Oy:n lahjoitukset

Kaikki mikä liittyy yrittäjänä toimimiseen yritysmuodon valinnasta eläkeasioihin.
thk
Viestit: 7
Liittynyt: 01 Heinä 2014, 08:34

Oy:n lahjoitukset

ViestiKirjoittaja thk » 03 Syys 2016, 09:32

Hei!

Sain verottajalta tiedon, että Unicefille tehdyt lahjoitukset (max. 850 eur) eivät ole vähennyskelpoisia osakeyhtiön kirjanpidossa. Selitys oli, että vaikka lahjoitus olisikin yleishyödylliseen tarkoitukseen, niin samalla pitäisi olla kyseessä myös paikallinen tai yrityksen toimialaa lähellä oleva tarkoitus. Ja näinhän Unicefin kohdalla ei ole. Laitanko jo tehdyt lahjoitukset vähennyskelvottomien tilille vai kuittaanko maksut osakkaan lyhytaikaisena lainana, jotka maksetaan myöhemmin takaisin yrityksen tilille?

Toinen pulmakysymys koskeekin sitten vähennyskelpoista lahjoitusta. Jos lahjoitus sisältää arvonlisäveroa, niin voiko sen vähentää ostojen arvonlisäveroissa? Onko lahjoitus hyvä laittaa kirjanpidossa kuluksi markkinointiin vai kannatusmaksuihin?


myokymia
Viestit: 438
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Oy:n lahjoitukset

ViestiKirjoittaja myokymia » 05 Syys 2016, 13:03

Ei tuota Unicefin lahjoitusta tarvitse mielestäni osakkaan takaisin maksaa, laittaa vain kirjanpidossa vähennyskelvottomiin lahjoituksiin ja muistaa ettei vähennä veroilmoituksella.

Lahjoitukset harvemmin sisältävät arvonlisäveroa, koska arvonlisäverollistahan on yleisllä tasolla tuotteiden/palveluiden myynti, ei lahjoitusten vastaanottaminen. Toki usein "lahjoituksia" kerätään esim myymällä jotain täysin turhanpäiväistä, mutta mennään hyväntekeväisyys edelle. Tässä on muodollisesti kuitenkin kyse tuotteiden ostamisesta, joten ne kirjataan luonteensa mukaisesti esim markkinointi- tai toimistokuluihin (riippuu mitä on saanut vastineeksi).

Kirjanpidossa lahjoitukset on hyvä laittaa omalle tililleen, jotta ne saa sieltä helposti veroilmoitukselle eriteltyä, varsinkin kuin kirjausketjun tulee nykyään ulottua myös viranomaisilmoituksiin.

thk
Viestit: 7
Liittynyt: 01 Heinä 2014, 08:34

Re: Oy:n lahjoitukset

ViestiKirjoittaja thk » 05 Syys 2016, 13:32

Hei ja kiitos vastauksesta!

Sain verottajalta äsken infoa asiasta. Lahjoitus (kirjoja alv 10%) paikalliselle koululle on yritykselle vähennyskelpoinen kulu,
niin lahjoituksen arvonlisäveroa ei voi vähentää veroissa. Sama asia kuin edustuskuluissa, että kohdistuu ulkopuolisiin tahoihin.


Palaa sivulle “Yleistä yrittämiseen liittyen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija