Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
lmajuri.lm
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2016, 19:05

Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Viesti Kirjoittaja lmajuri.lm »

Hei,

Tiukkaa kysymyspatteria olisi tulossa erittäin pienimuotoiseen toiminimitoimintaan liittyen. Kyseessä on ei alv-alaiseen terveydenhuoltopalveluiden tarjoaminen (psykoterapeutti)varsinaisen päivätyön rinnalla yhtenä iltana viikossa vuokratussa tilassa. Asiakkaita kolme, joita tavataan kerta viikkoon + laskutetaan kerran kuussa. Potilasarkisto & paperityöt hoidetaan kotitoimistossa (työhuone)

1.) Luokitellaanko toiminta liikkeenharjoittamiseksi, koska kiinteä toimipaikka (varsinaisen työpaikan yksi huone, jonka käytöstä maksetaan vuokraa)?

2.) Jos luokitellaan, tuleeko pitää kahdenkertaista kirjanpitoa --> toiminta tosiaan startattu viime syksyltä, ja uuden kpl:n mukaan myös liikkeenharjoittajat voivat pitää yhdenkertaista kirjanpitoa + ei tilinpäätösvelvollisuutta? Eli sovelletaanko uutta kpl:ää, jolloin yhdenkertainen kirjanpito veroilmoitukseen riittävine tietoineen riittää?

3.) Asiakkaisiin pidetään yhteyttä tarvittaessa puhelimitse ja sähköpostitse. Puhelin & netti eivät kuitenkaan toiminimen nimissä, vaan yksityishenkilönä käytetään enemmän, jolloin kulut maksettu omalta tililtä. --> Voiko maksaa laskut toiminimen tililtä & eritellä laskulle arvioi toiminimen ja yksityiskäytön suhteesta + kirjata oman käytön osuus yksityisotoksi?

Suurkiitos jo etukäteen! :)
hmaki
Viestit: 5
Liittynyt: 06 Maalis 2016, 22:11

Re: Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Viesti Kirjoittaja hmaki »

Moro,

Nämä asiat kiinostavat minuakin.
Mistä löysit tiedon yksinkertaisen kirjanpidon mahdollisuudesta?

t:Juha
lmajuri.lm
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2016, 19:05

Re: Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Viesti Kirjoittaja lmajuri.lm »

Hei,

Suoraan kirjanpitolaista:


1 a § (30.12.2015/1620)

Luonnollisen henkilön kirjanpitovelvollisuus

Luonnollinen henkilö, maatilatalouden ja kalastuksen harjoittajaa lukuunottamatta, on kirjanpitovelvollinen harjoittamastaan liike- ja ammattitoiminnasta. Kirjanpitovelvollisuus koskee myös ammatin- ja liikkeenharjoittajan toimintaa jatkavaa kuolinpesää ja konkurssipesää.

Liiketapahtumista tulee tehdä merkinnät siten, että kirjanpitovelvollinen voi jatkuvasti selvittää ostovelkojen ja myyntisaamisten määrän ja kirjanpidosta voidaan saada tarvittavat tiedot verovelvollisuuden täyttämiseksi. Sen estämättä, mitä tämän luvun 2 §:ssä säädetään, ammatin- ja liikkeenharjoittaja ei ole velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa, mikäli sekä päättyneenä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:

1) taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;

2) liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai

3) palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Ammatin- ja liikkeenharjoittaja on velvollinen laatimaan tilinpäätöksen, jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on ylittynyt vähintään kaksi 4 b §:ssä säädetyistä rajoista. Tilinpäätöksen laatimisessa noudatetaan, mitä tässä laissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä säädetään mikroyrityksen tilinpäätöksestä.

Sen estämättä, mitä tässä pykälässä säädetään, luonnollinen henkilö on velvollinen noudattamaan, mitä muualla laissa tai sen nojalla on säädetty tai määrätty hänen kirjanpidollisista velvollisuuksistaan, jos hänen harjoittamansa ammatti- tai liiketoiminta edellyttää toimilupaa (*)tai se on muuten säädetty viranomaisen valvonnan alaiseksi.

