Korvauksia oman puhelimen käytöstä?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
J.R. Ewing
Viestit: 11
Liittynyt: 28 Helmi 2010, 15:00

Korvauksia oman puhelimen käytöstä?

Viesti Kirjoittaja J.R. Ewing »

Meillä on pieni muutaman henkilön osuuskunta. Firmalla ei ole ollenkaan omaa puhelinta käytössä, joten olemme soitelleet puheluita firman asioihin liittyen kukin omista puhelimistamme.

Voiko noista puhelinkuluista maksaa korvausta? Entä onko korvaus verovähennyskelpoista?

Voisiko samalla tavalla maksaa myös korvauksia oman kannettavan käytöstä?
Moderator
Site Admin
Viestit: 358
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 22:29

Re: Korvauksia oman puhelimen käytöstä?

Viesti Kirjoittaja Moderator »

J.R. Ewing kirjoitti:Meillä on pieni muutaman henkilön osuuskunta. Firmalla ei ole ollenkaan omaa puhelinta käytössä, joten olemme soitelleet puheluita firman asioihin liittyen kukin omista puhelimistamme.

Voiko noista puhelinkuluista maksaa korvausta? Entä onko korvaus verovähennyskelpoista?

Voisiko samalla tavalla maksaa myös korvauksia oman kannettavan käytöstä?
Hei!

Työantaja voi korvata palkansaajalle välittömiä työstä aiheutuneita kustannuksia. Tällaisesta korvauksesta työnantaja ei toimita ennakonpidätystä eikä maksa sosiaaliturvamaksua, mutta se on palkansaajalle veronalaista tuloa joka ilmoitetaan kohdassa 57 työnantajan vuosi-ilmoituksella. Palkansaaja voi sitten omalla veroilmoituksellaan vaatia vähennettäväksi kyseisiä kuluja tulonhankkimisvähennyksinä. Näistä on tehtävä aina selvitys, jossa todennetaan vähennykseen oikeuttavien kulujen osuus esim tästä puhelinlaskusta.

Jos työvälineet tai materiaalit yms. korvataan työntekijälle suoraan tositetta vastaan, niin silloin maksua ei merkitä lainkaan vuosi-ilmoitukseen. Jos työntekijä maksaa esimerkiksi työhön liittyvän postituksen postikulut ja toimittaa kuitin niistä työnantajalle, jonka perusteella työnantaja maksaa kulut työntekijän tilille, niin silloin kyseessä ei ole veronalainen tulo työntekijälle.

Kannettava tietokone on hieman rajatapaus, mutta mielestäni osuuskunta voi siitä kyllä maksaa korvauksen työntekijälle, kunhan se merkitään työnantajan vuosi-ilmoitukseen. Se on siis työntekijälle veronalaista tuloa, mutta työntekijä voi periaatteessa tehdä siitä vähennyksen omalla veroilmoituksellaan. Verottaja on kuitenkin aika tarkka näiden vähennysten kanssa, eli kannattaa huolehtia siitä että perusteet ovat varmasti kunnossa ja että asiasta on olemassa riittävän tarkka selvitys, josta käy ilmi työkäytön osuus.
Vastaa Viestiin