Voiko vuoden alv-velat kirjata siirtovelkoihin?

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
osk-yrittäjä
Viestit: 14
Liittynyt: 15 Marras 2012, 10:22

Voiko vuoden alv-velat kirjata siirtovelkoihin?

Viesti Kirjoittaja osk-yrittäjä »

Miten ALV-velan pitää näkyä tilinpäätöksessä?

Käytän Holli-ohjelmaa ja sen ohjeessa neuvotaan perustamaan erillinen alv-velkatili, jolla sitten pitäisi näkyä vuoden lopussa, paljonko viimeiseltä 2 kk:lta on alv-velkaa.

Onko alv-velkojen tosiaan oltava omalla tilillään vai voisiko ne sisällyttää siirtovelkoihin?

En ole oikein saanut tuota alv-velkatilia täsmäämään. Sille tilille pitää päättää myynnin alv- ja vähennettävä alv-tilit ja nuo päättämiskirjaukset + sen kirjaukset mitä on tosiasiallisesti maksettu ja maksamatta ja saatu jotenkin sotkevat sen, paljonko alv-velkaa tosiasiassa on.
Jokeri
Viestit: 37
Liittynyt: 09 Loka 2012, 19:02

Re: Voiko vuoden alv-velat kirjata siirtovelkoihin?

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

Kilan ohjeen mukaan (http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.n ... A4vero.pdf) tilinpäätöksessä yhdistetään alv-velat ja saamiset ja taseeseen merkitään niiden erotus. Tulkitsen tämän siten, että alv-velkoja ei voisi esittää siirtovelkoina. Ja siirtovelkojen luonnehan on, että kuluja siirretään tilikaudelta toiselle, joka ei ole alv-velkojen luonne.

Tuolla aiemmin mainitulla alv-velkojen ja -saamisten yhdistelyllä tarkoiten, että jos marraskuulta on velkaa ja joulukuulta saamisia, voit netottaa summat taseeseen. Tase-erittelyssä pitää sitten kertoa, mistä eristä taseen summa koostuu.

Mikäli et saa alv-velkatiliä täsmäämään verotiliotteeseen, kannattaa tarkastaa onko tilikaudella verojen viivästysseuraamuksia tai verotililtä palautettua korkoa, joita ei ole kirjattu kuluiksi tuloslaskelmaan kuten olisi pitänyt.

Käyttämääsi ohjelmaa en tunne, joten siihen en osaa ottaa kantaa.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Voiko vuoden alv-velat kirjata siirtovelkoihin?

Viesti Kirjoittaja Andy »

Jokeri, käsittääkseni tuohon ohjeeseen on tullut päivitystä netottamisen suhteen eli vuonna 2008 julkaistussa yleisohjeessa sanotaankin näin:
Tilinpäätöksessä arvonlisäveron tilitysten määrät (suoritettavan ja vähennettävän veron erotus) esitetään niiden taloudellisen luonteen mukaisesti veloissa tai saamisissa. Tilitettävä vero esitetään taseen vastattavaa-puolella lyhytaikaisissa veloissa yhtenä eränä, jos on kyse pääsäännön mukaisesta tilanteesta, jossa kirjanpitovelvollisella on ainoastaan arvonlisäverovelkaa. Kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan luonne sekä tilinpäätöstä edeltävien kahden kuukauden tilitettävän arvonlisäveron määrään vaikuttaneet liiketapahtumat ratkaisevat kuitenkin viime kädessä arvonlisäveron esittämispaikan tilinpäätöksessä. Jos vähennettävä vero on suoritettavan veron määrää suurempi, esitetään arvonlisäverosaatava vastaavaa-puolen eränä edellä sanotun mukaisesti. Tällöinkin on huomattava, että jos yhtäältä tilikauden viimeistä edeltävän kuukauden tilitettävä arvonlisävero on velkaa valtiolle ja toisaalta viimeisen kuukauden tilitettävä vero on saaminen valtiolta, esitetään erät erillisinä veloissa ja saamisissa luonteensa mukaisesti. Näin tulee menetellä, koska kyseisiä eriä ei niiden syntymisjärjestyksen johdosta voida netottaa, vaan velka tulee maksaa verokaudelta lasketun määränsä mukaisena.
Lähde: http://www.edilex.fi/virallistieto/kilaohje/alvkirj3

Siteeraamasi lähde oli vuodelta 2000 joten olettaisin että nykyään mennään tuon lainaamani uudemman ohjeen mukaan, jossa netottaminen on kiellettyä siinä tilanteessa että marraskuulta on velkaa mutta joulukuulta saamista. Kovin vakava virhe tässä tuskin syntyy, sen verran ovat nämä ohjeistuksetkin eläneet.
osk-yrittäjä
Viestit: 14
Liittynyt: 15 Marras 2012, 10:22

Re: Voiko vuoden alv-velat kirjata siirtovelkoihin?

Viesti Kirjoittaja osk-yrittäjä »

Kiitos vastauksista molemmille! Siirsin alv-velat pois siirtoveloista neuvojenne mukaan. Tarkistelin muutenkin vielä kirjauksia ja löysin virheen, jonka korjattuani sain alv:t kuten pitikin. :)
Vastaa Viestiin