Valtionvarainministerin budjettiesityksessä kaavaillaan yrittäjille helpotuksia

Ajankohtaisia asioita ja uutisia kirjanpitoon liittyen
HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Valtionvarainministerin budjettiesityksessä kaavaillaan yrittäjille helpotuksia

ViestiKirjoittaja HannaF » 24 Elo 2016, 17:59

Savon Jussi kirjoitti:Kirjanpitolakihan antaa jo mahdollisuuden juoksevan kirjanpidon tekemiseen maksuperusteisesti:

Toivon mukaan maksuperusteiseen alv:n tilittämiseen siirtyminen ei kuitenkaan poista ostopuolelta oikeutta suoriteperusteiseen vähentämiseen. Se veisittäisi uudistuksen rahoitusvaikutukset (esim. osamaksulla ostaminen).


Tuossa yllä jo kirjoitin, että lakiesityksessä on tietämäni mukaan esitetty ns. symmetristä mallia, jossa sekä myynti- että ostolaskujen alv käsitellään maksuperusteisesti.

Tilisanomat kirjoitti aiheesta 18.3.2015
Ministeriöllä oli muistiota valmisteltaessa kiikarissa kaksi mallia maksuperusteisen arvonlisäverotuksen järjestämiseksi. Muistiossa niitä kutsutaan termeillä symmetrinen ja epäsymmetrinen malli. Symmetrinen malli tarkoittaisi, että yritys kohdentaisi arvonlisäveron maksuperusteisesti sekä myyntien että ostojen osalta. Myynnin vero kohdentuisi sille kuukaudelle, jolloin maksu on kertynyt ja vastaavasti ostojen vero sille kuukaudelle, jolloin maksu on tapahtunut.

Epäsymmetrisessä mallissa yritys puolestaan kohdentaisi myyntien veron maksuperusteisesti sille kuukaudelle, jona maksu on kertynyt. Ostojen veron se voisi kohdentaa vähennettäväksi sinä kuukautena, jona se on vastaanottanut tavaran tai palvelun tai niitä myöhempänä hetkenä, kun se on vastaanottanut niistä myyjältä laskun. Näin yritys voisi tilittää myynnin veron myöhemmin ja saada ostojen veron aiemmin vähennyksenä hyödykseen. Tämä lisäisi yrityksen maksu­valmiutta ja parantaisi pienyrittäjän rahoitusasemaa, jota laskusaatavien pitkät maksuajat heikentävät.

Valtiovarainministeriö on laatinut laskelmia symmetrisen ja epäsymmetrisen mallin vaikutuksista verotuottoon. Ministeriö on tehnyt laskelmat laskujen 14 ja 21 päivän maksuaikaoletuksilla. Ministeriön laskelmien mukaan epäsymmetrinen malli alentaisi 14 päivän maksuaikaoletuksella valtion verotuloja siirtymävaiheessa 93 miljoonaa euroa enemmän kuin symmetrinen. Ja 21 päivän maksuaikaoletuksella epäsymmetrinen malli olisi puolestaan 143 miljoonaa euroa symmetristä kalliimpi. Tosin tässä ei ole kyse mistään lopullisesta verotuoton menetyksestä. Myynnin veronalaisuuteen tai ostojen vähennysoikeuteenhan ei tässä olla puuttumassa. Verotuottovaikutuksessa olisi kyse siirtymävaiheesta ja siinä yhteydessä veron kertymisestä valtion kassaan nykyistä hieman myöhemmin ja osin kertymisestä vasta seuraavan vuoden puolella, mikäli pienyritykset ottaisivat maksu­perusteen käyttöön.

Pohdintaa symmetrisen ja epäsymmetrisen mallin välillä on tehty muussakin mielessä kuin yrityksen maksuvalmiutta ajatellen. Tekes-rahoitteisen Real-Time Economy -ohjelman merkeissä on vuosina 2009–2011 ollut käynnissä niin sanottu FIA-hanke (Fully Integrated Accounting), jonka keskiössä oli yritysten tiliöinnin, raportoinnin ja talouden arvoketjun sähköistäminen, kuten hankkeessa on tavoitetta kuvattu.

Huhtikuussa 2010 FIA-hanke teki nimissään valtiovarainministeriölle lakialoitteen maksuperusteisesta arvonlisäverosta. Aloitteen ideana oli, että maksuperusteisen arvonlisäverokäsittelyn salliminen pienyrityksille toisi mahdollisuuden verkkolaskutuksen ja digitaalisen taloushallinnon leviämiseen pk-yrityksissä. Digitaalisessa muodossa olevat myynti- ja ostolaskut voisi linkittää rakenteisessa muodossa olevaan tiliotteeseen, johon kirjanpito voisi perustua pienimmillä yrityksillä ja jonka avulla yritys voisi ilmoittaa tilitettävän arvonlisäveron maksuperusteisesti. Aloitteessa symmetrisyyden kannatus lähti siis siitä, miten pienimpienkin yritysten taloushallintoa saataisiin vivutettua kohti digitalisaatiota.

Ministeriö päätyi symmetriseen malliin

Mutta palataan jälleen valtiovarainministeriön muistioon. Ministeriö päätyi esittämään, että maksuperusteinen arvonlisäverotus otettaisiin käyttöön pienyrityksillä symmetrisenä mallina. Ministeriön perustelut tälle mallille löytynevät valtiontaloudellisista syistä, mutta malli toteuttaisi samalla niitä ajatuksia, joita FIA-hankkeessa on esitetty. Ministeriö päätyi symmetriseen malliin, mutta myyntien osalta se ehdottaa perälautaa maksuperusteen käyttöön.

Tilisanomat, Markku Ojala Maksuperusteinen arvonlisäveroPalaa sivulle “Ajankohtaista”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija