Konkurssi vai ei?

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Deca
Viestit: 8
Liittynyt: 22 Helmi 2013, 15:50

Konkurssi vai ei?

Viesti Kirjoittaja Deca »

Hei, olisi kysymys, joka liittyy osuuskuntaan. Osuuskuntaa on yritetty saada käyntiin, mutta rahat on käytetty ja jäsenille pitäisi maksella lainoja takaisin. Niinpä ajatuksena olisi myydä kirjanpidossa oleva ajoneuvo pois, jota oli tarkoitus käyttää myyntitoimintaan ko. ajoneuvon remontin valmistuttua. Remppa jäi harmillisesti hieman kesken eikä rahaa ole näkyvissä tällä hetkellä. Isoista summista ei ole kyse, mutta kun ei kunnon rahoitusta ole löytynyt, niin tässä ollaan.

Nyt kysymys onkin se, että onko osuuskunnalla edellytyksiä jatkaa, vaikka lainat saataisiin ajoneuvo myymällä maksettua, kun taseeseen ei jää pysyvien vastaavien puolelle enää mitään? Ei voida olettaa, että osuuksia voitaisiin maksaa ihmisille takaisin ennen kuin tuloja saadaan jostakin, kun ajoneuvosta on tuskin mahdollista saada niin suuria rahoja irti. Näyttäytyykö siis kirjanpidon tilanne mahdottomana ja vaatiiko se konkurssiin hakeutumista? Oma pääoma on jo nyt piirun verran negatiivisen puolella. Mahdollista on tietysti hakea yhä rahoitusta ja/tai yrittää vielä käynnistää toimintaa toisin tavoin tulojen saamiseksi. Ajatuksena oli kuitenkin laittaa osuuskunta telakalle, mikäli lainat saadaan maksettua pois. Jos lainoja ei saada maksettua, niin konkurssi lienee ainut ratkaisu, mutta onko se sitä muutenkin, vaikka ajoneuvon myymisellä saataisiin lainat maksettua takaisin? Osaako joku neuvoa?
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Konkurssi vai ei?

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Ei tuo oikeastaan konkurssin paikalta näytä, jos velkaa on ainoastaan jäsenille. Onko osuuskunnan säännöissä pykälää vapaaehtoisesta osuudesta, ylimääräisestä maksusta tai peräti lisämaksuvelvollisuudesta?
Deca
Viestit: 8
Liittynyt: 22 Helmi 2013, 15:50

Re: Konkurssi vai ei?

Viesti Kirjoittaja Deca »

Savon Jussi kirjoitti:Ei tuo oikeastaan konkurssin paikalta näytä, jos velkaa on ainoastaan jäsenille. Onko osuuskunnan säännöissä pykälää vapaaehtoisesta osuudesta, ylimääräisestä maksusta tai peräti lisämaksuvelvollisuudesta?
Ylimääräisestä maksusta ei ole säädetty mitään, mutta kahdesta muusta todetaan ihan vaan näin:

7 § Vapaaehtoinen osuus
Jäsen voi osallistua osuuskuntaan yhdellä tai useammalla vapaaehtoisella osuudella sen mukaan kuin
osuuskunnan kokous siitä päättää. Hallitus voi niin ikään päättää asiasta, jos osuuskunnan kokous on
valtuuttanut hallituksen tekemään tällaisia päätöksiä. Valtuutus voidaan antaa enintään viideksi
vuodeksi kerrallaan.

8 § Lisämaksuvelvollisuus
Jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan veloista eivätkä sen muistakaan
velvoitteista.

Vapaaehtoisia osuuksia saa meillä ottaa niin paljon kuin lystää. Niitä onkin suurin osa omasta pääomasta. Täytyy toivoa, että saadaan lainat ajoneuvon myynnin jälkeen maksettua kärsimättömimmille niin, että voidaan sitten hetki odotella ja jatkaa myöhemmin, kun tämän homman vielä pystyyn haluaville yksityisille henkilöille on kerääntynyt tarpeeksi rahaa lainattavaksi parempaa kulkupeliä varten, kun kerran nykyinen ajoneuvo osoittautui liian suureksi haasteeksi resurssien puutteessa.

Mietin vaan, että miten tuo todennäköinen suurehko negatiivinen oma pääoma tulee vaikuttamaan. Meillä on sekin hankaluus, että pitäisi hankkiutua typeryydessämme valitusta tilintarkastajasta eroon ja muuttaa sääntöjä niin, että voidaan tyytyä toiminnantarkastajaan ja välttää tilintarkastuslaskut. Kalliita vaan rahattomalle osuuskunnalle nämä muutosilmoitukset, joten pitää sumplia miten homma hoituisi ilman konkurssiin ajautumista ja tästä projektista tulisi vielä joku päivä jotain. :)
Vastaa Viestiin