Vuosilomalaskenta - irtopäivät

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
Comp123
Viestit: 10
Liittynyt: 11 Helmi 2011, 08:31

Vuosilomalaskenta - irtopäivät

Viesti Kirjoittaja Comp123 »

Käsittääkseni vuosilomalaki ei ota juuri kantaa irtopäivien pitämiseen. On olemassa ns. irtopäiväsääntö, jota sovelletaan tietyissä yrityksissä, jossa jokaista viittä irtopäivää kohden määräytyy yksi laskennallinen lauantai. Mikäli irtopäiväsäännöstä ei ole erikseen sovittu kuluuko työntekijältä (tuntityöntekijä, jonka työaika vaihtelee ma-la) vuosilmalain mukaan kaksi vai kolme lomapäivää, mikäli hän pitää useita lyhyitä lomajaksoja esim. to-pe.

Onko tästä jotain virallista ohjeistusta olemassa?
Baabo
Viestit: 1
Liittynyt: 11 Syys 2011, 13:34

Re: Vuosilomalaskenta - irtopäivät

Viesti Kirjoittaja Baabo »

Minuakin kiinnostaisi tämä asia. Vuosilomalaissahan ei asiasta määrätä eikä sen mukaan ole mitään lauantaisääntöä, että tietty määrä lauantaipäiviä pitäisi vuosilomaan kuulua. Onko siis, niin että ellei työehtosopimuksessa ole asiasta mainintaa, ei irtopäiviä kulu, jos pitää tuon kaksi päivää viikossa lomaa?
Comp123
Viestit: 10
Liittynyt: 11 Helmi 2011, 08:31

Re: Vuosilomalaskenta - irtopäivät

Viesti Kirjoittaja Comp123 »

Löysin tähän asiaan vastauksen ja päätin jakaa sen nyt muidenkin foorumilaisten kanssa.

Vuosiloma annetaan arkipäivinä ja lauantai luetaan arkipäiväksi. Näin ollen jos työntekijä on ansainnut 30 päivää = 5 viikkoa vuosilomaa tuo aika sisältää myös lauantait.

Työnantaja ja työntekijä saavat sopia, että työntekijä pitää 12 arkipäivää ylittävän loman osan yhdessä tai useammassa jaksossa. Näin ollen kahden viikon loma tulisi antaa yhdenjaksoisesti ja lopun osan lomasta työntekijä voisi pitää ns. irtopäivinä. Laskennallinen lauantai tulee tällöin kirjata.
Hannele
Viestit: 39
Liittynyt: 20 Elo 2012, 16:08

Re: Vuosilomalaskenta - irtopäivät

Viesti Kirjoittaja Hannele »

Tämä viestiketju on kyllä jo vanha, mutta eli mielestäni tätä "lauantaisääntöä" tai "irtopäiväsääntöä" ei enää ole olemassa. Ei ainakaan pitäisi olla. Ymmärtääkseni vuosilomalaissa ei tällaista määräystä ole että vuosiloman täytyisi sisältää tietyn määrän lauantai päiviä. Ja työehtosopimuksilla ei voida lain ehtoja huonontaa. Ainoastaan vuosiloman ajankohta määrittelee milloin lauantaipäiviä tulee laskuihin mukaan, koska lauantai edelleenkin on arkipäivä. Eli jos pitää lomaa putkeen esim. keskiviikosta seuraavan viikon tiistaihin-jakson, myös lauantai lasketaan. Tai jos pitää koko täyden viikon lomaa, lasketaan myös. Sen sijaan jos pidät ke-pe (3pv) lomaa, ei lasketa. Ja voit siten pitää toisen pätkän myöhemmin (ke-pe). Eli pätkissä pitäminen tavallaan kannattaa.

Kunnallisella puolella sen sijaan lauantaipäiviä ei kai edelleenkään lasketa lomapäiviksi sijoittui loma miten tahansa, mutta tämä kai ainoa poikkeus.

Oletteko samaa mieltä?
KatiP
Viestit: 5
Liittynyt: 19 Syys 2013, 07:55

Re: Vuosilomalaskenta - irtopäivät

Viesti Kirjoittaja KatiP »

Tähän liittyen vuosilomalaista ote:

"24 §

Vuosiloman sijoittaminen työntekijän vapaajaksolle

Työnantaja ei saa ilman työntekijän suostumusta määrätä vuosilomaa alkavaksi työntekijän vapaapäivänä, jos tämä johtaa lomapäivien vähenemiseen. Kolme päivää tai sitä lyhyempää loman osaa ei saa ilman työntekijän suostumusta antaa niin, että lomapäivä sattuisi työntekijän työvuoroluettelon mukaiseksi vapaapäiväksi."

Eli jos lomaa olisi jäljellä 3 päivää tai vähemmän, yksi näistä lomapäivistä ei voi olla lauantai tai sunnuntai (jos ne normaalisti olisivat työntekijän vapaapäiviä). Mutta jos on 4 päivää lomaa, niin loma voidaan sijoittaa päiviksi ke-la (4 pv) lain mukaan.

Lauantait lasketaan mukaan aina siltä ajanjaksolta, jolloin loma on. Aivan kuten muutkin arkipäiviksi luettavat päivät. Periaatteessa kuitenkin työantajan ja työntekijän yhteisestä sopimuksesta työntekijä voi pitää yhtäjaksoisen 12 lomapäivän lisäksi loput lomat vaikka yhden lomapäivän kerrallaan, jolloin työntekijä saa pitää 2-3 ylimääräistä lomapäivää. Mutta aina se on työnantaja, joka tekee päätöksen lomista, ja tasavertaisuuden vuoksi kaikille työntekijöille sama politiikka. Mielellään siis, lomat pidetään pidemmissä jaksoissa.
Vastaa Viestiin