Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

Kaikki autojen ja matkakustannusten kirjanpitokäsittelyyn ja verotukseen liittyvät kysymykset
Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Katsu » 21 Loka 2014, 20:19

Toiminimi ja toimialana hyvin liikkuva työ jota tehdään keikkaluonteisesti. "Markkina-alueena" koko Suomi eli pyynnöstä lähdetään keikan perässä kauemmaksikin.
Omaa henkilökohtaisessa omistuksessa olevaa autoa käytetään näihin ajoihin, yksityisajojen osuus yli 50% eli lisävähennyksen puolelle menisi sen puolesta.

Kysymys nyt kuuluukin että lisävähennykseen oikeuttavia ajoja ovat "Tavanmukaisen toiminta-alueen ulkopuolelle suuntautuvat ajot". Miten tällaisessa tapauksessa luetaan tavanmukainen toiminta-alue kun keikan perässä mennään kauemmaksikin. Jos yrityksen kotiosoite on Kuopiossa, niin voisi sanoa että n. 40-50% keikoista sijoittuu Helsinki/Espoo/Vantaa akselille, 30-40% Tampere, Oulu, Turku ja loput 10-30% Kuopion lähiseudulle.. Käytännössä koskaan matkaan ei tehdä kahta kertaa saman asiakkaan luo vaan keikat ovat ns. kertaluonteisia. vrt. esim. Rakenteiden tarkastuksia tekevä henkilö, Keikkoja tekevä musiikkiyhtye jne..

Pohjustuksena että olen kuullut että verotarkastuksessa tulkittiin esim. erään yhtiön keikkaileva sähköasentaja teki satunnaisia matkoja eri asiakkaiden luo 50-80km päähän ja niidenkin katsottiin olevan tavanmukaista toiminta-aluetta eikä matkakuluja voitu tälle sähköasentajalle maksaa.


KahviMies
Viestit: 12
Liittynyt: 21 Helmi 2009, 19:12

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja KahviMies » 21 Loka 2014, 21:27

Onko sinulla antaa mitään lähdettä tälle sähköasentajan kohtelulle? Se kuulostaa todella jyrkältä linjaukselta mielestäni.

Mielestäni vaihteleviin paikkoihin ympäri Suomen tehdyt työmatkat kuuluvat selkeästi lisävähennyksen piiriin. Laittaisin ne ilman muuta vähennyksiin. Jos on tulkinnanvarainen tilanne, niin tulkitse ennemmin omaksi eduksesi se. Verotarkastukset ovat kuitenkin varsin harvinaisia, joten riski on järkevä. En siis kehota rikkomaan lakia, vaan tulkitsemaan epäselvät tilanteet lähtökohtaisesti oman etusi mukaan.

Uitto
Viestit: 121
Liittynyt: 01 Loka 2014, 16:57

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Uitto » 22 Loka 2014, 09:19

KahviMies kirjoitti:Jos on tulkinnanvarainen tilanne, niin tulkitse ennemmin omaksi eduksesi se. Verotarkastukset ovat kuitenkin varsin harvinaisia, joten riski on järkevä. En siis kehota rikkomaan lakia, vaan tulkitsemaan epäselvät tilanteet lähtökohtaisesti oman etusi mukaan.


Samaa mieltä. Ainahan voi myös vedota siihen, että jos kyseessä olisi palkollinen, niin hänelle kyllä maksettaisiin oman auton käytöstä.

Tulkitsen asian niin, että sinulla on toimisto jossain kuopiossa (kotona?). Aina kun sinä tai työntekijä lähtee keikalle, niin maksat työntekijälle tai itsellesi päivärahat ja kilometrikorvaukset toimistolta asiakkaalle.

Toki päivärahaan on sitten omat sääntönsä etäisyyksistä ja reissun pituudesta. Eli ne vain ulkopaikkakunnalle suuntautuvissa keikoissa. Jos päivärahan sääntöjen mukaan maksaa myös kilometrikorvaukset, niin ei tässä ole mielestäni mitään kummallista. Tällöin ne kaupunkikeikat jää "laskuttamatta" mutta ei voi verottaja narista siitä, että olet hoitanut omia asioita samalla reissullta tms...

Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Katsu » 22 Loka 2014, 15:56

Mutta mikä tällaisessa tapauksessa luetaan "Tavanmukaiseksi toiminta-alueeksi" kun periaatteessa alueena on koko Suomi. Enkä nyt oikein millään jaksa uskoa että jos tarjoaa palveluita koko Suomeen niin ei voi tehdä lisävähennystä ollenkaan koska koko Suomi olisi tavanmukaista toiminta-aluetta.. Käytännössä siis toiminta samantyyppistä kuin keikkailevilla artisteilla, koomikoilla, rakenteiden tarkastuksia tekevät henkilöt tai muut keikkahommia tekevät henkilöt jotka tarjoavat palveluitaan ympäri Suomea.

Nyt kun suurin osa matkoista tehdää huomattavan kauas kotoa eli tosiaan se 40-50% keikoista n. 300-450km päähän, käytännössä aina eri asiakkaan luo niin miten asia tässä tapauksessa menisi.. Kuulostaa myös oudolta että tämä 400km päässä olevat pääkaupunkiseudun kohteet olisivat "Tavanmukaista toiminta-aluetta" ja siten vähennyskelvottomia ja sitten 20km päässä olevan naapurikunnan matkat saisi laittaa lisävähennykseen..

Savon Jussi
Viestit: 391
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Savon Jussi » 22 Loka 2014, 17:51

Elinkeinonharjoittajan tavanomaiseksi toiminta-alueeksi katsotaan pääsääntöisesti tämän pysyvät toimipaikat. Pysyviä toimipaikkoja ovat verovelvollisen omat toimitilat kuten liiketila, toimisto tms., jossa hän harjoittaa toimintaansa. Jos ammatinharjoittajan toiminta tapahtuu toimeksiantajan tiloissa, tuotantolaitoksessa tms. paikassa pitkään, säännöllisesti ja jatkuvanluonteisena, voi myös tällaisesta toiminta-alueesta muodostua ammatinharjoittajan pysyvä toimipaikka ja näin siis myös matkakustannusten suhteen ammatinharjoittajan tavanomainen toiminta-alue. Työskentely tavanomaisella toiminta-alueella on verrattavissa työntekijän työskentelyyn varsinaisella työpaikalla. Vastaavasti ammatinharjoittajan matkat kotoa pysyvälle toimipaikalle ja sieltä takaisin kotiin ovat yksityismenoja kun taas matkat tilapäiselle toiminta-alueelle ovat elinkeinotoiminnan matkoja.

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2008/Verohallinnon_kannanottoja_yritysverokys%2810015%29#Kysymys%203

Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Katsu » 22 Loka 2014, 18:50

Savon Jussi kirjoitti:Elinkeinonharjoittajan tavanomaiseksi toiminta-alueeksi katsotaan pääsääntöisesti tämän pysyvät toimipaikat. Pysyviä toimipaikkoja ovat verovelvollisen omat toimitilat kuten liiketila, toimisto tms., jossa hän harjoittaa toimintaansa. Jos ammatinharjoittajan toiminta tapahtuu toimeksiantajan tiloissa, tuotantolaitoksessa tms. paikassa pitkään, säännöllisesti ja jatkuvanluonteisena, voi myös tällaisesta toiminta-alueesta muodostua ammatinharjoittajan pysyvä toimipaikka ja näin siis myös matkakustannusten suhteen ammatinharjoittajan tavanomainen toiminta-alue. Työskentely tavanomaisella toiminta-alueella on verrattavissa työntekijän työskentelyyn varsinaisella työpaikalla. Vastaavasti ammatinharjoittajan matkat kotoa pysyvälle toimipaikalle ja sieltä takaisin kotiin ovat yksityismenoja kun taas matkat tilapäiselle toiminta-alueelle ovat elinkeinotoiminnan matkoja.

