Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Piilea
Viestit: 2
Liittynyt: 24 Marras 2015, 22:29

Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja Piilea »

Onko esim. myynneissä välttämätöntä perustaa jokaista ALV-luokkaa varten oma tili?
Tarkoitan siis näitä "Myynti 24%", "Myynti 10%", "Muut ulkopuoliset palvelut 24%" yms.

Toisin sanoen: onko jokin syy, ettei riittäisi pelkkä tili "Myynti", ja sitten kirjanpito-ohjelman pudotusvalikosta (tai vaikka ruutupaperilla tapahtuman selitteen perään kirjoitettuna) merkitty veroluokaksi "24%" + viety kyseinen summa esim. "ALV kotimaan myynnistä"-tilille?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja Andy »

Kausiveroilmoituksessa eri alvien alaiset myynnit on joka tapauksessa eriteltävä, joten omien tilien käyttäminen niille helpottaa raportointia. Kovin montaa myynnin tiliähän tuosta ei vielä tule kun ei niitä eri alviprosentteja ole kuin muutama, joten mielestäni ei ole iso vaiva perustaa niitä.
Piilea
Viestit: 2
Liittynyt: 24 Marras 2015, 22:29

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja Piilea »

Kiitos vastauksesta! Ymmärränkö oikein, että mitään isompaa periaatteellista tai "hyvään kirjanpitotapaan" liittyvää syytä eri tileille ei ole, vaan kyse on siis pelkästään kausi-ilmoitukseen tarvittavan erittelyn helpottamisesta?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja Andy »

En usko että käyttämäsi menetelmä on hyvän kirjanpitotavan vastainen, jos eri alvien alaiset myynnit on siitä kuitenkin ongelmitta eroteltavissa -oli erottelun mahdollistava menetelmä sitten oman tilin käyttö tai jokin muu tapa.
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Arvonlisäveroasetus:
1 §

Suoritettavan ja vähennettävän arvonlisäveron selvittämiseksi kirjanpitovelvollisen verovelvollisen on kirjattava veron määrään vaikuttavat liiketapahtumat aikajärjestyksessä sen ajankohdan mukaan, jolloin niiden perusteella suoritettava tai vähennettävä vero on otettava huomioon verokaudelta tilitettävää veroa laskettaessa. (25.2.2010/136)

Eri verokantojen alaisten myyntien ja ostojen on oltava vaikeuksitta erotettavissa toisistaan asiajärjestyksessä pidettävässä kirjanpidossa. (29.12.1995/1768)

Niiden tavaroiden myyntien ja ostojen, joihin verovelvollinen jälleenmyyjä soveltaa arvonlisäverolain 79 a §:ssä tarkoitettua menettelyä, on oltava vaikeuksitta erotettavissa muista myynneistä ja ostoista. Mikäli verovelvollinen jälleenmyyjä soveltaa sekä arvonlisäverolain 79 j §:ssä että 79 k §:ssä tarkoitettua menettelyä, tulee mainittujen menettelyjen piiriin kuuluvien liiketoimien olla vaikeuksitta erotettavissa toisistaan. (29.12.1995/1768)

Arvonlisäverolain 43 b §:ssä tarkoitetun sijoituskullan myyntien on oltava vaikeuksitta erotettavissa muista liiketapahtumista. (3.12.1999/1117)

Kirjaukset voidaan tehdä ostoista tai myynneistä aikajärjestyksessä pidettävään osakirjanpitoon tai muuhun kirjanpitokirjaan siten, että niiden yhteys kirjanpitolain (1336/1997) 2 luvun 4 §:ssä tarkoitettuun asiajärjestyksessä pidettävään pääkirjanpitoon on vaikeuksitta todettavissa. (25.2.2010/136)

6 momentti on kumottu A:lla 30.12.2003/1303.

Elinkeinonharjoittajan kirjanpidosta on voitava tunnistaa sellaiset irtaimet esineet, jotka toisessa jäsenvaltiossa arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja on hänelle tästä jäsenvaltiosta lähettänyt esineeseen kohdistuvaa työsuoritusta tai arvonmääritystä varten. (29.12.1995/1768)
Kilan yleisohjeesta:
Jos arvonlisäverovelvollinen kirjanpitovelvollinen toteuttaa AVA 1:1.2 §:n edellyttämän vaatimuksen eri verokantojen alaisten myyntien ja ostojen erotettavuudesta tilien sijasta arvonlisäverokantojen tai niiden tunnisteiden avulla, tulee myös arvonlisäverokannat ja niiden tunnisteet luetteloida ja ne tulee säilyttää osana kirjanpitoaineistoa kuten tililuettelo.

Nämä ehdot kun täyttyy, niin mikään ei estä kirjaamasta eri verokantojen myyntejä samalle tilille.
kirjaaja
Viestit: 28
Liittynyt: 19 Maalis 2014, 19:59

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja kirjaaja »

Menikös minulta ohi tämä, mutta en ole löytänyt vielä selkeää viittausta tilanteeseen jossa harjoitetaan sekä arvonlisverollista ja -verotonta myyntiä. Tällaisia tilanteita voi tulla eteen mikäli vaikkapa laillistettu fysioterapeutti myy fysioterapia-palveluita ja samalla pyörittää esimerkiksi liikettä jossa myy erilaisia kuntoiluun ja terveyteen liittyviä tuotteita ja on hakeutunut toiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi. Tällaisissa tilanteissa mm. kiinteitä kuluja tulisi jakaa arvonlisverottomiin ja verollisiin käsittääkseni liikevaihdon suhteessa.

Tällaisissa tapauksissa ajattelisin että tuo selkeä jaottelu ja eri tilit myynneille ovat tärkeässä roolissa. Muutoinkin omasta mielestäni on helpompi vaikkapa seurata kahvilan katetta, kun näkee suoraan ruoan ja palveluiden osuudet.

Sanokaa jos olen ihan hakoteillä. :?:
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Ehdottomasti helpoimmalla pääsee kirjaamalla eri verokannat omille tileilleen, koska eri verokantojen alaisten myyntien ja ostojen on oltava vaikeuksitta erotettavissa toisistaan.
viima
Viestit: 49
Liittynyt: 15 Syys 2014, 12:10
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Re: Miksi erilliset "Myynti NN%" -tilit?

Viesti Kirjoittaja viima »

Ei ole mitään lakisääteistä syytä perustaa omia kirjanpidon tilejä eri verokannoille mikäli pystyt muutoin erittelemään tapahtumien eri verokannat ja tekemään niiden mukaan myös kausiveroilmoitukset.

Se mikä on järkevin/tehkokkain tapa tehdä kirjaukset, riippuu miten ja millä teet kirjanpidon. Jotkut kirjanpito-ohjelmat vaativat että kukin alv-kanta on omalla tilillään (esim. western systemsin LASSO) ja toiset ohjelmat hakevat kirjauksessa olevien alv-koodien mukaan verokäsittelyn (esim Netvisor, Procountor). Jos kuitenkin teet käsin kirjanpidon, alv:n tarkistaminen jälkikäteenkin on kieltämättä helpompaa jos keräät eri verokannat omille tileilleen.

Käyttämissäni ohjelmissa määritellään alv-kannat kunkin tapahtuman kohdalla joten erillisiä tilejä eri verokannoille ei tarvita. Itse olen tästäkin huolimatta kirjannut oman työni helpottamiseksi poikkeukselliset alv-käsittelyt esim käännetyn rakentamispalvelut alv:n käsittelyn alaiset tapahtumat omille kirjapidon tileilleen. Vastaavasti kirjaisin fysioterapeutin verolliset ja verottomat myynnit omille tileilleen mutta nimeäisin tilit niin, että niistä pystyy suoraan näkemään verokäsittelyn esim Fysioterapia palvelut ja tuotemyynnit omilla tileillään. Tämä erittely helpottaa myös tuuraustapauksissa ja virheriski pienenee.
Taloushallinnon palveluita PK-yrityksille ja yrittäjille
www.viimapaa.com
Vastaa Viestiin