Kirjanpidon korjaamisesta

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Marzy
Viestit: 38
Liittynyt: 28 Tammi 2011, 16:20

Kirjanpidon korjaamisesta

Viesti Kirjoittaja Marzy »

Moi!

Jos huomaan vasta jälkikäteen, että olen kirjannut jonkun laskun väärälle kuukaudelle tai, että jokin kuitti/lasku on kokonaan unohtunut välistä, niin miten pitäisi toimia tällaisissa tilanteissa?
Voinko vaan kirjata laskun/kuitin oikealle päivälle ja tehdä kyseessä olevan kuukauden alv laskelmaan korjaustositteen?
Tuleeko korjaustositteen päivämääräksi sen laatimispäivä, vai se päivä, minkä päivän tositetta siinä korjataan?

Marzy
Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Re: Kirjanpidon korjaamisesta

Viesti Kirjoittaja Ellis79 »

Riippuu siitä, onko välissä ollut tilipäätöstä? jos ei, niin:

Ensinnäkin: hyvä tapa on aina kuukausittain (mikäli tekee kirjanpidon kuukausittain) täsmätä pankkitili ja taseen pankkitili, ja jos kassa on käytössä niin kassa ja taseen kassa. Tässä ainakin osa virheistä jää kiinni.

jos kuitenkin on jäänyt puuttumaan esim. jokin käteiskuitti, niin sitten oikaisisin olennaisuuden periaatteella niin että saan alv-ilmoituksen oikein (ks. alla). Pienet tapahtumat oikaisisin kyllä sille kuukaudelle kuin ne huomaan.

jos kyse on jaksotuksesta (kuten poistot), niin oikaisisin sille kuukaudelle kuin ne huomaan.

ALV:n osalta:

Kirjanpitolautakunta on antanut yleisohjeen ALV:n kirjaamisesti vuonna 2008. Siinä käsitellään myös virheitä, kohdassa 4. http://www.edilex.fi/virallistieto/kilaohje/alvkirj3

4.10 Virheiden korjaaminen

Jos kalenterikuukaudelta suoritettava vero on ilmoitettu liian suurena tai vähennettävä vero liian pienenä, virheen saa korjata vähentämällä liikaa ilmoitetun veron tilikauden seuraavilta kalenterikuukausilta (AVL 191 §).

Veronsaajan vahingoksi tapahtunutta virhettä ei voida oikaista samalla menettelyllä. Liian pienenä ilmoitettu suoritettava vero tai liian suurena ilmoitettu vähennettävä vero korjataan antamalla uusi valvontailmoitus ja kohdistamalla korjattujen tietojen mukainen maksu arvonlisäverotuksessa oikealle kuukaudelle.

Hyvän kirjanpitotavan mukaisesti virheellisten kirjausten korjaukset voidaan tehdä sille kuukaudelle tai vastaavalle muulle jaksolle, jona virhe havaitaan tai sitä edeltävälle kaudelle, jolle kirjauksia vielä voidaan tehdä (ns. avoinna oleva kuukausi tai vastaava muu jakso KPL 2:4 §). Virheellinen kirjaus voidaan korjata myös korjausmerkinnällä ilman uutta tositetta tilikauden aikana sekä tilikauden päättymisen jälkeen tilinpäätöksen laatimisaikana (KTMp 3 luku). Tilikauden aikaiset virheet korjataan viimeistään tilinpäätöksessä. Toisin kuin arvonlisäverolainsäädäntö kirjanpitolainsäädäntö ei edellytä tuottojen ja kulujen oikaisujen kuukausikohtaista kohdistamista.

Mikäli virheellinen kirjaus on johtanut liian pieneen arvonlisäveron tilitykseen, mutta virhe korjataan hyvän kirjanpitotavan mukaisesti esimerkiksi vasta tilinpäätöstä laadittaessa, tulee tiedot arvonlisäveron oikean kuukausittaisen määrän laskemiseksi kyetä tällöinkin johtamaan pääkirjanpidosta.

Mikäli virhe havaitaan sen jälkeen, kun tilinpäätös on valmistunut, voi verovelvollinen veroseuraamusten minimoimiseksi maksaa lisäsuorituksen ja antaa uuden korjatun valvontailmoituksen oma-aloitteisesti. Tämä on mahdollista siihen saakka, kunnes vuosi on kulunut sen tilikauden päättymisestä, johon kuuluvalta kalenterikuukaudelta lisäsuoritus maksetaan (AVL 148 §). Määräajan jälkeen havaitusta virheestä verovelvollinen voi tehdä maksuunpanopyynnön verovirastolle (ks. myös 4.11 luvun 3 ja 4 kpl).


Toivottavasti tästä on apua!
Viimeksi muokannut Ellis79, 08 Heinä 2011, 11:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Marzy
Viestit: 38
Liittynyt: 28 Tammi 2011, 16:20

Re: Kirjanpidon korjaamisesta

Viesti Kirjoittaja Marzy »

Kiitos paljon vastauksestasi :)

Marzy
Vastaa Viestiin