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2008/Verohallinnon_kannanottoja_yritysverokys%2810015%29#Kysymys%203


Kiitos Savon Jussi. Joko olen tyhmä tai en muuten vain ymmärrä mitä yritit kertoa, mutta mikä tässä tilanteessa on minun tavanomainen toiminta-alue kun kodin lisäksi ei ole toimistoa tai vastaavaa? Ainoastaan kulloisenkin asiakkaan mukaan vaihtuvat paikat jossa työ tehdään..

Jäi vaan niin mieleen tämä sähköasentajan esimerkki kun hän teki keikkahommina sähköurakoita ja 50-80km päähänkin suuntautuneet matkat eri asiakkaiden luo katsottiin olevan tavanmukaista toiminta-aluetta..

Andy
Viestit: 1544
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Andy » 22 Loka 2014, 21:18

mikä tässä tilanteessa on minun tavanomainen toiminta-alue kun kodin lisäksi ei ole toimistoa tai vastaavaa


Ainakin päivärahan saaminen edellyttää, että ollaan yli 15 km päässä kodista tai pysyvästä työpisteestä:

"Päivärahan suorittaminen edellyttää, että erityinen työntekemispaikka on yli 15 kilometrin etäisyydellä joko palkansaajan varsinaisesta työpaikasta tai asunnosta, riippuen siitä, kummasta matka on tehty. Erityisen työntekemispaikan on lisäksi oltava yli 5 kilometrin etäisyydellä sekä varsinaisesta työpaikasta että asunnosta."
Lähde: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... tkak(30407)

Olisiko sähköasentajan tapauksessa voinut olla kyse sen verran pidemmistä keikoista, että tämä Savon Jussinkin lainaama lause toteutui:

"Jos ammatinharjoittajan toiminta tapahtuu toimeksiantajan tiloissa, tuotantolaitoksessa tms. paikassa pitkään, säännöllisesti ja jatkuvanluonteisena, voi myös tällaisesta toiminta-alueesta muodostua ammatinharjoittajan pysyvä toimipaikka ja näin siis myös matkakustannusten suhteen ammatinharjoittajan tavanomainen toiminta-alue."

Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Katsu » 23 Loka 2014, 16:55

Andy tarkoitat "pidemmillä keikoilla" ajallisesti vai matkan pituudellisesti pidempiä keikkoja.. Käsittääkseni olivat aivan täysin satunnaisia eri asiakkaiden luo, toki usein samalle paikkakunnalle.

15km on tosiaan päivärahan rajana, mutta jossain minunkin tavanomainen toiminta-alue on, mutta miten se tässä tapauksessa menisi kun suurin osa matkoista tehdään monensadan kilometrin päähän, mutta toki myös lähemmäskin kuten avausviestissä on..? .. ja tavanomaisen toiminta-alueen perusteella saisi määriteltyä miltä matkoilta voi laittaa matkoista lisävähennystä..

Savon Jussi
Viestit: 391
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Lisävähennykseen oikeuttavat ajot, myös kauemmaksi

ViestiKirjoittaja Savon Jussi » 24 Loka 2014, 16:48

Toiminta-alue on vähän harhaanjohtava termi. Sillä tarkoitetaan paikkaa/paikkoja, jossa työntekijä/yrittäjä normaalisti käy töissä. Kotoa tähän "toiminta-alueelle", toimipaikalle saa normaalin kodin ja työpaikan välisen työmatkavähennyksen lisäämällä sen esitäytetylle henkilökohataiselle veroilmoitukselle.

Yrittäjällä tämä "toiminta-alue" tarkoittaa sitä kiinteää toimipaikkaa (koti/toimisto/halli tms) jossa työhön tarvittavia laitteita ja tarvikkeita (varasto) säilytetään. Kun täältä sitten lähdetään työkeikalle työntekijä laskuttaa km-korvaukset ja toiminimiyrittäjä laskeskelee noita lisävähennyksiä. Ei tässä mielestäni pitäisi olla mitään epäselvää. Päivärahaoikeudessa sitten onkin enemmän setvittävää varsinkin eräiden alojen työntekijöillä, joilla sitä varsinaista kiinteää työntekopaikkaa ei edes ole olemassa.


Palaa sivulle “Autot ja matkakustannukset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija