KIIRE: Ensimmäisen toimintavuoden jälkeinen voitonjako

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Ronkeli
Viestit: 8
Liittynyt: 19 Helmi 2011, 18:51

KIIRE: Ensimmäisen toimintavuoden jälkeinen voitonjako

Viesti Kirjoittaja Ronkeli »

Miten osakeyhtiön ensimmäisen toimintavuoden jälkeen tullut voitto voidaan maksaa? Yrityksestä halutaan ottaa vain se veroton 9%:n osuus, mutta matemaattista arvoa ei voi laskea normaalilla kaavalla, kun ei ole edellistä tilikautta. Vai onko keväällä 2011 päättyneen tilikauden voitto tarkoitus nostaa vasta vuoden 2012 aikana? Jos sen voi nostaa vuoden 2011 aikana, koska se pitää viimeistään tehdä? Onko se riippuvainen tilinpäätöspäivistä tai muista vastaavista?
Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Re: KIIRE: Ensimmäisen toimintavuoden jälkeinen voitonjako

Viesti Kirjoittaja Ellis79 »

Verottajan sivuilla http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... jay(15396) on tästä jonkun verran ohjetta. Siellä sanotaan että: "Uuden yhtiön osakkeen ja osakepääoman korottamisen yhteydessä merkityn uuden osakkeen matemaattisena arvona pidetään nimellisarvoa. Matemaattisena arvona käytetään kuitenkin merkintähintaa, jos yhtiö tai osakas sitä vaatii."

Minusta vaikuttaisi siltä (tosin lause on hieman epäselvä), että 9% osuus nettovarallisuudesta lasketaan uudessa yhtiössä nimellisarvon mukaan. Ehkä sinun on syytä varmistaa tämä asia verottajalta.

Vastaus muihin kysymyksiin:

[b]Osakeyhtiölain 13 luku[/b] Varojen jakaminen

2 § Maksukyky
Varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden.

3 § (13.4.2007/461) Jaon perustuminen tilinpäätökseen

Varojen jakaminen perustuu viimeksi vahvistettuun tilinpäätökseen. Jos yhtiössä on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisuus valita tilintarkastaja, tilinpäätöksen on oltava tilintarkastettu. Jaossa on otettava huomioon tilinpäätöksen laatimisen jälkeen yhtiön taloudellisessa asemassa tapahtuneet olennaiset muutokset.

5 § Jaettava määrä

Jollei yhtiön maksukykyä koskevasta 2 §:stä muuta johdu, yhtiö saa jakaa vapaan oman pääoman, josta on vähennetty yhtiöjärjestyksen mukaan jakamatta jätettävät varat.



Siis: hallitus esittää -> yhtiökokous päättää. Jos teillä on vahvistettu tilinpäätös, kirjataan päätöksen jälkeen osinkona jaettava osuus vapaasta pääomasta velaksi (per vapaa OPO an osingonjakovelka) ja ellei yhtiöjärjestyksessä ole osingonmaksusta määräystä, maksaa johto osingon parhaaksi katsomanaan ajankohtana ( maksukyky huomioiden). Yleensä omistajayrittäjät nostavat osinkoa sitä mukaa kuin itse haluavat. Osinkovelka ei vanhene.
Vastaa Viestiin