osakeyhtiön pääomatulo

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
marita
Viestit: 5
Liittynyt: 27 Tammi 2010, 13:39

osakeyhtiön pääomatulo

Viesti Kirjoittaja marita »

Osakeyhtiön toimialana ei ole vuokraustoiminta tai kiinteistövälitys. Jos tällainen oy hankkii asunto-osakkeita, joita vuokraa ja myy edelleen, eikö vuokratulo ja myyntivoitto ole pääomatuloa eikä sitä voi vähentää yritystulosta?
Moderator
Site Admin
Viestit: 358
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 22:29

Re: osakeyhtiön pääomatulo

Viesti Kirjoittaja Moderator »

Hei!

Löysin WsoyProsta tähän liittyvän tekstin, mutta se on sen verran sekava etten oikein osaa tulkita sitä kunnolla:

"EVL:n ja TVL:n välinen rajanveto vaikuttaa myös siihen, sisällytetäänkö tulo sellaiseen yritystuloon, joka luonnollisen henkilön ja kuolinpesän verotuksessa jaetaan ansiotuloon ja pääomatuloon. Jos luonnollisen henkilön omistama kiinteistö kuuluu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen, kiinteistöstä saadut vuokratulot kuuluvat siihen yritystuloon, joka jaetaan pääomatuloon ja ansiotuloon. Jos taas kysymyksessä on muun toiminnan tulolähteeseen luettava kiinteistö, siitä saatu vuokratulo on suoraan pääomatuloa.

Monessa tapauksessa ei kuitenkaan ole asiallista merkitystä sillä, sovelletaanko EVL:a vai TVL:a. Säädösten rajausongelma ei ehkä tällöin tule verotuksessa lainkaan erikseen pohdittavaksi. Erimielisyydet oikeasta tulolähteestä liittyvät yleensä yksittäiseen erityiskysymykseen, jolla tuossa tilanteessa on veroseuraamusten kannalta merkitystä.

Sillä seikalla, että verovelvollisen verotus on tosiasiallisesti toimitettu esim. EVL:n mukaan, ei välttämättä ole ratkaisevaa merkitystä myöhemmän vuoden lainvalinnan kannalta, varsinkaan silloin, kun kysymykseen ei ole aiemmin otettu erityisesti kantaa ja toisen lain, TVL:n, soveltamista koskevaa käytäntöä on pidettävä vakiintuneena (ks KHO 1998/1922). Luottamusperiaatteen valossa on aiemmalle verokohtelulle kuitenkin syytä antaa jonkinasteista suojaavaa merkitystä.

EVL:n, TVL:n ja MVL:n soveltamisalat määräytyvät tulonhankkimistoiminnan luonteen mukaan. Lähtökohtana on näin ollen se, ettei tulonsaajan oikeudellisella muodolla ole merkitystä. Vuoden 1993 verouudistuksessa ei päädytty sääntelyyn, jonka mukaan osakeyhtiöiden verotus tapahtuisi aina EVL:n mukaan. Päinvastoin eräät TVL:n säännökset nimenomaisesti osoittavat, että lakia säädettäessä on oletettu mm yhteisöjen voivan tulla verotetuksi TVL:n mukaan. Esim. luovutusvoiton laskemista koskevassa TVL 46.1 §:ssä nimenomaisesti todetaan, ettei siinä säädettyjä hankintameno-olettamia sovelleta yhteisön tai henkilöyhtiön saamiin luovutusvoittoihin. Näin ollen voidaan tietyissä tilanteissa katsoa, ettei esim. osakeyhtiö ole elinkeinonharjoittaja tai että sillä on elinkeinotoiminnan ohella myös TVL:n mukaan verotettavaa muuta toimintaa.

Kirjanpidon kattavuuden puolesta yksityiset liikkeenharjoittavat ovat eri asemassa kuin yhtiöt ja muut oikeushenkilömuotoiset yritykset.

Yksityinen liikkeen- tai ammatinharjoittaja on kirjanpitovelvollinen vain tästä toiminnastaan ja näin ollen hänen tilinpäätöksensä kattaa vain elinkeinotoiminnan. Oikeushenkilön kirjanpitovelvollisuus ei sen sijaan rajoitu vain liike- ja ammattitoimintaan, vaan käsittää kaiken muunkin toiminnan. Lähtökohta on näin ollen se, ettei yksityisliikkeen tulos sisällä henkilökohtaisia tuloja, kun taas yhtiön vuositulos voi elinkeinotulon ohella sisältää myös muuhun toimintaan eli henkilökohtaiseen tulolähteeseen kuuluvia tuloja.
Vuoden 1993 uudistuksessa tulolaji- ja tulolähdejako muuttuivat olennaisesti. Merkittävää on mm se, ettei enää ole erillisiä kiinteistötulolähteitä, vaan elinkeinotoimintaan liittymättömät ns erilliskiinteistöt kuuluvat muun toiminnan eli henkilökohtaiseen tulolähteeseen. Perusasetelma EVL:n ja TVL:n välisessä rajanvedossa on kuitenkin pitkälti sama kuin EVL:n ja ETVL:n soveltamisalojen välillä.

Näin ollen on ilmeistä, että esim. kiinteistön elinkeinotulolähteeseen kuulumista koskevalla aikaisemmalla oikeuskäytännöllä on edelleenkin merkitystä. Sama koskee myös kysymystä, milloin verovelvollista on pidettävä elinkeinonharjoittajana.

Toisaalta monet niistä syistä, jotka aikanaan muovasivat elinkeinotoiminnan rajaa, ovat poistuneet. Tämä koskee mm korkomenojen ja luovutusvoittojen käsittelyyn aiemmin liittyneitä veronäkökohtia. Aikaisemman oikeuskäytännön ennustearvoon on siten suhtauduttava varauksellisesti. "


Lähde: WsoyPro yritysonline

Joku osakeyhtiöiden kirjanpitoa ja verotusta enemmän tunteva osaisi varmasti vastata tähän paremmin!
marita
Viestit: 5
Liittynyt: 27 Tammi 2010, 13:39

Re: osakeyhtiön pääomatulo

Viesti Kirjoittaja marita »

Niinpä, sekavaa! Tilinpäätös lähestyy ja pitäisi tietää miten osakeyhtiön vuokra- ja myyntituloa verotetaan, EVL:n vai TVL.n mukaan. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin kaksi eri tulolähdettä, jotka pitäisi vielä erotella veroilmoituksessa. Mutta jos joku viisaampi tietäisi enemmän....
Moderator
Site Admin
Viestit: 358
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 22:29

Re: osakeyhtiön pääomatulo

Viesti Kirjoittaja Moderator »

Löysin tähän liittyen vielä seuraavanlaista tietoa:

"
Osakeyhtiöllä voi olla kolmen eri tulolähteen tuloa: elinkeinon, maatalouden ja henkilökohtaisen tulolähteen.
Henkilökohtaiseen tulolähteeseen voi osakeyhtiöllä kuulua esimerkiksi vuokratulot. Luon-
nollinen henkilö maksaa vuokratuloistaan pääomatulon verokannan eli 28 %:n mukaisesti
veroa, mutta osakeyhtiö maksaa veroa vuokratuloistaankin yhteisön tuloveroprosentin, eli
26 %:n mukaisesti. Vaikka tulolähteet on eroteltava toisissaan, on yhteisön yhteinen vero-
kanta kuitenkin 26 %."
Lähde: 100 kysymystä osakeyhtiöistä, Puolakka-Pöyhtäri, Birgit

Tuon mukaan vuokratulot luettaisiin ilmeisesti TVL:ään mutta niitä verotettaisiin siitä huolimatta EVL:n prosentin mukaan.

EVL:ään kiinteistö luetaan jos
sitä käytetään pääsääntöisesti elinkeinotoimintaan välittömästi tai välillisesti
edistäviin tarkoituksiin. Esimerkkeinä tehdas-, työpaja-, liike- tai hallintotarkoitukset tai henkilökunnan asumis- tai sosiaalitarkoitukset kuuluvat EVL-tulolähteeseen.

Ymmärsin kuitenkin että tässä teidän tapauksessanne ei ollut kyse tällaisista elinkeinotoimintaan suoraan liittyvistä kiinteistöistä.
Sakke
Viestit: 27
Liittynyt: 14 Huhti 2010, 12:59

Re: osakeyhtiön pääomatulo

Viesti Kirjoittaja Sakke »

Tämä on varmaan jo selvinnyt riittävästi, mutta menee juuri noin, eli vuokratulot luetaan TVL:ään mutta niitä verotetaan evl:n mukaan, eli 26 prosenttia menee veroa.
Veroilmoituksella ne menee muistaakseni 7A-liitteeseen, ja 6B:llä tvl-tulolähteen tuloksen kohdalle.
Tulojaolla on merkitystä tappioiden kohdalla, eri tulolähteiden tappiot voi vähentää vain saman tulolähteen voitoista 10 seuraavan vuoden aikana.
Vastaa Viestiin