Kirjaus kirjanpitoon, kun palkka maksettu seuraavassa kuussa

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
kofa
Viestit: 71
Liittynyt: 01 Loka 2009, 19:22

Kirjaus kirjanpitoon, kun palkka maksettu seuraavassa kuussa

Viesti Kirjoittaja kofa »

Onko olemassa jotain suositusta tai selkeää määräystä, mille kuukaudelle palkka ja ennakonpidätys pitäisi kirjata, kun työ on suoritettu maaliskuussa ja maksettu huhtikuussa? Ja tässä tapauksessa kyse on työkorvauksesta, eli palkka ja ennakonpidätys on ne ainoat kirjaukset. Tekisi mieli kirjata maaliskuulle, jotta palkka kuluna olisi oikealla kuukaudella, mutta näyttääkö se sitten pahalta, jos ennakonpidätysveloissa on maaliskuulla kirjaus, mutta se tilitetään pois vasta toukokuussa? Jos nyt siis ikinä kukaan missään milloinkaan noita tilejä siten tarkastelisi...lähinnä mahdollinen verotarkastaja. Vai pitäisikö tässä alkaa pelailla kahden eri tositteen kanssa, maaliskuulle palkka ja huhtikuulle ennakonpidätys?
Entäpä jos kyseessä olisi vuodenvaihde (tilikausi=kalenterivuosi), työ tehty joulukuussa, mutta maksettu tammikuussa? Silloin olisi pakko kirjata palkka joulukuulle, mutta entäpä ennakonpidätys?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kirjaus kirjanpitoon, kun palkka maksettu seuraavassa ku

Viesti Kirjoittaja Andy »

Suoriteperusteen mukaan palkka on sen tilikauden kulua, jona sen suorittamisvelvollisuus on syntynyt, eli palkkakustannus kuuluu kohdistaa sille ajanjaksolle jonka aikana palkkaa vastaava työ on suoritettu.

Ennakonpidätysvelka kuitenkin syntyy käsittääkseni vasta silloin, kun palkka maksetaan, joten sen mukaan mielestäni voisi kirjata palkkakulun suoriperusteisesti maaliskuulle ja ennakonpidätysvelan vasta palkanmaksuajankohdan mukaan huhtikuulle.

Tämä siis vain minun käsitykseni, enkä oikein löytänyt mitään hyviä lähteitä asian tueksi. Tällainen KHO:n päätös kuitenkin käsittelee palkkakirjausten ajallista kohdistamista hieman:
KHO 1998/2370

Saamatta jäänyt palkka

Insinööri A omisti osakeyhtiön. Yhtiö oli kirjannut verovuonna 1990 tulonsa rasitukseksi palkkaa insinööri A:lle 25 228 euroa. Tätä palkan määrää ei kuitenkaan ollut suoritettu A:lle, vaan se oli osakeyhtiön tilinpäätöksessä merkitty siirtovelaksi. A:n antaman selvityksen mukaan palkkaa ei yhtiön velkaantuneisuuden ja tappiollisuuden vuoksi ollut voitu suorittaa hänelle. Yhtiön toiminta oli yhtiön ylivelkaantuneisuuden vuoksi jouduttu lopettamaan vuonna 1994, ja palkka oli jäänyt kokonaan maksamatta A:lle.

A:n verovuoden 1990 veronalaiseksi tuloksi ei voitu jälkiverotuksin lukea kysymyksessä olevaa 25.228 euron määrää vain sillä perusteella, että yhtiöllä oli rahoitusomaisuutta vuoden 1990 tilinpäätöksessä 80 216 euroa ja vuoden 1991 tilinpäätöksessä 61 725 euroa ja että täten yhtiön likviditeetti tuolloin olisi sallinut palkan maksamisen. Verovuosi 1990.
Vastaa Viestiin