Osuuskunta ja jäsenen maksamat kulut

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
kofa
Viestit: 71
Liittynyt: 01 Loka 2009, 19:22

Osuuskunta ja jäsenen maksamat kulut

Viesti Kirjoittaja kofa »

Osuuskunnalle ei taida olla omaa osastoa täällä, joten tämä lienee lähinnä. Löytyykö siis keltään tietoa tällaisesta tapauksesta:

Osuuskunnan osakkaista osa on yksityisiä henkilöitä, osa toiminimiä ja osa osakeyhtiöitä. Eräs oy:llään mukana oleva henkilö on maksanut osuuskunnan kuluja omasta pussistaan ja nostanut ne sitten osuuskunnan tililtä kuitteja vastaan. Onko tämä ihan oikea tapa toimia? Kun osakkaana on oy eikä suoraan tämä henkilö, saako henkilö suoraan nostaa mitään osuuskunnan tililtä? Vaikka tehtäisiin asiasta jonkinlainen kululasku, niin eikö tässä nyt kuitenkin ohiteta tuo oy eli varsinainen jäsen? Siis pitäisikö asia hoitaa niinkin mutkikkaasti kuin että henkilö maksaa kulut omalla kortillaan, tekee kululaskun omalle oy:lleen, joka sitten taas tekee laskun osuuskunnalle? Voin kuvitella että tämä kyseinen henkilö ei ilahdu jos kerron että tämmöinen paperien pyörittely olisi edessä :roll:

Ja ihan mielenkiinnosta kysyn vielä jos joku sattuisi tietämään. Kun osa tuon osuuskunnan osakkaista on toiminimiä, siis yksityisiä elinkeinonharjoittajia, niin kumpi siinä oikeasti on osakas, se tmi vaiko yrittäjä? Voiko siis tmi omistaa osuuden osuuskunnasta vai onko oikeudellisesti omistaja aina yrittäjä?
kofa
Viestit: 71
Liittynyt: 01 Loka 2009, 19:22

Re: Osuuskunta ja jäsenen maksamat kulut

Viesti Kirjoittaja kofa »

Ja nyt vasta huomasin että tämän alueen otsikko on verotus :D No, sattuuhan noita. Ylläpitäjä saa siirtää johonkin muualle jos keksii oikean paikan :)
Moderator
Site Admin
Viestit: 358
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 22:29

Re: Osuuskunta ja jäsenen maksamat kulut

Viesti Kirjoittaja Moderator »

kofa kirjoitti:Ja nyt vasta huomasin että tämän alueen otsikko on verotus :D No, sattuuhan noita. Ylläpitäjä saa siirtää johonkin muualle jos keksii oikean paikan :)
Eipä tuo ole niin tarkkaa täällä ollut (pitäisi varmaan ryhdistäytyä) :) Viimeksi muutama päivä sitten tuossa pohdiskelin että pitäisiköhän osuuskunnillekin luoda oma kategoriansa, mutta silloin ajattelin, että osuuskuntiin liittyviä viestejä on vielä niin vähän että odotellaan vielä pikkuisen. Mutta siirtelen vaikka sitten aikanaan kaikki osk-aiheiset viestit samaan paikkaan, kun niitä on kertynyt sopivasti.

Varsinaiseen kysymykseen:

Olisiko helpointa kirjata kulut maksetuksi käteiskassasta ja nostot pankkitililtä sitten rahan siirtämiseksi käteiskassaan? Mielestäni tällaisessa menettelyssä ei pitäisi olla mitään laitonta, kun kuititkin päätyvät nimenomaan suoraan osuuskunnan kirjanpitoon. Eli rahaa on osuuskunnasta lähtenyt juuri saman verran kuin mitä kulukuitti todistaa. Mitään kululaskuja tässä ei tarvitse kirjoitella juuri siitä syystä, että alkuperäiset kuitit jäävät osuuskunnalle. Huomaa kuitenkin että jos laskun summa ylittää kevennettyjen laskumerkintävaatimusten rajan, niin laskussa pitäisi lukea osuuskunnan nimi.

Sanoisin että toiminimen tapauksessa jäsen on yhtä kuin yrittäjä. Toiminimen ja yrittäjän välinen rajapintahan on esim verotuksellisesti muutenkin erittäin häilyvä ja toiminimiyrittäjän yrityksen verot ja henkilökohtaiset verot ovat sidoksissa toisiinsa. Tästä syystä en keksi miksi asialla olisi kovin suurta verotuksellista merkitystä, joten selkeyden ja helppouden vuoksi laittaisin toiminimiyrittäjän jäseneksi hänen omalla henkilötunnuksellaan. Korjatkaa muut jos toisenlaiselle toimintamallille on löydettävissä jotain hyviä perusteluja.
kofa
Viestit: 71
Liittynyt: 01 Loka 2009, 19:22

Re: Osuuskunta ja jäsenen maksamat kulut

Viesti Kirjoittaja kofa »

Tiliotteella kun lukee tapahtuman kohdalla että se on tilisiirto kyseiselle henkilölle, niin se näyttäisi vähän oudolta kirjattuna käteiskassaan. Olisikohan siis kuitenkin ihan ok että tämä henkilö kirjoittaa vaan jonkun yksinkertaisen kululaskun (siis verrattavissa matkalaskuun) vaikka excelillä ja kirjaan sen - kuitit mukanaan - kirjanpitoon?
Tässä ei ole kyseessä ongelma siitä etteikö muut osuuskunnan jäsenet hyväksyisi tätä tapaa, vaan en vain haluaisi että tästä voisi ikinä verottaja (jos joskus sattuisi tarkastus tulemaan) sanoa että on tehty väärin ja rangaista jollain tapaa. Osuuskunta on minulle vieraampi tapaus, oy:ssähän työntekijät menettelee juuri noin, mutta kun osakkaat ei ole osk:n työntekijöitä, niin saako silti menetellä samoin...?

Muistelisin nähneeni perustamispapereissa osakkaiksi laitetun tmi:t y-tunnuksillaan ja siten ne on kaupparekisterissä näköjään ainakin menneet läpi. Tmi:n y-tunnushan on tietysti henkilökohtainen, että siksi sillä ei varmaan ole ollut merkitystä. Mietin aiemmin vaan että ei kai ole väärin että tmi-yrittäjät on maksaneet osuusmaksun tmi:n tililtä (joka on tietysti kyllä oikeastaan kuitenkin hlökohtainen tili) ja nyt kun tarkemmin tosiaan asiaa ajattelen ja noita perustamispapereita y-tunnuksineen, niin eihän siinä mitään väärää pitäisi olla. Ja eihän ole väärin tällöin kirjata osuusmaksu tmi:n taseeseen? Ketäpä se luku siellä taseessa haittaisi, kun ei se verotukseenkaan vaikuta?
Selvennyksen vuoksi vielä, satun tekemään sekä osk:n että parin osakas-tmi:n kirjanpidon. Pohdin asiaa siis molemmilta suunnilta :)
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Osuuskunta ja jäsenen maksamat kulut

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Minullakaan ei varmaa tietoa ole, mutta sanoisin ettei toiminimi voi olla jäsen, vaan jäsen nimenomaan se elinkeinonharjoittaja. Tmi:hän ei ole luonnollinen tai oikeushenkilö ja osuuskuntalain 2:1 § sanoo:

"Perustajat
Osuuskunnan voi perustaa vähintään kolme luonnollista henkilöä taikka yhteisöä, säätiötä tai muuta oikeushenkilöä. Perustajan on tultava osuuskunnan jäseneksi.
Vajaavaltainen tai konkurssissa oleva ei voi olla perustajana."
oy:ssähän työntekijät menettelee juuri noin, mutta kun osakkaat ei ole osk:n työntekijöitä, niin saako silti menetellä samoin...?
Osuuskunnan jäsenet kai lähinnä vertautuvat osakeyhtiön osakkeeomistajiin. Jos jäsen työskentelee osuuskunnassa hän on joko yrittäkä tai työntekijä (riippuen kuinka paljon osuuskunnassa on jäseniä), ihan kuten Oy:ssä osakkeenomistaja on joko työntekijänä tai yrittäjänä osakeomistuksen ja aseman perusteella.
Vastaa Viestiin