Kansallinen tulorekisteri eli tulotietojärjestelmä

Ajankohtaisia asioita ja uutisia kirjanpitoon liittyen
myokymia
Viestit: 442
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Kansallinen tulorekisteri eli tulotietojärjestelmä

ViestiKirjoittaja myokymia » 25 Elo 2016, 09:31

Tulipa päivän uutisoinnin http://yle.fi/uutiset/kaatuuko_kansallinen_rekisterihanke_ekn_mukaan_tulorekisteri_lisaa_byrokratiaa__ministerio_korostaa_hyotyja/9116977 inspiroimana käytyä läpi tuo lakiluonnos kansalliseksi tulorekisteriksi http://www.hare.vn.fi/upload/asiakirjat/20303/736414916.PDF

Ideahan on, että palkkojen osalta tulotiedot ilmoitettaisiin palkansaajakohtaisesti kuukausittain yhteen paikkaan, eikä useita eri vuosi- ja kuukausi-ilmoituksia enää tarvittaisi.

EK on siirtynyt tietyiltä osin vastustamaan hanketta koska http://ek.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2016/08/25/ek-tulorekisterilaki-uhkaa-kasvattaa-huimasti-pienten-yritysten-taakkaa/.

Itse en kyllä hirveästi nähnyt edellytettävän sellaisia tietoja, joita ei jo tällä hetkellä palkanlaskennassa kerättäisi, vaikka EK:n näkemyksen mukaan "Säännöllisesti tallennettavasta tietomassasta merkittävä osa olisi sellaista, jota pienillä työnantajilla ei ole tietojärjestelmissään, eivätkä ne niitä itse tarvitse." Jännä että nimenomaan EK on ajamassa pienyritysten asiaa, kun yleensä se on keskittynyt suurtyönantajien etujen turvaamiseen, mutta tässä lienee viime vuosina ollut pientä siirtymään EK:n taholta Suomen Yrittäjien tontille.

Huonona puolena ilmoitus tulotietojärjestelmään tulisi tehdä viiden päivän kuluessa suorituksen maksamisesta, mikä monilla työnantajilla tarkoittaisi useita ilmoituksia kuukaudessa, koska monilla aloilla palkka maksetaan kahden viikon välein ja muutoinkin kuukauden sisällä saattaa olla useita palkanmaksuja.

Lisäksi ainakaan alkuvaiheessa tapaturmavakuutusyhtiöt eivät hyödyntäisi tulorekisteriä, joten useaan paikkaan joutuisi edelleen ilmoituksia laittamaan. Tapaturmayhtiöt olisivat kuitenkin viiveellä tulossa mukaan, ja ilmoituksissa pitäisi antaa myös heidän tarvitsemat tiedot jo alusta alkaen.


Andy
Viestit: 1549
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kansallinen tulorekisteri eli tulotietojärjestelmä

ViestiKirjoittaja Andy » 25 Elo 2016, 12:11

Tuo uudistuksen perimmäinen tavoite kannustavamman sosiaaliturvajärjestelmän rakentamiseksi on ehdottomasti kannatettava. Onhan aika absurdia että meillä on sellaisia kannustinloukkuja, joissa työttömän, sosiaaliturvan varassa elävän ihmisen ei kannata ottaa töitä vastaan. Jos tämä uudistus pystyy vähentämään edes osittain sitä valtavaa byrokratiaa jota mm. Kela pyörittää, niin näen sen varsin positiivisena. Eri asia on toki se, että toteutuvatko uudistuksen tavoitteet vai eivät.

Ja toki EK:ta on hyvä kuunnella, kun varoittavat pienten yritysten kasvavista työmääristä uudistuksen vuoksi. Toivottavasti asia saataisiin ratkaistua jotenkin niin, että byrokratian määrä ei kasvaisi minkään kokoisilla yrityksillä isommaksi.

myokymia
Viestit: 442
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kansallinen tulorekisteri eli tulotietojärjestelmä

ViestiKirjoittaja myokymia » 26 Elo 2016, 07:22

Näillä hankkeilla on vähän taipumusta paisua aina matkan varrella. Itse olin alun perin hyvin toiveikas tämän suhteen, koska lähtöajatushan tässä taisi olla, että otetaan kuukausittain palkanlaskennassa jo oleva tieto viranomaisten käyttöön. Nyt eri tahot ovat keksineet, että heillekin olisi hyötyä tuosta rekisteristä, mutta vain jos sinne saadaan myös hieman lisää tietoa, ja tästä on aiheutumassa tuota hallinnollista lisätaakkaa tuon lisäinformaation keräämisen muodossa. Mutta omasta mielestä ei niin kohtuutonta, etteikö hanke kaikkiaan olisi kuitenkin kannatettava. Hankaluuksia aiheuttanee lähinnä poissaolopäivien raportointi (palkalliset ja palkattomat), verottomat korvaukset (joita usein maksetaan palkanlaskennan ulkopuolella matkalaskulla ja raportoidaan nykyisin ainoastaan vuositasolla), sekä taisi siellä olla myös autoetuauton ajokilometrien ilmoittaminen. Mutta ehdottomasti suurimpana haittana juurikin tuo, että raportointi tehdään jokaisen palkanmaksukerran osalta viiden päivän sisällä maksusta, eikä esim kuukausitasolla.

Jo tähän saakkahan esim eläkevakuutusyhtiöihin on voinut toimittaa kuukausittaiset palkansaajakohtaiset bruttopalkat, jolloin TyEL-vakuutusmaksut ovat käytännössä ajantasaiset. Verohallinnolla on pitkän tähtäimen suunnitelmissa siirtyä ajantasaisuuteen myös palkansaajien tuloverotuksen osalta, jotta suurista mätkyistä ja palautuksista päästään eroon. Tässä suuressa suunnitelmassa tuo kuukausittainen raportointi on väin välietappi, joten toivotaan tosiaan että se saadaan mahdollisimman jouhevaksi.


Palaa sivulle “Ajankohtaista”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija