Osakaskunnan Kirjanpito

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
LeaPaRa
Viestit: 1
Liittynyt: 04 Tammi 2017, 12:40

Osakaskunnan Kirjanpito

ViestiKirjoittaja LeaPaRa » 04 Tammi 2017, 13:37

Olen juuri aloittanut kalastusosakaskunnan kirjanpitäjänä ja huomaan että siellä on paljon erikoista.
Kalstusosakaskunnan jäseniähän ovat osakakunna alueen kiinteistöt. Nyt olen kovasti miettinyt millä kaavalla tase tuloslaskelma pitää esittää. Kysyin asiaa myös Kilalta ja sieltä tuli vastaus, että pien- ja mikroyrityksen asetuksen(PMA) mukaisella mikroyrityksen mukaisella kaavalla. Samalla mietityttää myös se, että miten kirjanpitoon kirjataan Omistaja- ja viehekorvaukset. Mitä kirjanpitotilejä,miten tarvittavat kirjaukset tehdään sekä varat esitetään tilinpäätösraporteissa.
Omistaja ja vihekorvaukset,jotka maksetaan kalastuksenhoitomaksuista (omistajakorvaukset) ja viehekalastusmaksuista (viehekorvaukset) kertyneistä varoista. Omistajakorvausten perusteena on vesialueelle kohdistunut onginta- ja pilkintärasitus, viehekorvausten perusteena vesialueelle
kohdistunut viehekalastusrasitus. Maa- ja metsätalousministeriö myöntää varat em. korvauksiin vuosittain ja siirtää rahat TE-keskuksille. Maa- ja metsätalousministeriö määrittelee vuosittaisessa määräyskirjeessään em. varojen käsittelyyn liittyvät ehdot. TE-keskukset jakavat varat ministeriön ohjeiden mukaan kalastusalueille, jotka tekevät jakopäätöksen ja siirtävät varat osakaskunnille jotka sitten jakavat rahat kiinteistöjen omistajille heidän osuuslukujen mukaisesti. Nyt sitten haluaisin tietää miten nämä kyseiset varat käsitellään osakaskunnan kirjanpidossa katsotaanko ne osakskunnan tuloksi ja toiminnaksi? Maksetaanko niistä veroa? Mitä tilejä käytän kirjauksissa? vai Onko ne vain siirtyvä erä josta ei tule maksaa tuloveroa? Miten nämä kirjataan kirjanpitoon kummassakin tapauksessa?
Pystyykö kukaan antamaan minulle nämä ohjeet????


Karina
Viestit: 21
Liittynyt: 20 Maalis 2016, 11:18

Re: Osakaskunnan Kirjanpito

ViestiKirjoittaja Karina » 06 Tammi 2017, 15:17

En tiedä nyt niin paljon osakaskunnan kirjanpidosta. Kokemusta on kuitenkin osakaskunnasta, joka vuokraa venepaikkoja. Netistä löysin tällaisen ohjeen, toki vanha on ja varauksella suhtautuisin. Mutta ehkä tuonne RKTL voisi soittaa ja kysyä lisää. http://www.rktl.fi/julkaisut/j/421.html
Yhdistyksen tilikarttamallia olen käyttänyt omassa osakaskunnassa. Muuttamalla tilien nimiä saat siitä varmastikkin toimivan tilikartan.
Tässäkin on jotain esimerkkiä http://www.rktl.fi/www/uploads/Talous%2 ... 1.2007.pdf

Ehkä näillä pääset eteenpäin.


Palaa sivulle “Kirjanpidon perusteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija