Osakeyhtiön osakkaan saamiset yritykseltä

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Keiju
Viestit: 3
Liittynyt: 14 Loka 2014, 20:01

Osakeyhtiön osakkaan saamiset yritykseltä

ViestiKirjoittaja Keiju » 29 Elo 2016, 15:59

Asiakkaakseni siirtyi osakeyhtiö. Jostain syystä velat osakkaille tilille on kertynyt melkoinen summa. Yritys on siis velkaa osakkaalle. Onko ihan oikein pitää summa tuolla kirjanpitotilillä, vai voisiko sitä jotenkin purkaa.
Osakas ei ole aiemmin ottanut palkkaa yrityksestä, mutta nyt hänelle aletaan laskea ja maksaa palkka, niinkuin kuuluukin.


Mia Varvikko
Viestit: 47
Liittynyt: 22 Heinä 2015, 07:51

Re: Osakeyhtiön osakkaan saamiset yritykseltä

ViestiKirjoittaja Mia Varvikko » 18 Syys 2016, 19:32

Moi!

Useinhan osakkaat rahoittavat yritystä maksamalla kuluja omista varoistaan tarkoituksena tietenkin ottaa rahat pois, kunhan yrityksen tilille rahaa kertyy. Kannattaa miettiä tietenkin sitäkin, että mistä osakas on varat saanut. Eli jos yrittäjällä ei ole verotettavaa tuloa, niin verottajaa saattaa alkaa ihmetyttämään se, kuinka ja mistä on ollut laittaa rahaa firmaan.

Jokatapauksessa ei ole kokemusta, että tästä ongelmaa olisi tullut että yritys saamapuolella on, mutta eihän se mitään haitanne jos niitä sieltä poiskin välillä kirjaa, toki asiakkaasi kanssahan tästä on syytä neuvotella. (Eli puretaan yksinkertaisesti siten, että osakas nostaa yrityksen tililtä rahaa, joka kirjataan velasta pois.)

Ja ennen palkanmaksua toki kannattaa vanhat velat nostaa, paitsi jos on syytä saada palkanmaksulla esim tasattua maksettavaa tuloveroa :)

Mia
Kirjanpitopalvelut Mia Varvikko
www.kirjanpitosi.fi
mia@kirjanpitosi.fi


Palaa sivulle “Osakeyhtiöt ja henkilöyhtiöt”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija