Tmi ja päiväraha

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
nummi
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Maalis 2012, 12:55

Tmi ja päiväraha

ViestiKirjoittaja nummi » 15 Joulu 2016, 11:56

Toiminimiyrittäjä tekee säännöllisesti (3pxvk) muita töitä toiselle yritykselle ja laskuttaa ne toiminimen kautta. Työmatka on 35 km yhteen suuntaan ja työpäivä yli 6 h. Auto on yksityisomistuksessa, voiko tmiyrittäjä ilmoittaa verotuksessa päivärahoja? Tai ateriakulun? Työmatka menee varmaankin 0,25€/km vai?


HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Tmi ja päiväraha

ViestiKirjoittaja HannaF » 19 Joulu 2016, 09:57

Yksityinen elinkeinoharjoittaja voi tehdä päivärahan suuruisen lisävähennyksen veroilmoituksella.
Tätä varten on laadittava normaalit matkalaskut. Lisävähennys korvaa kohonneita elantokustannuksia, eli, jos kirjanpitoon on toimitettu ruokailukuitteja ja ne on kirjattu kuluiksi, voi lisävähennyksen hakea vain päivärahan ja todellisten kulujen erotuksesta.
Käytännössä siis niitä ruokailukuitteja ei kannata lainkaan toimittaa kirjanpitoon, tulee vaan turhaa työtä.


Tässä vielä asiaan liittyen verottajan sivuilta pari lainausta:
Lisävähennys elantokustannusten lisäyksestä 5.1:

"Liikkeen- ja ammatinharjoittaja sekä maataloudenharjoittaja voi vähentää lisävähennyksen, jonka määrä on palkansaajan verovapaan päivärahan enimmäismäärän ja liikkeen- ja ammatinharjoittajan tai maataloudenharjoittajan tilapäisestä työmatkasta aiheutuneiden lisääntyneiden elantokustannusten erotus. Lisävähennystä ei myönnetä ateriakorvauksen eikä yömatkarahan suuruisena.
...
Vähennys myönnetään samoin edellytyksin kuin palkansaajalle olisi mahdollista maksaa verovapaata päivärahaa. Myös verovapauden edellytyksenä olevien kilometri- ja aikarajojen tulee täyttyä."

Lisävähennykseen tarvittava selvitys 5.4.4: (tämä siis se "matkalasku")

"Liikkeen- ja ammatinharjoittajien sekä maataloudenharjoittajien on tehtävä verotusta varten selvitys elinkeinotoimintaan ja maatalouteen liittyvien matkojen kohteista ja kestoajoista. Laskelmasta tulee ilmetä, kuinka monelta päivältä on oikeus kokopäivärahan, osapäivärahan ja mahdollisten ulkomaanpäivärahojen suuruiseen lisävähennyksen enimmäismäärään. Kaikkien päivien lisävähennyksen enimmäismäärien yhteenlasketusta määrästä vähennetään kirjanpidossa tai muistiinpanoissa olevat todelliset lisääntyneet elantomenot ja erotus vähennetään veroilmoituksella.

Jos kirjanpidossa tai muistiinpanoissa ei ole todellisia kustannuksia lainkaan, lisävähennyksenä voi veroilmoituksella vähentää verovapaiden päivärahojen enimmäismäärän mukaan lasketun määrän."

https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Liikkeen_ja_ammatinharjoittajien_seka_ma(19715)


Palaa sivulle “Toiminimet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija