Myyminen eBayn yms. kautta

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Tompeli
Viestit: 3
Liittynyt: 18 Kesä 2016, 19:22

Myyminen eBayn yms. kautta

ViestiKirjoittaja Tompeli » 22 Kesä 2016, 12:06

Kysyin tätä verotoimiston veroneuvojalta, mutta hän ei tiennyt vastausta. Koska luvattua soittoakaa ei nämmä ole tulossa, koetan onneani täällä.

Tarkoitus on myydä noin 20 euroa maksavia tavaroita omilta sivuilta ja myös eBayn, Etsyn Amazonin, Aliexpressin sun muiden alustojen kautta ehkä 20-30 000 liikevaihdolla.

Jos myyn ETA-alueelle itsenäisesti, maksan ilmeisesti 24 prosentin ALVin normaalisti kausi-ilmoituksen kautta Suomeen. Jos taas myyn alueen ulkopuolelle, en maksa ALVia (eikä maksa kai asiakaskaan).

Maksanko sitten ALVia, jos myyn mainittujen alustojen kautta? Veroneuvoja kertoi että se riippuu siitä, onko alustan omistava firma rekisteröitynyt yhteisöalueella. En kuitenkaan saanut selkeää vastausta kysymyksiin alv-velvollisuudesta eri tapauksissa. Tässä siis mahdolliset skenaariot tyylikkäänä nelikenttänä:

_________________Asiakas|ETA:ssa |muualla
Alusta rekisterissä ETA:ssa |___a____|___b____
Alusta rekisterissä muualla|___c____|___d____

Mitenkähän se menee noissa neljässä tapauksessa?

Olisin kiitollinen vastauksesta tai asian selvittelyä edistävästä opastus-, kirja- tai linkkivinkistä.


Andy
Viestit: 1549
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Myyminen eBayn yms. kautta

ViestiKirjoittaja Andy » 22 Kesä 2016, 22:45

Hei!

Jos myyt ETA-alueella tuotteita etämyyntinä (olet itse Suomessa ja tavara toimitetaan ulos Suomesta ETA-alueella olevalle ostajalle) niin myynti suoritetaan käänteisellä arvonlisäverotuksella, jossa ostaja ilmoittaa sinulle VAT-tunnisteensa ja sinä toimitat tuotteen ilman alvin osuutta. Ostajan velvollisuudeksi jää alvin lisääminen hintaan ja raportointi siitä oman maansa verottajalle.

En sano tätä sataprosenttisella varmuudella, mutta luulisin että eBay-palvelun käyttäminen markkinoinnissa ei vielä muuta sitä tosiasiaa, että ostaja sijaitsee jossain tietyssä maassa ja tämä maa on täysin riippumaton käytetystä myynti/markkinointialustasta. Sinähän et myy tavaraa eBaylle tai Amazonille, vaan ne toimivat ainoastaan tavaroidesi markkinoijana. Jos tämä varsinainen ostaja sitten sijaitsee EU:n ulkopuolella, niin mielestäni toimitat hänelle tuotteet ilman alvia. Ostaja joutuu todennäköisesti maksamaan tullimaksuja ja veroja sitten oman maansa tulliin, mutta ne eivät enää ole sinun murheitasi.

Tompeli
Viestit: 3
Liittynyt: 18 Kesä 2016, 19:22

Re: Myyminen eBayn yms. kautta

ViestiKirjoittaja Tompeli » 23 Kesä 2016, 05:56

Kiitos vastauksesta. Unohdin kertoa, että tuotteet menevät kuluttajille. En voi siis kysellä VAT-tunnuksia ostajilta.

Mutta veroneuvoja spekuloi, että esim. eBay tai Etsy voisivat maksaa alvin käänteisen verotuksen mukaisesti, kunhan firma on ETAssa rekisteröity. Muistaakseni hän puhui komissiokaupasta, mutta en ole varma ... eikä ollut hänkään. Hänen pitikin selvittää ja soittaa sitten minulle.

ETA:n ulkopuolelle myynti lienee kuitenkin aika varmasti alvitonta ainakin, kunhan myy suoraan, vähän ja halvalla eli alle tulli- ja ALV-rajojen.Tai jos asiakkaalle jotain veroseuraamuksia tulisikin, ne ovat hänen ja paikallisen tullin välinen asia, kuten sanoit. Itse olen tilaillut maailmalta kaikenlaista enkä koskaan vielä maksanut veroja tai tulleja Suomeen. Tosin tämäkin asia pitää selvittää niin, että sen osaa selittää kysyttäessä.

Tuossa olisi, muuten, kova kannustin myydä ETAn ulkopuolelle, jos voi välttää parinkymenen prosentin veron. Tuntuu oudolta.

No, vastaukset löytyvät vaikkapa eBayn sivuilta. Tässä olisi kuitenkin muutakin tekemistä kuin niiden kahlaaminen. :)


Palaa sivulle “Arvonlisäveron laskeminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa