Sivu 1/1

Entä, jos osuuskunnalle ei saada hallitusta muodostettua?

Lähetetty: 10 Elo 2016, 13:44
Kirjoittaja Deca
Miten toimia tilanteessa, jossa osuuskunnan hallituksesta eroaa ihmisiä eikä osuuskunnan kokouksessa saada valittua uusia jäseniä tilalle hallitukseen? Jos ei siis ole tarpeeksi halukkaita ihmisiä, jotta hallitus voitaisiin muodostaa, niin mitä osuuskunnalle tapahtuu noin lain puitteissa? Kuinka edetään? Ihan hypoteettinen tilanne toistaiseksi, mutta tarvitsisin vastauksia, jotta osaisin tehdä omalta osaltani päätöksiä.

Re: Entä, jos osuuskunnalle ei saada hallitusta muodostettua?

Lähetetty: 10 Elo 2016, 14:30
Kirjoittaja myokymia
Osuuskuntalain 23 luku 4§ mukaan PRH voi määrätä osuuskunnan selvitystilaan ja poistaa rekisteristä mm jos "osuuskunnalla ei ole rekisteriin merkittyä toimikelpoista hallitusta". En kyllä usko että tälläinen tilanne on kovinkaan yleinen. Jännä tuo sanamuoto "rekisteriin merkittyä". Tämähän tarkoittanee sitä, että vaikka jäsenet olisivat eronneet hallituksesta, mutta ilmoitusta erosta ei olisi kaupparekisteriin tehty, ei PRH voisi toimiin ryhtyä. Tokihan periaatteessa rekisteriin merkityt hallituksen jäsenet ovat vastuussa yhtiön toiminnassa, mutta toisaalta jos eivät ole millään tavalla osallistuneet päätöksentekoon, voivatko olla vastuussakaan?

Aluehallintovirasto voi tietyissä tilanteissa määrätä tilintarkastajan osuuskunnalle. Olisiko mahdollista että avilla on jokin mahdollisuus myös "pakottaa" valitsemaan hallitus esim hallitusammattilaisia hallitukseen ottamalla tms. En kyllä osuuskuntalaista tälläistä mahdollisuutta löytänyt, mutta aluehallintovirastosta saattaisi saada lisätietoja.

Jos hallituksen jäsenten määrästä on nyt pykäliä osuuskunnan säännöissä, kannattaa niitä muuttaa siten, että hallitukseen ei tarvita kuin lain minimikokoonpano eli yksi jäsen ja tälle varajäsen. Tällöin voi olla helpompi saada hallitus kasaan.

Re: Entä, jos osuuskunnalle ei saada hallitusta muodostettua?

Lähetetty: 11 Elo 2016, 14:00
Kirjoittaja HannaF
Ne jäsenet, jotka poistuvat hallituksesta, voivat itse tehdä omalta kohdaltaa rekisterimuutoksen PRH:n, eli kyllä se sillä perusteella on ihan mahdollista, että jos vanhat sieltä ilmoittavat eronneensa eikä uusia tule tilalle, että PRH puuttuu asiaan.

Mikäli taas vanhat eivät eroa itse rekisteristä, eikä uusi ole uutta hallitusta, jok ailmittaisi muutoksesta, niin sitten se vanha olisi edelleen virallisesti vastuussa osuuskunnan toiminnasta. Vasta rekisterin muutos tekee hallituksen kokoonpanon muutoksesta virallista.
Näin minä olen asian ymmärtänyt.

Re: Entä, jos osuuskunnalle ei saada hallitusta muodostettua?

Lähetetty: 12 Elo 2016, 07:12
Kirjoittaja myokymia
HannaF kirjoitti:Ne jäsenet, jotka poistuvat hallituksesta, voivat itse tehdä omalta kohdaltaa rekisterimuutoksen PRH:n
Sivumennen sanoen, oli mielestäni huono muutos, että PRH teki myös omasta erosta ilmoittamisesta maksullista. Lähinnä sellaisissa tilanteissa, jossa syystä tai toisesta on päätynyt hallitukseen vaikka ei ole antanut tähän lupaa, on kohtuutonta että rekisteriviranomainen ottaa maksun oman eron ilmoituksesta. Tokihan ilmoitus joka perustuu "todettuun rekisterimerkintärikokseen" on maksutun, mutta kun tietää että oikeuden rattaat pyörii suht hitaasta, en ainakaan itse jäisi toteamista odottamaan.