Alvin ajallinen kohdistaminen

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja Katsu »

Hei Foorumilaiset!

Olen pitänyt tähän asti yhdenkertaista maksuperusteista kirjanpitoa. ALV-ilmoituskausi on ollut vuosi. Nyt kuitenkin ilmoitus ja maksujakso on muutettu neljännesvuodeksi. Minun täytyy ilmoittaa alkuvuoden alvit seuraavassa ilmoituksessa, mutta minkä valitsen ilmoituskaudeksi tässä tapauksessa kun neljännesvuosi, vuosi tai kuukausi ei oikein päde koska alvit ilmoitetaan pidemmältä kaudelta?

Toinen kysymys liittyykin alvien ajalliseen kohdistamiseen. Eli olen pitänyt maksuperusteista kirjanpitoa eli kirjannut tulot aina siinä vaiheessa kun maksu on asiakkaalta tullut. ALV-ilmoitus täytyy käsittääkseni tehdä kuitenkin suoriteperusteisesti eli sen mukaan milloin palvelu on suoritettu tai myyty tavara on luovutettu.. Ongelmaksi muodostuu nyt että minulla ei ole kirjanpidossa erikseen näiden tavaroiden tai palveluiden suorittamis-/toimittamispäivää. Luin myös verottaja sivuilta että yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista eli yhdenkertaista ei voisi edes tehdä suoriteperusteisesti?

Verottajan arvonlisäverovelvollisen oppaasta:
Verovelvollinen, johon ei sovelleta kirjanpitolakia tai jolla on kirjanpitolain mukaan oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös, saa kohdistaa myynnistä suoritettavan veron sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana myyntihinta tai sen osa on kertynyt (niin sanottu maksu-/kertymisperuste). Tällaisen verovelvollisen ei tarvitse oikaista tilityksiä suoriteperusteiseksi edes tilinpäätöksen yhteydessä. Verovelvollisuuden päättyessä tulee maksuperustetta käyttäneen verovelvollisen suorittaa vero kertymättä olevista myyntihinnoista verollisen liiketoiminnan viimeiseltä kalenterikuukaudelta.
Kirjanpitolaissa ei kerrota kenellä on oikeus laatia tuo maksuperusteinen tilinpäätös.

Kirjanpitolaista:
4 § (30.12.2004/1304)
Maksuperusteisuuden oikaiseminen ja täydentäminen
Maksuperusteiset kirjaukset, vähäisiä liiketapahtumia ja maatilatalouden harjoittamista koskevia kirjauksia lukuun ottamatta, on oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteen mukaisiksi ennen tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista.
Eli ALV-laki sanoo että ALV on maksettava suoriteperusteisesti? Mutta kirjanpidon saa tehdä ammatinharjoittajan tapauksessa yhdenkertaisesti maksuperusteisesti.

Mikä olisi siis oikea tapa pitää yhdenkertaista maksuperusteista kirjanpitoa siten, että myös ALV:t tulee ilmoitettua oikeaan aikaan..
En myöskään usko että olen yksin asian kanssa vaan joku on tämän jo aikoja sitten ratkaissut.

Kiitos paljon!
KahviMies
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Helmi 2009, 19:12

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja KahviMies »

Ilmoituskaudesta:
Veikkaisin neljännesvuotta (koska se on nykyinen jaksosi), mutta täysin varma en ole. Soittaisin ehkä tästä verottajan asiakaspalveluun.

Alv:tä ei voi tehdä maksuperusteella, jos siitä aiheutuu alvien myöhästymistä. Jos pysytään ilmoituskauden sisällä, niin en usko että maksuperusteen käytöstä tulee sanomista, koska se ei aiheuta verojen myöhästymistä.

Yhdenkertaista kirjanpitoakin tekevä voi halutessaan käyttää suoriteperustetta. Maksuperusteinen kirjanpito on ammatinharjoittajalle tavallaan etuoikeus, ei pakko.
Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja Katsu »

Ihmetyttää tämä lause:
Verovelvollinen, johon ei sovelleta kirjanpitolakia tai jolla on kirjanpitolain mukaan oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös, saa kohdistaa myynnistä suoritettavan veron sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana myyntihinta tai sen osa on kertynyt (niin sanottu maksu-/kertymisperuste).
Kenellä on kirjanpitolain mukaan oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös kun kirjanpitolaissa sanotaan että ne täytyy oikaista suoriteperusteiseksi:
4 § (30.12.2004/1304)
Maksuperusteisuuden oikaiseminen ja täydentäminen
Maksuperusteiset kirjaukset, vähäisiä liiketapahtumia ja maatilatalouden harjoittamista koskevia kirjauksia lukuun ottamatta, on oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteen mukaisiksi ennen tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista.
Verottajan sivuilla sanotaan kuitenkin, että yhdenkertainen olisi aina maksuperusteista:
Kahdenkertainen kirjanpito vai yhdenkertainen kirjanpito?

Normaalisti kirjanpitovelvollisen on pidettävä kahdenkertaista, suoriteperusteista kirjanpitoa. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa jokaisesta liiketapahtumasta merkitään sekä rahan lähde että rahan käyttö. Kirjaukset kertovat sekä syyn rahan liikkeeseen että käytetyn kirjanpidon tilin. Kaikki kirjaukset tehdään ainakin kahdelle kirjanpidon tilille.

Kirjanpitolaissa on ammatinharjoittajan kirjanpitoa koskeva poikkeus, jonka mukaan ammatinharjoittajalla on mahdollisuus pitää niin sanottua yhdenkertaista kirjanpitoa. Tilikauden on silloin oltava kalenterivuosi. Kirjanpitoon merkitään liiketapahtumina maksetut menot, korot sekä verot sekä saadut tulot. Myös tavaroiden ja palvelujen oma käyttö on merkittävä liiketapahtumina kirjanpitoon. Yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista.
Lähde: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhte ... %289362%29

Ihmettelen suuresti koska tämä asiahan koskee jokaista yksityistä elinkeinonharjoittajaa joka pitää yhdenkertaista kirjanpitoa.. joten tämä asia pitäisi olla itsestäänselvyys kuinka tämä tulee tehdä... Itse en vain nyt jotenkin keksi.

Juuri tuon alvien myöhästymisen vuoksi aloin miettimään miten minun tulisi nykyinen yhdenkertainen maksuperusteinen kirjanpito toteuttaa että alvit tulee maksettua oikean kauden puolella.. Jotenkin minun täytyisi saada mukaan tavaran/palvelun luovutuspäivä. Olisiko jollain antaa yksinkertaista esimerkkiä ongelman ratkaisemiseksi?
rutja76
Viestit: 192
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja rutja76 »

Hei!

Marjo Salinin "Liikkeen- ja ammatinharjoittajan verokirja" (Verotieto Oy, 2013) lukee sivulla 31 (kappale 2.9 "Arvonlisäveron ajallinen kohdistaminen"):
"Ammatinharjoittaja, jolla on kirjanpitolain mukaan oikeus laatia
maksuperusteinen tilinpäätös, saa kohdistaa arvonlisäverot maksuperusteisesti
sekä tilikauden aikana että tilinpäätöksessä.

Muiden kirjanpitovelvollisten on noudatettava arvonlisäveron kohdistamisessa
suoriteperustetta.[...]"
Minäkin (yhdenkertainen ja maksuperusteinen kirjanpito) olen aina ilmoittanut myös alvia maksuperusteisesti. Mutta sinun tilanteessa soittaisin verottajan asiakaspalveluun varmuuden vuoksi.
Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja Katsu »

rutja76, eikös tuo johda alvien myöhästymiseen?

Vitsihän onkin siinä lauseessa "Ammatinharjoittaja, jolla on kirjanpitolain mukaan oikeus laatia
maksuperusteinen tilinpäätös
, saa kohdistaa arvonlisäverot maksuperusteisesti
sekä tilikauden aikana että tilinpäätöksessä."

Kenellä sitten on oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös kun kirjanpitolaissa sanotaan, että ne on oikaistava tilinpäätökseen suoriteperusteiseksi.. Jolloin siis tilinpäätös ei olekaan enää maksuperusteinen..

Ja kuten laitoin niin yllämainitun sivun mukaan yhdenkertainen on aina maksuperusteista.. Eli olisiko jollain ehdottaa miten tämän asian voisi ratkaista..
Enkä tosiaan vieläkään käsitä, että miten tämä asia voi olla näin kummallinen jopa täällä, koska jokainen yhdenkertaista pitävän täytyisi tähän asiaan törmätä...?! ..tai sitten en itse ymmärrä jotain asiaa.
rutja76
Viestit: 192
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja rutja76 »

Katsu kirjoitti:Kenellä sitten on oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös kun kirjanpitolaissa sanotaan, että ne on oikaistava tilinpäätökseen suoriteperusteiseksi.. Jolloin siis tilinpäätös ei olekaan enää maksuperusteinen..
Samassa yllä mainitussa kirjassa lukee myös:
"Ammatinharjoittaja saa mm. tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena ja soveltaa maksuperustetta myös tilinpäätöksessä. Jos ammatinharjoittajan tuloslaskelma on laadittu maksuperusteisena kirjanpitoasetuksen ammatinharjoittajan tuloslaskelmakaavaa noudattaen, sovelletaan maksuperustetta myös elinkeinotulon verotuksessa." (Marjo Salin, "Liikkeen- ja ammatinharjoittajan verokirja", Verotieto Oy, 2013, s. 10).

On mielestäni selvä nimenomaan se, että ammatinharjoittaja saa soveltaa maksuperustetta myös tilinpäätöksessä, muuten koko hommassa ei olisi mitään järkevää. Luulisin, että tuo mainitsemasi pykälä (Maksuperusteisuuden oikaiseminen ja täydentäminen) koskee heitä, jotka tilikauden aikana pitävät maksuperusteisia kirjauksia (koska on esim. heillä helpompi seurata kassavirtaa tuolla tavalla), mutta eivät voi niitä käyttää tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista varten (eli muita kuin ne ammattiharjoittajat, jotka käyttävät yhdenkertaista ja maksuperusteista kirjanpitoa).

Siis vielä tästä maksuperusteisuudesta: se on etuoikeus, jota ammatinharjoittajat saavat nauttia, sillä esim. alv maksetaan valtiolle aina sen jälkeen kun siihen liittyvät maksut on tullut omalle pankkitilille, eikä etukäteen.

Mutta kuten sanoin, kaikista varmemminta on soittaa verotoimistolle ja pyytää vahvistuksen.
Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja Katsu »

Onko yhdenkertaista kirjanpitoa mahdollista pitää maksuperusteisena, mutta maksaa alvit suoriteperusteisena. Tällöinhän verottaja olisi varmaankin tyytyväinen kun saa rahat "etukäteen".

Eli onko tällainen kirjanpito mahdollista vai pitäisikö koko kirjanpito olla silloin suoriteperusteinen.. Ja toisaalta verottajan sivulla lukee että yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista..

Eli mikäli voisin pitää kirjanpidon maksuperusteisena, mutta maksaa alvit suoriteperusteisena niin tämähän olisi verottajan kannalta varmaankin myös hyväksyttävä ratkaisu..? Miten tässä tilanteessa kirjaukset kannattaisi tehdä?
rutja76
Viestit: 192
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja rutja76 »

Katsu kirjoitti:Onko yhdenkertaista kirjanpitoa mahdollista pitää maksuperusteisena, mutta maksaa alvit suoriteperusteisena. Tällöinhän verottaja olisi varmaankin tyytyväinen kun saa rahat "etukäteen".
Sitä pitäisi oikeasti kysyä verotoimistolta. Olennainen ongelma mielestäni on se, että siinä tapauksessa sinulla olisi eri lukuja kirjanpidossa ja kausiveroilmoituksissa, enkä tiedä millä tavalla voi niitä saada täsmäämään.

Ainoa ilmoitus, joka on pakko tehdä suoriteperusteisesti, on yhteenvetoilmoitus, eli ostot/myynnit muista/muihin EU-maista/maihin. Mutta kun siinä tapauksessa myydään ALV 0%:lla, niin se ei rasita oikeastaan maksuperusteista kirjanpitoa millään tavalla.
Katsu
Viestit: 28
Liittynyt: 21 Loka 2014, 19:50

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja Katsu »

Voisiko joku etsiä minulle kohdan "mustaa valkoisella" missä kerrotaan kenellä on oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös. Missä tällaisesta verovelvollisesta kerrotaan?
Verovelvollinen, johon ei sovelleta kirjanpitolakia tai jolla on kirjanpitolain mukaan oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös, saa kohdistaa myynnistä suoritettavan veron sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana myyntihinta tai sen osa on kertynyt (niin sanottu maksu-/kertymisperuste).
Kuten aikaisemmin laitoin niin tällainen toki löytyy Kirjanpitolaista:
4 § (30.12.2004/1304)
Maksuperusteisuuden oikaiseminen ja täydentäminen
Maksuperusteiset kirjaukset, vähäisiä liiketapahtumia ja maatilatalouden harjoittamista koskevia kirjauksia lukuun ottamatta, on oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteen mukaisiksi ennen tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista.
Eli tarkoittaako tämä sitä, että maksuperusteisen tilinpäätöksen saa laatia sellainen, jolla on "vähäisiä liiketapahtumia tai maatilatalouden harjoittamista". Muiden, kuten myös ammatinharjoittajien on oikaistava se suoriteperusteen mukaiseksi. Kenellä siis on tuo oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös ja siten ilmoittaa alvit myös maksuperusteisesti.. Tiedän että tässä pyöritään nyt saman asian ympärillä, mutta haluaisin nähdä että se lukee myös laissa näin.
rutja76
Viestit: 192
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: Alvin ajallinen kohdistaminen

Viesti Kirjoittaja rutja76 »

Katsu kirjoitti:Voisiko joku etsiä minulle kohdan "mustaa valkoisella" missä kerrotaan kenellä on oikeus laatia maksuperusteinen tilinpäätös. Missä tällaisesta verovelvollisesta kerrotaan?
Googlaamalla löytyy esim.:
"Kirjanpitolaissa on ammatinharjoittajan kirjanpitoa koskeva poikkeus, jonka mukaan ammatinharjoittajalla on mahdollisuus pitää niin sanottua yhdenkertaista kirjanpitoa. Tilikauden on silloin oltava kalenterivuosi. Kirjanpitoon merkitään liiketapahtumina maksetut menot, korot sekä verot sekä saadut tulot. Myös tavaroiden ja palvelujen oma käyttö on merkittävä liiketapahtumina kirjanpitoon. Yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista." (Kirjanpito, tilikausi ja verovuosi, Verohallinto, vero.fi).

Ja varmasti soittamalla verohallintoon lisätietoa saa.
Vastaa Viestiin