Kausiveroilmoitus

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
Möykky2011
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Heinä 2016, 17:22

Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja Möykky2011 » 18 Heinä 2016, 17:30

Hei!

Työnantajasuoritukset ilmoitetaan kauviveroilmoituksella palkanmaksupäivää seuraavassa kuussa, ei siis palkanmaksukautta seuraavassa. Eli jos kesäkuun palkat ajalta 1.-30.6.2016 (palkanmaksukausi) maksetaan vaikka 10.7.2016, niin työnantajasuoritukset kirjataan heinäkuulle. Eikö?

Siksi väännän, kun lyhyen ajan sisällä olen törmännyt siihen, että 2 eri kirjanpitäjää on ilmoittanut nuo kuitenkin palkanmaksukauden mukaisesti. Voiko tähän olla joku perusteltu syy? Siis muu kuin tietämättömyys/ oletus että ilmoitukset tehdään ajalta, jolloin palkka on ansaittu.

Samoin on toimittu TyEL-ilmoitusten kanssa (kk-ilmoittaja. Nyt pohdin, pitäisikö alkaa oikaisemaan...


HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja HannaF » 18 Heinä 2016, 19:20

Palkat tulee kirjata kirjanpitoon suoriteperusteisesti, toisin sanoen siten, että jokaisen kirjanpitojakson (kuukausi) lopussa tiedetään kuinka paljon ollaan velkaa kenellekin, työntekijöille, eläkeyhtiölle, verottajalle...
Eli kyllä, palkat ja sivukulut täytyy kirjata palkkakauden, ei maksukauden mukaisesti.
Ja tässä pitäisi aina huomioida myös lomapalkat!

Tilisanomat kirjoitti asiasta maaliskuussa
"Lomapalkkavelka voidaan kirjata tilikauden aikana kertymisen perusteella kirjanpitoon kahta eri perustetta käyttäen. Lomapalkat voidaan jaksottaa joko kertymisperiaatteella tai ansaintaperiaatteella. Kertymisperiaatetta noudattaen lomapalkat jaksotetaan niille kuukausille, joilta lomapalkkaa on kertynyt. Lomapalkkajaksotus suoritetaan kertymisperusteella myös lomakuukausille, joilta myös kertyy uutta lomapalkkaa. Ansaintaperusteella kaikki lomapalkat jaksotetaan työajan palkkojen perusteella, loma-ajalta ei jaksoteta kertynyttä uutta lomapalkkaa."

Itse olen tehnyt niin, että olen kirjannut palkat aina palkkakauden kuukauden viimeiselle päivälle.Saan tiedot edellisen kuukauden palkoista aina kuun 5. pvä, niin ne ehtii hyvin kirjaamaan vielä edellisen kk kirjanpitoon.

Savon Jussi
Viestit: 391
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja Savon Jussi » 19 Heinä 2016, 08:23

Palkan maksamisajankohta, eli se milloin raha liikkuu, määrää sen mille kuukaudelle kausiveroilmoitus tehdään, ei se miltä ajalta palkka on ansaittu.

myokymia
Viestit: 438
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja myokymia » 19 Heinä 2016, 10:26

Komppaan Savon Jussia. Vain palkanmaksun ajankohta ratkaisee, ei palkanmaksukausi tms.

Jos palkanmaksukausi olisi esim 16.6.-15.7. ja palkanmaksupäivä 31.7., olisi palkkakirjaus jaettava usealle eri kuukaudelle, jos palkat ilmoitettaisiin ansaintakuukauden mukaan eikä maksupäivän.


https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yht ... itett(9602)

"Kuukausittain ilmoittavan työnantajan on maksettava ja ilmoitettava työnantajasuoritukset viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivänä.

Jos palkka maksetaan 31.1., ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksu maksetaan ja ilmoitetaan sähköisesti Verohallinnolle 12.2."

Palkan kirjanpidollisella käsittelyllä ei ole suoraa yhteyttä ennakonpidätyksen ja sosiaaliturvamaksun tilittämiseen. Eihän lomapalkkakirjauksien tekeminen vielä tarkoita, että näistä pidätettäisiin tai tilitettäisiin ennakonpidätyksiä. Pidätysvelvollisuus muodostuu vasta kun lomapalkka maksetaan. Koska lomakausi on 1.4.-31.3. kirjataan esim vuodenvaihteen tilinpäätökseen 9 kuukauden lomapalkka suoriteperusteesta johtuen, mutta näitä ei missään tapauksessa ilmoiteta kausiveroilmoituksella verottajalle.

HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja HannaF » 22 Heinä 2016, 08:45

Minä ymmärsin aloittajan kysyvän kirjaamisesta kirjanpitoon, ei ilmoittamisesta verottajalle. :o Verottajaa tosiaan kiinnostaa aina vain milloin raha liikkuu, mutta kirjanpitoon kirjataan suoriteperusteisesti riippumatta siitä milloin mitäkin maksetaan.

myokymia
Viestit: 438
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja myokymia » 22 Heinä 2016, 13:12

Itseäni tuo Tilisanomien juttu hymyilytti aika tavalla, ilmeisesti artikkelin kirjoittaja on ollut tekemisessä aika isojen yhtiöiden kanssa, jos lomapalkatkin jaksotetaan kuukausittain. Tehdäänköhän suurissa yrityksissä varaston muutoskirjauksetkin kuukausitasolla? Mikroyrityksissähän näin ei yleensä toimita, vaan lomapalkkajaksotus tehdään ainoastaan tilinpäätöksen yhteydessä. Tilikauden sisällä en näe myöskään mitään iloa jaksottaa palkkoja suoriteperusteisesti, koska maksuajankohdan mukaan tapahtuva kirjaaminen on ihan riittävää kirjanpitolainkin näkökulmasta ja tällöin kirjanpidolliset ja verottajalle ilmoitettavat palkat ovat kuukausitasolla samat (tilinpäätöstä lukuun ottamatta).

Uitto
Viestit: 121
Liittynyt: 01 Loka 2014, 16:57

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja Uitto » 22 Heinä 2016, 18:49

myokymia kirjoitti:Itseäni tuo Tilisanomien juttu hymyilytti aika tavalla, ilmeisesti artikkelin kirjoittaja on ollut tekemisessä aika isojen yhtiöiden kanssa, jos lomapalkatkin jaksotetaan kuukausittain. Tehdäänköhän suurissa yrityksissä varaston muutoskirjauksetkin kuukausitasolla? Mikroyrityksissähän näin ei yleensä toimita, vaan lomapalkkajaksotus tehdään ainoastaan tilinpäätöksen yhteydessä. Tilikauden sisällä en näe myöskään mitään iloa jaksottaa palkkoja suoriteperusteisesti, koska maksuajankohdan mukaan tapahtuva kirjaaminen on ihan riittävää kirjanpitolainkin näkökulmasta ja tällöin kirjanpidolliset ja verottajalle ilmoitettavat palkat ovat kuukausitasolla samat (tilinpäätöstä lukuun ottamatta).


Voin kokemuksesta sanoa, että jo ihan tuommoisilla pienillä noin miljoonankin vain vaihtavilla yrityksille voi kirjanpidossa olla varaston muutos ihan kuukausittain. Kun käytössä on sopiva ERP-härpäke, jossa on kaikki liiketapahtumat, kuten myynnit, varastotapahtumat ja kirjanpito, niin tämä ei ole mikään vaikea juttu, vaan täysin automaatio.

Enkä näe sitä lomapalkan kuukausittaista jaksottamistakaan kovin pahana. Monesti varsinkin yrittäjävetoisissa puljuissa se laskutaito voi olla vähän hukassa, jolloin on ihan hyvä että yrittäjä näkee kirjanpidosta (jos osaa sitä lukea), että palkkoja tulee maksuun vielä myöhemminkin. Eipähän tule tilinpäätöksessä sitten yllätyksenä. Esimerkiksi olen kuullut tapauksen, jossa kirjanpitäjä alkuun kehui vuoden menneen hyvin ja tulee tulosta. Seuraava puhelu olikin sitten, että kertomani tulos oli ihan oikein, mutta etumerkki muuttuu. Oppina siis se, että kannattaa huomioida lomapalkkavelat jo ajoissa, tilinpäätösvaiheessa ei enää voi kauheasti muokata tulosta.

HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Kausiveroilmoitus

ViestiKirjoittaja HannaF » 29 Heinä 2016, 09:04

^Juurikin näin. Etenkin pienyrityksissä taloushallinnon osaaminen on usein puutteellista ja suoriteperusteiset kirjaukset auttavat yrittäjiä hahmottamaan paremmin tilanteen.

Eikä siitä päästä mihinkään, että se on vaan kaikkien kannalta parempi, että luvut on ajantasalla ja itse kirjanpitäjänä pyrin totuttamaan asiakkaani suoriteperusteisuuteen heti alusta saakka.


Palaa sivulle “Palkanmaksu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa