Luottokorttiostot ja maksaminen erissä

Kysymyksiä ja vastauksia yhdenkertaiseen kirjanpitoon liittyen.
koodari
Viestit: 2
Liittynyt: 25 Marras 2015, 10:33

Luottokorttiostot ja maksaminen erissä

ViestiKirjoittaja koodari » 25 Marras 2015, 10:49

Tervehdys,

tarvitsisin apua luottokorttiostojen kirjaamisessa. Käytän luottokorttia jatkuvasti työhön kriittisesti liittyvissä hankinnoissa ja palvelumaksuissa, mutta olen aina maksanut kuukausittain koko laskun kerralla pois. Näin toimiessani olen kirjannut ostot kirjanpitoon täysimääräisinä laskun maksuajankohdan mukaan riippumatta veloitusajankohdasta (joka pääsääntöisesti edellisessä kuukaudessa). Kuukausittain toistuvia veloituksia on kymmenkunta + satunnaiset hankinnat.

Nyt olisin tekemässä luottokortilla yhtä arvokkaampaa satunnaista hankintaa, mitä en luultavasti pysty maksamaan yhdessä erässä. Miten hankinta/maksut tulisi kirjata tämän osalta? Luottokorttiveloituksen mukaan vai maksuerien mukaan? Helpointa lienee kirjata osa-maksu jotenkin vain tälle yhdelle hankinnalle vai kuinka? Menee aika sekavaksi laskea maksueriä ja suuruuksia kaikille veloituksille mitä laskulta löytyy.


Käytössä on yksinkertainen kirjapito. Vastausta voi varioida alv:n kera ja ilman jos löytyy vahvaa tietoa :)


viima
Viestit: 40
Liittynyt: 15 Syys 2014, 12:10
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Re: Luottokorttiostot ja maksaminen erissä

ViestiKirjoittaja viima » 27 Marras 2015, 10:05

Tapoja on varmasti hyvinkin monia, mutta vastaan nyt oman tapani ja kahdenkertaisen kirjapidon näkökulmasta.

Useimmiten kun luottokorttilasku on vähäinen ja se maksetaan yhdessä erässä, kirjaan sen muiden ostojen tapaan ostovelkohin joista kuittaan sen kokonaisuudessaan pois maksun tapahduttua. Isompien luottokorttilaskujen kohdalla, joissa usein on myös mahdollisuus maksaa lasku erissä, käytän erillistä ostovelkatiliä (tai osamaksutiliä) vain luottokorttilaskua varten jossa luottosaldoa on helppo seurata ja myös täsmäyttää.

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa kirjaisin siis koko hankinnan kerralla kuluksi (ts vähentäisin alv:n yhdessä kuukaudessa) ja seuraisin luottosaldoa erikseen.

Et maininnut millainen yhtiömuoto sinulla on. Toiminimellä mahdollista olisi myös kirjata koko hankinta kerralla kuluksi ja "kassana" käyttää yrittäjän omaa lompakkoa (nk yksityissijoitus). Lyhennysten osalta kulutilinä on omistajan lompakko (nk yksityisnosto) ja korkot yms lisäkustannukset sitten normaalin käytännön mukaan.
Taloushallinnon palveluita PK-yrityksille ja yrittäjille
www.viimapaa.com

koodari
Viestit: 2
Liittynyt: 25 Marras 2015, 10:33

Re: Luottokorttiostot ja maksaminen erissä

ViestiKirjoittaja koodari » 27 Marras 2015, 11:17

Yhtiömuoto on toiminimi, kirjanpitomuotona suoriteperusteinen.

Kertakirjaus kuluksi tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Lähinnä mietityttämään jää enää miten synkata tiliote kirjanpidon kanssa mutta enköhän keksi siihen jonkin ratkaisun.

Tässä kohtaa tuntuu että yksinkertainen kirjanpito on ensimmäistä kertaa liian yksinkertainen, mutta toistaalta monimutkaisempaa en itse alkaisi pyörittämäänkään :D

rutja76
Viestit: 137
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: Luottokorttiostot ja maksaminen erissä

ViestiKirjoittaja rutja76 » 06 Tammi 2016, 16:20

koodari kirjoitti:Yhtiömuoto on toiminimi, kirjanpitomuotona suoriteperusteinen.

Tiedäthän kuitenkin että yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista.


Palaa sivulle “Kysymyksiä ja vastauksia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija