Erot kirjanpidon ja veroilmoituksen välillä

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Sivutoiminen
Viestit: 1
Liittynyt: 05 Tammi 2017, 11:15

Erot kirjanpidon ja veroilmoituksen välillä

ViestiKirjoittaja Sivutoiminen » 05 Tammi 2017, 12:35

Otin pari vuotta sitten Oy:n kirjanpidon hoitaakseni, ja kahden tilinpäätöksen verran homma onkin toiminut kohtalaisesti (tilintarkastaja ja verottaja eivät ole huomautelleet). Ongelmia tulee lähinnä siitä, että ehdin tehdä kirjanpitoa vain noin päivän verran kuukaudessa, ja asiat pitää opetella aina uudelleen kun tuo muisti on niin lyhyt.

Vuoden 2015 veroilmoitusta tehdessäni huomasin, että kirjanpidossa oli kirjattu kuluksi vähennyskelvottomia menoja ja toisaalta tuotoksi verovapaita osinkoja. Tästä johtuen tulos vuoden 2015 tilinpäätöksessä eroaa tuloksesta vuoden 2015 verotuspäätöksessä parin sadan euron verran siten, että verotuspäätöksessä tulos on suurempi. Näin myös jakokelpoinen oma pääoma kirjanpidossa on vastaavan summan verran pienempi.

Olisi suotavaa, että kirjanpito täsmäisi verottajalle ilmoitettujen tietojen kanssa. Eli haluaisin tehdä kirjanpitoon korjauksen, jolla em. ero tasataan. Voidaanko se tehdä jollakin yksittäisellä kirjauksella vuodelle 2016? Toivottu vaikutus olisi, että kirjanpidossa näkyvä jakokelpoinen oma pääoma kasvaa tuon n. 200 euroa.


viima
Viestit: 40
Liittynyt: 15 Syys 2014, 12:10
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Re: Erot kirjanpidon ja veroilmoituksen välillä

ViestiKirjoittaja viima » 11 Tammi 2017, 11:19

Kirjanpito ja verotus eroavat lähestulkoon aina hieman.
Kirjanpitoon siis kirjataan kuluja jotka eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia (esim edustuskulut, verojen viivästysseuraamukset, sakot) tai ne ovat verotuksessa verovapaita (esim verojen hyvityskorot). Kirjanpidossa ne silti ovat täysin KPL-mukaisia.

Veroilmoitus tehdään aina kirjanpidon pohjalta. Jos siellä on näitä vähennyskelvottomia eriä, ne merkitään veroilmoitukselle niille määrättyihin kohtiin. Verotettava tulos lasketaan verotettavan tulon mukaan, ei kirjanpidon tuloksen mukaan.

Mikäli ymmärsin kysymyksesi oikein, vastaus on että et voi tehdä ko korjausta
Taloushallinnon palveluita PK-yrityksille ja yrittäjille
www.viimapaa.com


Palaa sivulle “Kirjanpidon korjaaminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija