Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja TRN »

Kysyin tätä samaa Kauppalehden foorumilla mutta sieltä ei tullut vastauksia, joten koitetaan jos täällä saataisiin keskustelua aikaiseksi.

Eli uutena yrittäjänä aloitin tekemään kirjanpitoa itse, vaikka kaikki sanoivat että älä tee. Tossa kun aloin noin 3 kk sitten opiskelemaan kirjanpitoa, kattelin pari suomenkielistä ohjetta ja kirjaa, enkä ymmärtänyt niistä yhtään mitään. Sitten katsoin YouTubesta pari 5 min pätkää englanniksi, niin kirjanpidon perusteet avautui heti. Jotenkin toi suomenkielinen taloussanasto ei käy mun järkeen sitten millään.

Eli suomessa kirjanpidon kaava on: vastaavaa = vastattavaa, mikä ei kyllä kerro yhtään mitään noviisille. Sitten kun katsotaan englannin kielen kirjanpidon kaava, niin alkaa jo avautumaan eli: assets = liabilities + equity. Eli mun mielestä paljon paremmin Suomessa voisi olla kanssa varat = vieras pääoma + oma pääoma. En ymmärrä mikä järki on vastaavaa ja vastattavaa termien käytössä?

Ihmetyttää kun olen opiskellut kirjanpitoa englanninkielisestä materiaalista, niin Suomessa puhutaan välillä kirjausten teossa tase ja tuloslaskelma puolesta, tarkoitetaanko sillä vastaavaa ja vastattavaa, eli tase puoli = vastaavaa ja tuloslaskelma puoli = vastattavaa? Toiseksi mikä sekoittaa on tuloslaskelma puoli, eli jos tuloslaskelma puolella tarkoitetaan vastattavaa niin sinne kuuluu myös vieras pääoma, mutta eihän tuloslaskelmaan tule velkoja, vaan tuloslaskelman peruskaava on tulot - menot ja englanninkielisessä kaavassa tulot ja menot menee equityn alle. Sitten kolmanneksi tasepuolesta puhuessa taas hämää se kun mä mietin taseen balance sheettinä, eli tase on kokonaisuus, mikä muodostuu kolmesta osasta, eli assets = libailities + equity, niin kirjauksia tehdessä mä käyttäisin Suomessa ennemmin tasepuolesta nimitystä varat tai sitten vastaavaa. Eli ymmärrän kun puhutaan että on vahva tase mutta en ymmärrä kun kirjataan jotain taseen puolelle. Voi olla että noviisina mun jutut menee täysin päin metsään.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja Andy »

Eli suomessa kirjanpidon kaava on: vastaavaa = vastattavaa, mikä ei kyllä kerro yhtään mitään noviisille.
Samaa mieltä, nuo termit ovat kieltämättä hankalia.

Ihmetyttää kun olen opiskellut kirjanpitoa englanninkielisestä materiaalista, niin Suomessa puhutaan välillä kirjausten teossa tase ja tuloslaskelma puolesta
Vastaavaa ja vastattavaa ovat molemmat tasepuolen termejä. Tuloslaskelma on kokonaan eri asia kuin tase, sen englanninkielinen termi on "profit and loss account". Taseen englanninkielinen termi on juuri tuo mainitsemasi balance sheet.
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja TRN »

Ok, eli olin ymmmärtanyt tasepuolen väärin ja nyt menin vielä enemmän sekaisin. Mikä se tasepuoli sitten oikein on, esim. mitä sillä tarkoitetaan kun joku sanoo että kirjaa ne taseen puolelle tai että se löytyy tasepuolelta? Eikö kaikki kirjaukset tehdä johonkin taseen osaan, koko kirjanpito on tase, eli kirjanpidon kaava tai taseen kaava on sama asia. Jos ajattelen englannin kautta niin kirjauksia tehdään kirjanpitoon, joko assets, liabilities tai equity puolille ja balance sheet (tase), P&L (tuloslaskelma) ja cash flow (rahoituslaskelma) ovat kirjanpidon raportteja ei puolia.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja Andy »

Tasetta voi ajatella yrityksen varallisuuslaskelmana. Se sisältää yrityksen varat ja velat.

Kaikkia kirjauksia ei suinkaan tehdä taseeseen, vaan myös tuloslaskelmaan tulee kirjauksia. Moni kirjaus tulee toiselta puoleltaan taseeseen ja toiselta puoleltaan tuloslaskelmalle.

Tarkastellaan vaikka ihan tavallista myyntitapahtumaa, jossa yritys vastaanottaa rahat pankkitililleen myytyä tuotetta vastaan. Se kirjataan Per Pankkitili An Myynti.

Pankkitili on tasetili ja sille saapuva raha kasvattaa yrityksen varallisuutta. Myynti-tili on tuloslaskelmatili, ja sinne saapuva raha kasvattaa yrityksen liikevaihtoa ja tulosta.
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja TRN »

Sorry, että joutuu vääntää rautalangasta, mutta mahdoinko nyt ymmärtää oikein? Eli kun puhutaan tasetilistä tai tasepuolesta tarkoitetaan kirjanpitotiliä, joka päätyy taseraporttiin ja tili voi olla joko vastaavaa tai vastattavaa puolella. Kun puhutaan tulostilistä tai tulospuolesta tarkoitetaan kirjanpitotiliä, joka päätyy tuloslaskelmaraporttiin ja tili voi olla ainoastaan vastattavaa puolella. Tasetilejä ja tulostilejä käytetään tilinpäätöksen tekoon.

Mun omat kirjanpidon suomenkielen termit on niin sanotusti suora suomennus englannista (US) niin se voi tässä vähän hämätä. Enkä ole päässyt opeissa vielä tilinpäätökseen ja raporttien tekoon saakka, joten senkin takia vähän pihalla.

Laitan alle vielä esimerkkejä, katsotaan meneekö oikein :) Laitoin myös miten englannin opeilla menee, toimii samalla tavalla mutta termit ja tilirakenne hiukan eri.

Auto ostettu velalla:
Suomi: debit vastaavaa ja credit vastattavaa molemmat näkyy taseraportissa (lainan korot ja kulut näkyy tuloslaskelmararaportissa)
Englanti (US): debit varoissa (assets) ja credit veloissa (liabilities)

Lainataan rahaa pankista:
Suomi: debit vastaavaa ja credit vastattavaa molemmat näkyy taseraportissa (lainan korot ja kulut näkyy tuloslaskelmaraportissa)
Englanti (US):debit varoissa (assets) ja credit veloissa (liabilities)

Nostat kassasta rahaa:
Suomi: credit vastaavaa ja debit vastattavaa, credit näkyy taseraportissa ja debit näkyy tuloslaskelmaraportissa
Englanti (US): credit varoissa (assets) ja debit pääomat (equity, withdrawls)

Myyt tuotteen:
Suomi: debit vastaavaa ja credit vastattavaa, debit näkyy tasetilillä ja credit tuloslaskelmaraportissa
Englanti (US): debit varoissa (assets) ja credit pääoma, tuloissa (equity, revenue)
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja Andy »

No nyt ollaan jo tultu selvästi eteenpäin!
Eli kun puhutaan tasetilistä tai tasepuolesta tarkoitetaan kirjanpitotiliä, joka päätyy taseraporttiin ja tili voi olla joko vastaavaa tai vastattavaa puolella.
Kyllä, aivan oikein.
Kun puhutaan tulostilistä tai tulospuolesta tarkoitetaan kirjanpitotiliä, joka päätyy tuloslaskelmaraporttiin ja tili voi olla ainoastaan vastattavaa puolella.
Tätä en ilmaisisi näin. Tuloslaskelma on itsenäinen kokonaisuus eikä liity taseeseen automaattisesti. Tuloslaskelmaan tulevan kirjauksen vastakirjaus voi tulla yhtä hyvin taseen vastaavaa kuin vastattavaa puolelle. Esimerkki:

1. Hankintaan yritykselle postimerkki ja maksetaan se pankkitililtä. Per Postimerkit (kulutili tuloslaskelmalla) An Pankkitili (vastaavaa puolen tili taseessa).

2. Hankintaan yritykselle postimerkki ja maksetaan se yksityissijoituksella. Per Postimerkit (kulutili tuloslaskelmalla) An Yksityissijoitukset rahana (vastattavaa puolen tili taseessa).

Muutamaa asiaa haluan vielä täsmentää:

Ensinnäkin tuloslaskelmapuolen tilille tehtävä kirjaus ei sinällään vielä vaikuta taseeseen millään tavalla. Esimerkiksi kun kirjataan myynti myyntitilille ja sitä kautta tuloslaskelmaan niin tämä myyntilin puoli ei varsinaisesti vaikuta taseeseen. Käytännössä kirjanpito-ohjelmat kuitenkin siirtävät jatkuvasti tilikauden tulosta taseeseen, joten sitä kautta se vaikuttaa. Mutta jos tekisit kirjanpitoa manuaalisesti, niin tuloslaskelmapuolelle tuleva kirjaus ei siis vaikuttaisi taseeseen ennen kuin vasta myöhemmin jolloin kirjaisit tilikauden tuloksen taseeseen.

Nuo muut esimerkkisi olivat mielestäni oikein, mutta tuo myyntikohta on ilmaistu hieman hämmentävän kuuloisesti omaan korvaani.

Tiivistäisin sen mielummin näin:

Myyt tuotteen:
debit Pankkitili taseessa (vastaavaa) ja credit Myyntitili tuloslaskelmalla (näkyy vastattavaa puolella kun kirjataan tilikauden voitto osaksi omaa pääomaa, monesti tämä kirjaus tapahtuu automaattisesti ja jatkuvasti kirjanpito-ohjelmissa)
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja TRN »

Nyt veikkaan että tää avautus mulle ja tajuan miten suomalainen lähestymistapa eroaa amerikkalaisesta. Eli Suomessa ei ole kirjanpidon kaavaa, jolla pystytään esittämään koko kirjanpidon menetelmä yhdellä kaavalla, Suomessa on vaan taseen kaava, johon ei kuulu tuloja ja menoja, vaan ne ovat erikseen tuloslaskelmatilillä. Amerikkalaisessa lähestymistavassa käytetään kirjanpidon kaavaa, johon sisältyy kaikki kirjanpidon osat, eli myös ne tulot ja menot. Jos haluaisin esittää suomalaisen lähestymistavan kirjanpidon kaavana, niin se voisi mennä jotenkin näin: Vastaavaa = Vastattavaa + Tuloslaskelma, kun taas amerikkalainen kaava menee: Vara = Velat + Oma Pääoma.

Alla vielä eri lähestymistapojen tilien rakenteet.

Amerikkalainen lähestymistapa
Eli taseen ja kirjanpidon kaava on sama, sillä tuloslaskelman elementit menee oma pääoman alle.
Varat = Velat + Oma pääoma

Varat
-Vaihtuvat varat (vaihtuvat vastaavat)
-Pysyvät varat (pysyvät vastaavat)

Vieras pääoma eli velat

Oma pääoma
- Osake pääoma (Capital)
- Tulot (Revenue)
- Menot (Expenses)

Suomalainen lähestymistapa
Suomessa ei ole kirjanpidon kaavaa
Taseen kaava: Vastaavaa = Vastattavaa

Vastaavaa
- Pysyvät vastaavat
- Vaihtuvat vastaavat

Vastattavaa
- Oma pääoma
- Vieras pääoma eli velat

Tuloslaskelmatili kokonaan erikseen
- Tulot
- Menot
Kun puhutaan tulostilistä tai tulospuolesta tarkoitetaan kirjanpitotiliä, joka päätyy tuloslaskelmaraporttiin ja tili voi olla ainoastaan vastattavaa puolella.
Tätä en ilmaisisi näin. Tuloslaskelma on itsenäinen kokonaisuus eikä liity taseeseen automaattisesti. Tuloslaskelmaan tulevan kirjauksen vastakirjaus voi tulla yhtä hyvin taseen vastaavaa kuin vastattavaa puolelle. Esimerkki:
Nyt varmaan tiedät miksi sanoin että tulostili on vastattavaa puolelle, eli olin ymmärtänyt että tulo ja meno tilit ovat vastattavissa. Eli Suomessa ne ovatkin siellä tulostilissä erikseen.
Käytännössä kirjanpito-ohjelmat kuitenkin siirtävät jatkuvasti tilikauden tulosta taseeseen, joten sitä kautta se vaikuttaa.
Voisiko tässä olla syynä että kirjanpito ohjelmat käyttävät amerikkalaista lähestymistapaa ja tulot ja menot ovat automaattisesti oma pääoman alla?
Nuo muut esimerkkisi olivat mielestäni oikein, mutta tuo myyntikohta on ilmaistu hieman hämmentävän kuuloisesti omaan korvaani.
Sama homma tässäkin eli erehdyksessä oletin että tulo- ja menotilit sijaitsevat vastattavissa.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Käsittääkseni niin amerikoissa kuin kaikissa muissakin maailman maissa joiden kirjanpitoihin olen törmännyt, on aika samantyyppinen kahdenkertainen kirjanpito, jossa muodostuu sekä tase että tulos. Toki esim Suomessa voidaan liikeen- ja ammatinharjoittajien toimesta tehdä tietyin edellytyksin yhdenkertaista kirjanpitoa, jossa muodostuu vain tuloslaskelma, ei lainkaan tasetta.

Tase- ja tuloslaskelmakaavojen luulisi ainakin EU:n sisällä olevan suht samanlaiset, koska EU-direktiivi asettaa liikkumavaran niiden osalta suhteellisen pieneksi.

Pörssiyhtiöiden osaltahan on haluttu, että tiedot olisivat maailmanlaajuisesti vertailukelpoisia, ja tästä syystä niissä noudatetaan aika laajalti IFRS-säännöstöä (International Financial Reporting Standards). Vaikka säännöstö on alun perin luotu EU:n sisällä, on ne otettu käyttöön monessa muussakin maassa.

Kertauksen vuoksi, tase sisältää yhtiön varat, velat ja oman pääoman (näin sekä suomen tase, että englanninkielisen maailman balance sheet) ja tuloslaskelma sisältää tulot ja kulut (näin sekä tuloslaskelma, että englanninkielisen maailman profit and loss account).
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: Kirjanpidon kaava Suomi vs Englanti

Viesti Kirjoittaja TRN »

myokymia kirjoitti:Käsittääkseni niin amerikoissa kuin kaikissa muissakin maailman maissa joiden kirjanpitoihin olen törmännyt, on aika samantyyppinen kahdenkertainen kirjanpito, jossa muodostuu sekä tase että tulos. Toki esim Suomessa voidaan liikeen- ja ammatinharjoittajien toimesta tehdä tietyin edellytyksin yhdenkertaista kirjanpitoa, jossa muodostuu vain tuloslaskelma, ei lainkaan tasetta.

Tase- ja tuloslaskelmakaavojen luulisi ainakin EU:n sisällä olevan suht samanlaiset, koska EU-direktiivi asettaa liikkumavaran niiden osalta suhteellisen pieneksi.

Pörssiyhtiöiden osaltahan on haluttu, että tiedot olisivat maailmanlaajuisesti vertailukelpoisia, ja tästä syystä niissä noudatetaan aika laajalti IFRS-säännöstöä (International Financial Reporting Standards). Vaikka säännöstö on alun perin luotu EU:n sisällä, on ne otettu käyttöön monessa muussakin maassa.
Juu siis olen täysin samaa mieltä. Puhun lähinnä lähestymistavoista ja termeistä. Uskon että tase- ja tuloslaskelman periaatteet ovat samat joka maassa, GAAP ja IFRS välillä on ilmeisesti eroja mitä pitää raportoida.
myokymia kirjoitti:Kertauksen vuoksi, tase sisältää yhtiön varat, velat ja oman pääoman (näin sekä suomen tase, että englanninkielisen maailman balance sheet) ja tuloslaskelma sisältää tulot ja kulut (näin sekä tuloslaskelma, että englanninkielisen maailman profit and loss account).
Niinhän olen jo ensimmäisestä viestistä alkaen kertonut.

Kun Suomessa sanotaan että tuloslaskelma on kokoaan eri asia kuin tase tai että jotain kirjataan tulostilille niin se hämmentää (ymmärrän kyllä nytten miksi sanotaan näin, koska se tulostili on erotettu taseesta). Ymmärrän että taseraportti ja tuloslaskelmaraportti kertovat eri asioita mutta tuloslaskelma vaikuttaa taseeseen sillä taseen oma pääoma elementti muodostuu tuloista ja menoista ja sitten tulot ja menot elementit muodostavat tuloslaskelman.

Eli alla vielä selkeyden vuoksi:
vastaavaa = vastattavaa
vastattavaa = velat + oma pääoma
oma pääoma = osake pääoma + tilikauden voitto + ...
tilikauden voitto = tulot - menot
tulot - menot = tuloslaskelma

Mä en tiedä ymmärtääkö täällä ketään mistä puhun? Mutta alla on wikipediasta teksti, jossa kerrotaan kahden eri lähestymistavan eroista. Traditional (British) approach ja Accounting Equation approach (American approach). Mielestäni kumpikaan lähestymistapa ei ole täysin sama kuin Suomessa.

Approaches
There are two different ways to memorize the effects of debits and credits on accounts in the double entry system of bookkeeping. They are the Traditional Approach and the Accounting Equation Approach. Irrespective of the approach used, the effect on the books of accounts remains the same, with two aspects (debit and credit) in each of the transactions.

Traditional (British) approach[edit]
Following the traditional approach (also called the British approach[13]) accounts are classified as real, personal, and nominal accounts. Real accounts are accounts relating to assets and liabilities including the capital account of the owners. Personal accounts are accounts relating to persons or organisations with whom the business has transactions and will mainly consist of accounts of debtors and creditors. Nominal accounts are revenue, expenses, gains, and losses. Transactions are entered in the books of accounts by applying the following golden rules of accounting:

1. Real account: Debit what comes in and credit what goes out
2. Personal account: Debit the receiver and credit the giver
3. Nominal account: Debit all expenses & losses and credit all incomes & gains[14][15]

Accounting equation approach[edit]
This approach is also called the American approach. Under this approach transactions are recorded based on the accounting equation, i.e., Assets = Liabilities + Capital.[13] The accounting equation is a statement of equality between the debits and the credits. The rules of debit and credit depend on the nature of an account.

For the purpose of the accounting equation approach, all the accounts are classified into the following five types: assets, liabilities, income/revenues, expenses, or capital gains/losses.
Tulot ja menot sisälletty samaan yhtälöön, Suomessa ei.

If there is an increase or decrease in one account, there will be equal decrease or increase in another account. There may be equal increases to both accounts, depending on what kind of accounts they are. There may also be equal decreases to both accounts. Accordingly, the following rules of debit and credit in respect to the various categories of accounts can be obtained. The rules may be summarised as below:

1. Assets Accounts: debit increases in assets and credit decreases in assets
2. Capital Account: credit increases in capital and debit decreases in capital
3. Liabilities Accounts: credit increases in liabilities and debit decreases in liabilities
4. Revenues or Incomes Accounts: credit increases in incomes and gains, and debit decreases in incomes and gains
5. Expenses or Losses Accounts: debit increases in expenses and losses, and credit decreases in expenses and losses

These five rules help learning about accounting entries and also are comparable with traditional (British) accounting rules.

https://en.wikipedia.org/wiki/Double-en ... ing_system
Vastaa Viestiin