Yksityisen Osakeyhtiön pääoma

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Kirjuri25
Viestit: 26
Liittynyt: 20 Elo 2012, 09:45

Yksityisen Osakeyhtiön pääoma

Viesti Kirjoittaja Kirjuri25 »

Hei!

Mietityttää hieman asia, kun osakeyhtiöllä tulee olla omapääoma vähintään puolet osakepääomasta niin mitä tämä käytännössä siis tarkoittaa?
Miten lasken siis oman pääoman?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Yksityisen Osakeyhtiön pääoma

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Pienissä osakeyhtiöiss omassa pääomassa on usein vain osakepääoma, edellisten tilikausien voitto (tappio) ja tilikauden voitto (tappio), jolloin oma pääoma on näiden yhteissumma. Omaan pääomaan kirjataan myös sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto (SVOP).

Jos on tehty tappiota, oma pääoma pienenee ja jos voittoa, oma pääoma kasvaa. Omaa pääomaa voi kasvattaa myös osakepääomaa korottamalla.
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Yksityisen Osakeyhtiön pääoma

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Ei haittaa jos normaalissa yhtiössä omasta pääomasta on syöty yli puolet. Tärkeintä, ettei oma pääoma mene pakkaselle. Jos ko. tilanne uhkaa pääomalaina on helpoin tapa korjata tilanne. Järkevin oman pääoman korjaukseen toki on tuloksen tekeminen, mutta joillakin aloilla ennen varsinaisen toiminnan käynnistämistä saattaa tulla jopa useita vuosia pelkkiä kuluja.
Osakeyhtiölaki 20 luku 23 § (28.12.2007/1415)
Yhtiön varojen vähentyminen

Jos yhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on negatiivinen, hallituksen on viipymättä tehtävä osakepääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus. Osakepääoman menettämistä koskeva rekisterimerkintä voidaan poistaa yhtiön tekemän rekisteri-ilmoituksen perusteella, jos yhtiön oma pääoma on rekisteri-ilmoitukseen liitetystä taseesta ja 2 momentin mukaisesta muusta selvityksestä ilmenevällä tavalla yli puolet osakepääomasta. Jos yhtiössä on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisuus valita tilintarkastaja, taseen ja muun selvityksen on oltava tilintarkastettuja.

Oman pääoman määrää 1 momentin mukaan laskettaessa luetaan 12 luvussa tarkoitettu pääomalaina omaksi pääomaksi. Lisäksi yhtiön omaisuudesta tehtyjen ja suunnitelman mukaisten poistojen kertynyt erotus (poistoero) ja yhtiön tekemät vapaaehtoiset varaukset otetaan huomioon oman pääoman lisäyksinä. Jos yhtiön omaisuuden todennäköinen luovutushinta on muuten kuin tilapäisesti sen kirjanpitoarvoa olennaisesti suurempi, saadaan myös todennäköisen luovutushinnan ja kirjanpitoarvon erotus ottaa huomioon oman pääoman lisäyksenä. Edellä tarkoitetuissa oman pääoman lisäyksissä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja niistä on annettava perusteltu selvitys toimintakertomuksessa tai 8 luvun 5 §:n 1 momentin nojalla taseen liitetietona.

Jos julkisen osakeyhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on alle puolet osakepääomasta, hallituksen on viipymättä laadittava tilinpäätös ja toimintakertomus yhtiön taloudellisen tilan selvittämiseksi. Jos yhtiön oma pääoma on taseen mukaan alle puolet osakepääomasta, hallituksen on viipymättä kutsuttava yhtiökokous koolle päättämään mahdollisista toimenpiteistä yhtiön taloudellisen aseman tervehdyttämiseksi. Yhtiökokous on pidettävä kolmen kuukauden kuluessa tilinpäätöksen laatimisesta. Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen nähtävänä pitämiseen ja osakkeenomistajille toimittamiseen sovelletaan 5 luvun 21 §:n säännöksiä.
Vastaa Viestiin