

Viesti Kirjoittaja Primrose »

Se, onko autoa ostettaessa maksettu alvia tai ei, ei vaikuta sen myynnin alviin. Vaikutusta on sillä, onko auton käyttökulut, esim. bensat olleet alv-vähennyskelpoisia, eli onko autoa käytetty vähennyskelpoisessa toiminnassa. Jos kulujen alvit on vähennetty, auton myyntihintaan lätkäistään alv päälle. Jos kulujen alvia ei ole vähennetty, ei myöskään myydessä tarvitse alvia tilittää.

Marginaaliverotusmenettely ei minun mielestäni sovellu kuin vaihto-omaisuudeksi hankittuun hyödykkeeseen. Jos kyseessä on käytettyjen autojen kauppa, niin sitten.

Tämä soveltuu myös iitulin kysymykseen.
KLT-kirjanpitäjä vm. 2013 :)
Arkka
Viestit: 14
Liittynyt: 09 Helmi 2014, 21:52

Re: Auton alv

Viesti Kirjoittaja Arkka »

Moi, hieman vanha aihe, tai aihe ei ole vanha mutta viestiketju kylläkin.

Minulla on N1 pakettiauto, joka on n. 80/20 yrityksen käytössä. Pakettiauton ostohinnasta on vähennetty alv ja myös käyttökuluista, joten tilitän siis alv:n verottajalle kun tämän laitteen myyn. Osaako joku neuvoa käytännönläheisesti, että miten ja minne tilitän tämän alv:n? Meneekö tämä verotilin kautta normaalia alv ilmoitusta annettaessa?

Ari
Mia Varvikko
Viestit: 57
Liittynyt: 22 Heinä 2015, 07:51

Re: Auton alv

Viesti Kirjoittaja Mia Varvikko »

Hei,

aihe on vuodesta toiseen ajankohtainen :D

N1 pakettiautosta voit todellakin vähentää myös alveja, vaikka on osittain yksityiskäyttöäkin, tätä iloahan henkilöautossa ei ole. Tosin ostohinnan ja käyttökulujen alveista tulisi yksityiskäytön osuudelta laskea vähennettävän alv:n määräkin pois.
Mutta se mitä kysyit:
Kyllä, samalle verotillille minne muutkin alv-ilmoituksesi teet, ilmoitat (ja maksat) myös auton myynnin arvonlisäveron ko kuukauden kausiveroilmoituksella. (Eli kohdassa 301: 24 %:n vero)

Mia
Kirjanpitopalvelut Mia Varvikko
www.kirjanpitosi.fi
mia@kirjanpitosi.fi
Vastaa Viestiin