Perusparannusten käsittely tiekunnan kirjanpidossa

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Antsa
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Tammi 2015, 18:32

Perusparannusten käsittely tiekunnan kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Antsa »

KILAn päätöksen/lausunnon numero 1629/16.10.2000 mukaan, jos kyseessä ei ole liiketoimintaa tai ammattitoimintaa harjoittava yhteisö, niin

"Osakaskunnan on järjestettävä kirjanpitonsa niin, että siitä on selvitettävissä ainakin maksuperusteisesti osakaskunnan saamat tulot ja maksetut menot samoin kuin korot ja mahdolliset verot. Tämä tarkoittaa, että osakaskunnan on pidettävä kirjaa kassaan- ja kassastamaksuista siten, että merkintöjen yhteys niiden perusteena oleviin tositteisiin voidaan vaikeuksitta todeta aineiston säilytysaikana. Kirjanpidossa voidaan hyödyntää myös pankin antamia tiliotteita. Tällöin peruskirjanpitona käytetään tiliotteita ja mahdolliset käteisellä rahalla suoritetut vähäiset maksut merkitään viivytyksettä erilliseen käteiskassakirjaan."

Aiemmassa tämän foorumin asiaa koskevassa keskustelussa on lisäksi todettu, että tuloslaskelmaa tai tilinpäätöstä ei myöskään tällöin tarvitse laatia.

Kysymykseni on seuraava: Jos tiekunta tekee kirjanpitonsa kahdenkertaisena, miten teiden perusparannusten osalta kirjanpidossa pitäisi käyttäytyä. Perusparannus pitää sisällään mm. maa-aineksia ja konetyötä, eli olemassolevan tiestön laatua parannetaan selvästi ja vaikutusajan pitäisi olla vuosia. Pitäisikö perusparannuksesta aiheutuvat menot aktivoida yrityksen liikekirjanpidon tavoin taseeseen ja kirjata vaikutusaikanaan poistoina? Jos aktivoidaan, niin mitä pysyvien vastaavien tilejä tulisi käyttää? Kirjataanko yhdelle tilille? Miten tällöin tulisi käsitellä tiekunnan osakkailta kerättäviä tieyksiköiden mukaisia maksuja perusparannuksen rahoittamisesta? Kaikki vuosituloksi? Tällöin perusparannusvuotena tehdään voittoa ja tulevina vuosina tappiota, kun poistot rasittavat tulosta.

Ennen kysymystäni kuvatussa kassaperusteisen kirjanpidon vaihtoehdossa ei ymmärtääkseni tarvitsisi huolehtia perusparannuksen vaikutuksesta useampaan vuoteen. Vai voiko kahdenkertaisessakin kirjanpidossa tässä tapauksessa kirjata perusparannusmenotkin vuosikuluksi? Tämä tapa olisi todennäköisesti "maallikko-osakkaille" helpommin ymmärrettävissä. :?: