Toiminimi sekä oma auto, yksityiskäyttö 70%

Kaikki autojen ja matkakustannusten kirjanpitokäsittelyyn ja verotukseen liittyvät kysymykset
heneeee
Viestit: 2
Liittynyt: 07 Elo 2014, 11:51

Toiminimi sekä oma auto, yksityiskäyttö 70%

ViestiKirjoittaja heneeee » 07 Elo 2014, 12:00

Mitenkäs tää nyt menee, kun käytän elinkeinotoiminnassa autoa välillä. Arviolta 70% on yksityisajoa ja 30% elinkeinotoiminnan ajoja. Menossa on ensimmäinen tilikausi.

Autoon pitäisi saada uudet renkaat. Saan käsittääkseni ne ostetua Ruotsista alv 0% ? Kirjaanko 30% renkaiden hinnasta vai mitä kirjaan menotilille?

Entä jos tilikauden jälkeen selviääkin että elinkeinotoiminnan ajoja onkin ollut esimerkiksi 35% kaikista ajoista.


Kiitos.


MarhuGF
Viestit: 1
Liittynyt: 17 Maalis 2014, 13:22

Re: Toiminimi sekä oma auto, yksityiskäyttö 70%

ViestiKirjoittaja MarhuGF » 12 Elo 2014, 08:05

Hei heneeee,
Koska yksityisajosi ovat yli 50% kaikista ajoista, autoa etkä kustannuksia et voi laittaa yrityksesi taseeseen/kuluksi. Verottajan ohjeistuksen mukaan yrityksen ajojen pitää olla yli 50%. Eli käytännössä pidät ajopäiväkirjaa elinkeinotoiminnan ajoista ja niistä saat laittaa toiminimiyrityksesi veroilmoitukseen lisävähennyksen veroilmoituksen sivulla 3/B2 Selvitys yksityisvaroihin kuuluvan auton käytöstä elinkeinotoiminnassa (EVL 55.1 § 2 kohta). Josta siirrät ne etusivulle kohtaan 364 Lisävähennykset (erittely sivulla 3 kohdassa VI B1 ja B2).
Kirjanpidossa vähennetyt määrät ja verotuksen toimittamisen yhteydessä tehtävä lisävähennys yhteensä vastaavat määrältään palkansaajille maksettavia verovapaita korvauksia.
Huomioitavaa on myös se, että ajopäiväkirja tai muu dokumentointi, mihin vähennys perustuu, täytyy olla autenttinen -> loppuvuodesta Excelillä tehty laskelma ei välttämättä mene tarkastuksen sattuessa läpi. Tästä on hyvänä esimerkkinä traktoriurakoitsija, jonka vaimo ei kehdannut vielä tilitoimistoon vuoden mittaan ryvettynyttä vihkosta ja kirjoitti puhtaan version. Verotarkastuksen osuessa kohdalle verottaja katsoi, että kyseinen kirja oli liian siisti siihen nähden, että se olisi kulkenut mukana ajossa koko vuoden ja hylkäsi lisävähennyksen. Liekö urbaanilegenda vai totta, mutta joka tapauksessa kulujen pitää perustua todellisuuteen.
Verohallinnon yhtenäistämisohjeista löydät kaiken mahdollisen tiedon, jollei kirjanpitäjäsi osaa neuvoa asiassa...


Palaa sivulle “Autot ja matkakustannukset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija