Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
arrri
Viestit: 6
Liittynyt: 18 Heinä 2012, 10:32

Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

ViestiKirjoittaja arrri » 31 Elo 2017, 06:29

Hei, oletteko maksaneet palkkaa yhtiömiehelle sen verran, että saa hyödynnettyä tulonhankkimisvähennyksen? Onko lopppupeleissä hyötyä ja paljonko?


myokymia
Viestit: 446
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

ViestiKirjoittaja myokymia » 31 Elo 2017, 08:08

Koska tulonhankkimisvähennys myönnetään palkkatulosta (TVL 95§), se ei siten koske esim elinkeinonharjoittajien elinkeinotuloa tai henkilöyhtiöiden tulo-osuuksia. Periaatteessa siis yhtiömiehen verotattavat tulot olisivat tulonhankkimisvähennyksen verran pienemmät, jos maksaisi sen verran palkkaa. Palkasta tulee toki maksaa sosiaaliturvamaksu.

Tuonhan voisi laskea kuinka suuri ero verotuksessa tulisi, mutta pitäisi tietää yrittäjän tulot ja palkanmaksun vaikutus yhtiön nettovarallisuutteen pääomatulo-osuutta laskettaessa. Nettovarallisuuteenhan lisätään 30% edellisen 12 kuukauden aikana maksetuista palkoista, mutta itse palkka sekä sotumaksu pienentävät tulosta (eli nettovarallisuutta).

Idea tuolle, ettei tulonhankkimisvähennys koske elinkeinotoiminnan tuloa, lähtee varmaan siitä ajatuksesta, että yrittäjät vähentävät kulut jo yhtiön kirjanpidossa, joten heille ei noita tulonhankkimiskuluja yksityispuolelle niin syntyisi.

arrri
Viestit: 6
Liittynyt: 18 Heinä 2012, 10:32

Re: Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

ViestiKirjoittaja arrri » 31 Elo 2017, 19:43

Kiitos vastauksesta, aika vähän mielestäni mitä itse olen nähnyt henkilöyhtiö kirjanpitoja, että niissä olisi palkkaa maksettu. Mutta kyllä kait se aina olisi hyvä joku osa maksaa tuloksesta palkkana.. laskin tässä yhden vertailun, että jos ei ole nettovarallisuutta ja tulo n. 50000 eur/yhtiömies, niin 10000 euron palkalla voisi toimintavarauksen kautta saada n. 1500 euron verosäästön

myokymia
Viestit: 446
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

ViestiKirjoittaja myokymia » 01 Syys 2017, 09:01

Itse en kyllä tuota toimintavarauksen tekemistä laskisi mukaan verosäästöön (paitsi ehkä progressiovaikutuksen osalta, jos varmuudella tiedetään, että tulevat vuodet ovat merkittävästi heikompia).

Toimintavarauksellahan ei pysty verotettavaa tuloa pienentämään, ainoastaan siirtämään verovuodelta toiselle. Verotukseen se vaikuttaa siten vain silloin, jos progressio on pienempi kuin varaus puretaan. Eihän se ole säästöä, etten tänä vuonna maksa jotain, jos joudun sen saman summan (tai pahimmassa tapauksessa enemmän) kuitenkin maksamaan ensi vuonna, ellei halua diskontata teoreettista korkoa käytettävissä olevasta summasta.

Tästä vuodesta eteenpäin tulee laskennassa ottaa huomioon myös 5% yrittäjävähennys, jota ei ymmärtääkseni palkkatulosta saa.

arrri
Viestit: 6
Liittynyt: 18 Heinä 2012, 10:32

Re: Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

ViestiKirjoittaja arrri » 01 Syys 2017, 10:55

Olet erittäin oikeassa!
Niin ensimmäisenä toimintavarausvuotena tulos pienenee- mutta mikä on seuraavan vuoden tilanne - ei sitä tiedä:(. Laskin äsken monia vaihtoehtoja esim. jos olisi tehty ed. vuonna toimintavaraus/ nyt ei tehdä -> tuloutetaan/ toimintavaraus pysyy samana. Niin aika yks yhteen nuo verot näyttäisi menevän. Ei absoluuttista veronmaksua saa laskettua oletettavilla seuraavan vuoden tulotiedoilla.

Sitten eri juttu, jos nettovarallisuus on iso ja tulos pienehkö..silloin tuo palkanmaksu varmaan aiheellinen.

Savon Jussi
Viestit: 392
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Henkilöyhtiö ja palkanmaksu

ViestiKirjoittaja Savon Jussi » 01 Syys 2017, 16:04

Jos on esim täysi työhuonevähennys, niin eipä tuota tulonhankkimisvähennystä silloin saa.


Palaa sivulle “Osakeyhtiöt ja henkilöyhtiöt”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija