Voiko KY vuokrata tilaa osakkaalta, ja mikä on verokohtelu?

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Voiko KY vuokrata tilaa osakkaalta, ja mikä on verokohtelu?

Viesti Kirjoittaja Ellis79 »

Tilanne:
Kommandiittiyhtiö käyttää lämmintä varastotilaa tavaroiden säilytykseen. Varastotilat sijaitsevat osakkaan kotona.

Kysymys: voiko osakas laskuttaa tilavuokraa ky:ltä? Onko vaikutusta sillä, että KY:n tulos on tappiollinen?

Vastausehdotus: voi laskuttaa, hinta pitää pystyä perustelemaan (~markkinaehtoisuus? ainakin olisi Oy:ssä).

Lopullisen vastauksen muotoilen tähän kun se minulle selviää, mutta jos jollain on tietoa niin kertokaa :)
Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Re: Voiko KY vuokrata tilaa osakkaalta, ja mikä on verokohte

Viesti Kirjoittaja Ellis79 »

Yhtiömies voi vuokrata henkilöyhtiölleen esimerkiksi omistamastaan kodista tietyn huoneen toimitiloiksi ja periä tästä vuokraa. Yhtiön tulosta vähennyskelpoisen vuokran yläraja on käypä markkinavuokra kyseisestä tilasta. Jos yhtiön maksama vuokra ylittää käyvän vuokran, pidetään ylimenevää osuutta yhtiölle vähennyskelvottomana voitonjakona. Oikaisun seurauksena henkilöyhtiön verotettava tulo kasvaa. Lisäksi – varsinkin jos peritty vuokra ylittää olennaisesti käyvän vuokratason – on riskinä veronkorotus.

Negatiivisen oman pääoman vaikutus korkokuluihin (Kaikki korot eivät ole vähennyskelpoisia):

Jos yhtiön oma pääoma on tehtyjen yksityisottojen vuoksi negatiivinen eikä varoja ole käytetty elinkeinotoimintaa varten, yritys ei voi vähentää verotuksessaan kaikkia velan korkoja. Tämä johtuu siitä, että korkojen katsotaan tällöin kohdistuvan osittain yksityisnostojen rahoittamiseen.

Tavallisesti oman pääoman negatiivisuus syntyy silloin, kun yhtiömiesten yksityisottojen määrä ylittää yhtiöön tehtyjen pääomasijoitusten ja nostamatta jätettyjen voittovarojen yhteismäärän.

Vähennyskelvottomien korkojen määrä lasketaan siten, että oikaistu oma pääoma kerrotaan tilinpäätöshetkellä voimassa olleella peruskorolla, johon on lisätty yksi prosenttiyksikkö. Tosin oikeuskirjallisuudessa on puollettu myös laskutapaa, jossa korkoprosenttina käytettäisiin tilinpäätöshetken peruskoron sijasta verovuoden aikana voimassa olleiden peruskorkojen keskiarvoa. Vuonna 2010 tällä ei ole ollut merkitystä, koska sekä ajanjaksolla 1.1.-30.6.2010 että 1.7.-31.12.2010 peruskorko on ollut sama, 1,25 prosenttia.

Tulokseen lisättävä määrä ei voi kuitenkaan olla enempää kuin korkoja on maksettu. Lisäksi on hyvä muistaa, että oikaisu kohdistuu sekä lyhytaikaisten velkojen että tilivelkojen korkoihin.

Toinen muistamisen arvoinen sääntö vähennyksissä on se, että lainanhoitokulut ja kurssitappiot voi vaatia vähennettäväksi täysimääräisinä. Näiden vähentämisen edellytyksenä on ainoastaan, että kyseinen laina liittyy yhtiön harjoittamaan elinkeinotoimintaan.

Läpilainaustilanteessa yhtiö voi vähentää koron yhtiömiehen yksityistalouteen siirretystä lainasta yrityksen elinkeinotoiminnan kuluna, jos tilinpäätöshetken voittovarat riittävät kattamaan yksityistalouteen siirretyn velan määrän. (lähde: Veronmaksajat)
Vastaa Viestiin