(* kyseessä psykoterapeutti & vaatii luvan --> poissulkeeko yhdenkertaisen kp:een: mahdollisuuden? Haastavasti tulkittava sanamuoto...)

2 § (30.12.2015/1620)

Kahdenkertainen kirjanpito

Edeltävän 1a §:n 2 momentissa tarkoitettua luonnollisen henkilön liikkeen- tai ammatinharjoittamista lukuun ottamatta kirjanpitovelvollisen on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa.


4 §

Tilikausi

Tilikausi on 12 kuukautta. Toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa taikka tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi saa olla tätä lyhyempi tai pitempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta.

Kirjanpitovelvollisen kaikilla liikkeillä on oltava sama tilikausi.

Poiketen siitä, mitä 1 momentissa säädetään, ammatin- ja liikkeenharjoittajan tilikautena on aina kalenterivuosi. Jos noudatetaan kahdenkertaista kirjanpitoa, voi tilikausi kuitenkin erota kalenterivuodesta siten kuin 1 momentissa säädetään. Tällaiselta tilikaudelta laaditaan tilinpäätös 1 a §:n 3 momentin mukaisesti. (30.12.2015/1620)


Sekä soveltamisesta:

30.12.2015/1620:

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran tilikaudella, joka alkaa 1 päivänä tammikuuta 2016 tai sen jälkeen. Kirjanpitovelvollinen saa kuitenkin soveltaa tätä lakia tilinpäätöksiin(*), jotka laaditaan lain voimaantulon jälkeen.

(*Tuleeko laatia tilinpäätös, jolloin sovellettaisiin uutta lakia, jonka mukaan ei tarvitsisi laati (ko?))
lmajuri.lm
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2016, 19:05

Re: Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Viesti Kirjoittaja lmajuri.lm »

Elikkäs summa summarum:

Tuleeko laatia tilinpäätöstä 31.12.2015 päättyneeltä tilikaudelta?
HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Viesti Kirjoittaja HannaF »

Periaatteessa yhdenkertaista kirjanpitoa voivat pitää vai ammatin- tai liikkeenharjoittajat, joiden tilikausi päättyy 31.12.
Poikkeuksena minäkin tulkitsisin tämän luvanvaraisen toiminnan, kuten Imajuri.lm kirjoitteli. Eli, jos toiminta on luvanvaraista, täytyy kirjanpiton olla kahdenkertainen! Ilmeisesti valvovat viranomaiset sitten tarvitsevat niitä tilinpäätöstietoja, jolloin kirjanpidon on annettava vertailukelpoinen kuva toiminnasta.
lmajuri.lm
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2016, 19:05

Re: Sovellettava kirjanpitolaki & toiminimi

Viesti Kirjoittaja lmajuri.lm »

Terveydenhuollon palveluita tarjoavan lupa-asioita Googletellessani päädyin Lääkäriliiton sivuille, jossa ammatinharjoittajien toimintaan otetaan kantaa seuraavasti

"Yksityislääkärin kirjanpito: Itsenäinen ammatinharjoittaja on toiminnastaan kirjanpitovelvollinen. Kirjanpitovelvollisuus käsittää vain ammattitoiminnan eikä esimerkiksi yksityistaloutta. Useimmiten kirjanpito kannattaa antaa tilitoimiston hoidettavaksi.

Kaikkien kirjanpitovelvollisten on noudatettava hyvää kirjanpitotapaa, joka edellyttää kirjanpidossa asiaankuuluvaa huolellisuutta, riittävää tarkkuutta ja selvyyttä sekä totuudenmukaisuutta. Selvyys merkitsee sitä, että kirjanpidon tiedot ovat helposti ja oikein luettavissa ja tarkastettavissa. Totuudenmukaisuus puolestaan vaatii, että kirjanpidon perusteet ja eri erien sisällöt ovat oikein merkityt ja riittävän tarkasti esitetyt. Tuloslaskelmasta tulee käydä selville, miten tilikauden tulos on muodostunut. Yhdenkertainen kirjanpito riittää.

Lisätietoja kirjanpitolaista- ja asetuksesta."


(https://www.laakariliitto.fi/edunvalvon ... joittajat/)

Tästä voisin päätellä, ettei kahdenkertaista tarvita?
Vastaa Viestiin