Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysymyksi

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
930
Viestit: 3
Liittynyt: 29 Kesä 2012, 06:02

Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysymyksi

Viesti Kirjoittaja 930 »

(EDIT: tama tuli jostain syysta aivan vaaralle alueelle - voisiko moderaattori siirtaa taman topicin asianmukaiselle alueelle)


Hei,

Olen perustanut toiminimen, jonka toimialana on maahantuoda kaytettyja ajoneuvoja seka muita artikkeleita EU-alueen ulkopuolelta.

Toiminta ei ole viela alkanut ja nyt tarkoituksena on hieman kartoittaa pystyisinko tekemaan kirjanpidon itse (kursseja kaynyt joskus noin 10+ vuotta sitten eli kaikki on unohtunut) vai pitaisiko tama suosiolla ulkoistaa tilitoimistolle. Itse mietiskelin taman hoitamista lahinna silta pohjalta, etta tapahtumien lukumaara ei mielestani ole mitenkaan suuri per kuukausi, oppisin tassa prosessissa uuden taidon joka olisi hyodyllista yritystoiminnan kannalta, mikali tilitoimiston kustannus per vienti on esim. 1/eur per vienti niin 10-euron kuitin kirjaamiselle tulee kustannuksia suhteettomasti jne.

Ennen kuin ketaan kommentoi, etta kannattaisi palkata kirjanpitaja niin kirjanpitajiin ollaan oltu jo yhteydessa. Osa on kieltaytynyt hoitamasta ko. yrityksen kirjanpitoa vedoten kokemattomuuteensa maahantuonnin kirjanpidon hoitamisen suhteen - nyt yritankin ymmartaa mika tassa on sitten niin monimutkaista ja mikali paadyn kirjanpitajan mita kaikkea minun pitaa ottaa huomioon kirjanpitajaa valitessani.

Muut artikkelit olisi tarkoitus myyda nettikaupan kautta ja tapahtumia saattaisi tulla ehka noin 100 -150 max kuukaudessa. Olenko taysin hakoteilla mikali edes kuvittelen kykenevani hoitamaan kirjanpidon itse tarvittavilla apuohjelmilla jne.

Nyt minulla on muutamia kysymyksia kirjanpitoon liittyen:

*Miten minun tulisi kirjata komissio / palkkio, jonka maksan ulkomaiselle yhteistyokumppanilleni ostaessani auton?

*Miten maahantuonnin kuljetuskustannukset pitaa kirjata? Osa kuljetuskustannuksista maksetaan ulkomaiselle toimijalle heidan jarjestaessaan kuljetuksen ja osa maksetaan Suomessa euroina.

*Osa suorituksista hoidetaan ulkomanvaluuttana, eli miten tama pitaa ottaa huomioon kirjanpidossa? Milla valuuttakurssilla konversio euroiksi tehdaan ja miten pankin ottamat kulut maksun tekemisesta ulkomaille kirjataan jne. (yrityksella on kaytossa valuuttatili jos silla on mitaan valia)

*Kaytettyjen ajoneuvojen myynti menee kasitykseni mukaan marginaaliverotuksen piiriin, eli ALV lasketaan ainoastaan voittosummaan eika kokonaissummaan. Onko kasitykseni oikea? Onko marginaaliverotuksen / ALV:n suhteen asioita joiden kanssa pitaa olla erityisen tarkkaavainen? ( http://tinyurl.com/bto4c59 - meneeko tama edelleen nain?)

*Mikali teetan webbisivut / nettikaupan ulkomaista freelanceria kayttaen miten tama pitaisi kirjata? Maksu on siis esim. USD.

Lisakysymyksia on paljon mutta aloitellaan nailla.

Kiitokset etukateen mikali jaksoit kahlata loppuun asti ja viela suurempi kiitos mikali jaksat vastata ;)
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Kyllä sen kirjanpidon pystyy itsekkin tekemään jos vain on aikaa ja viitseliäisyyttä perehtyä lakeihin, ohjeisiin sekä alan kirjallisuuteen. Ihmisiä ne kirjanpitäjätkin on, joten kyllä kai sen touhu on opittavissa.

Maahantuonnin kirjanpitoon liittyy arvonlisäverotuksen ja tullin kanssa sellaista ilmoitusmenettelyä joka ei varmaan rutiinilla mene ihan kaikilta kokeneiltakaan kirjanpitäjiltä, joten tästä syystä ei vamaan haluta kaikkiin tilitoimistoihin ottaa asiakkaaksi, kun ei ole varmuutta onko aikaa perehtyä uuteen asiaan. Sinänsä ei varmaan niin vaikeasta asiasta ole kyse, etteikö sitä pystyttäisi opettelmaan, mutta kun on X+1 määrä aloja joilla on omat ominaispiirteensä, ei tästä maasta löydy ketään jolla kaikki eri toimialat olisi hallussa. Tästä syystä jotkut erikoistuvat rakennusalan yritysten kirjanpitoon, jotkut kuljetusalan, jotkun maahantuontialan jne.
930 kirjoitti: *Miten minun tulisi kirjata komissio / palkkio, jonka maksan ulkomaiselle yhteistyokumppanilleni ostaessani auton?
Jos maksetaan autosta, kirjataan ostoihin. Jos maksetaan auton ostoon liittyvistä palveluista, kirjataan yritykselle maksettaessa ulkopuolisiin palveluihin ja yksityishenkilölle maksettaessa palkkoihin.
930 kirjoitti: *Miten maahantuonnin kuljetuskustannukset pitaa kirjata? Osa kuljetuskustannuksista maksetaan ulkomaiselle toimijalle heidan jarjestaessaan kuljetuksen ja osa maksetaan Suomessa euroina.
Kirjataan ostoihin (hyödykkeen hankintamenoon luetaan myös hankinnan ja valmistuksen kuljetusmenot).
930 kirjoitti: *Osa suorituksista hoidetaan ulkomanvaluuttana, eli miten tama pitaa ottaa huomioon kirjanpidossa? Milla valuuttakurssilla konversio euroiksi tehdaan ja miten pankin ottamat kulut maksun tekemisesta ulkomaille kirjataan jne. (yrityksella on kaytossa valuuttatili jos silla on mitaan valia)
Muunnos tehdään sillä kurssilla, millä valuuttaa myydään tai ostetaan. Pankin ottamat kulut kirjataan pankkikuluihin. Jos tilinpäätösvaiheessa on vielä kassassa muita kuin euroja, ne merkitään tilinpäätökseen tilinpäätöshetken kurssilla (lähtökohtaisesti). Välillä voi joutua käyttämään kurssivoitot /-tappiot tilejä. Esim jos nostat 100 euroa ja muunnat sen dollareiksi, mutta et tarvitsekkaan niiitä ja muunnat ne takaisin euroiksi mutta kurssimuutoksesta johtuen saat vain 99 euroa, 1 euro kirjataan kurssitappioihin.
930 kirjoitti: *Kaytettyjen ajoneuvojen myynti menee kasitykseni mukaan marginaaliverotuksen piiriin, eli ALV lasketaan ainoastaan voittosummaan eika kokonaissummaan. Onko kasitykseni oikea? Onko marginaaliverotuksen / ALV:n suhteen asioita joiden kanssa pitaa olla erityisen tarkkaavainen? ( http://tinyurl.com/bto4c59 - meneeko tama edelleen nain?)
Marginaaliverotuksella tosiaan mennään, verottajan ohjeet käytetyn tavaran kaupasta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... ail(14300)
930 kirjoitti: *Mikali teetan webbisivut / nettikaupan ulkomaista freelanceria kayttaen miten tama pitaisi kirjata? Maksu on siis esim. USD.
Kulut kirjataan ryhmään "muut liiketoiminnan kulut" esim tilille atk-kulut tai jos maksetaan yksityishenkilölle, palkkoihin. Valuutalla ei suoranaisesti väliä.

Laittele tarkentavia kysymyksiä jos on tarvetta, kun nuo minun vastaukset on aika yleispiirteisiä.
930
Viestit: 3
Liittynyt: 29 Kesä 2012, 06:02

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja 930 »

myokymia kirjoitti:Kyllä sen kirjanpidon pystyy itsekkin tekemään jos vain on aikaa ja viitseliäisyyttä perehtyä lakeihin, ohjeisiin sekä alan kirjallisuuteen. Ihmisiä ne kirjanpitäjätkin on, joten kyllä kai sen touhu on opittavissa.
930 kirjoitti: *Kaytettyjen ajoneuvojen myynti menee kasitykseni mukaan marginaaliverotuksen piiriin, eli ALV lasketaan ainoastaan voittosummaan eika kokonaissummaan. Onko kasitykseni oikea? Onko marginaaliverotuksen / ALV:n suhteen asioita joiden kanssa pitaa olla erityisen tarkkaavainen? ( http://tinyurl.com/bto4c59 - meneeko tama edelleen nain?)
Marginaaliverotuksella tosiaan mennään, verottajan ohjeet käytetyn tavaran kaupasta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... ail(14300)

Laittele tarkentavia kysymyksiä jos on tarvetta, kun nuo minun vastaukset on aika yleispiirteisiä.
Kiitos oikein paljon vastauksista myokymia!

Otetaan ensimmainen tarkentava kysymys marginaaliverotuksesta:

Tutustuin tuohon antamaasi linkkiin, ja siella todetaan seuraavaa:

Suomalainen verovelvollinen jälleenmyyjä tuo Yhteisön ulkopuolelta käytettyjä tavaroita tai taide-, keräily- tai antiikkiesineitä edelleenmyyntiä varten. Hän

tuo käytetyn tavaran itse verolla maahan Yhteisön ulkopuolelta, esim. Norjasta, ja vähentää tullauspäätöksen mukaisen arvonlisäveron tullauskuukautena. Marginaaliverotusta ei voi soveltaa maahantuotuun käytettyyn tavaraan. Myynti kotimaassa on normaalia verollista myyntiä, myyntilaskussa on oltava tavaran veroton myyntihinta ja myynnistä suoritettavan veron määrä;

tuo taide-, antiikki- tai keräilyesineen itse verolla maahan Yhteisön ulkopuolelta, esim. Norjasta ja
joko soveltaa myyntiinsä arvonlisäverolain yleisiä säännöksiä eli suorittaa veron kotimaan myynnistä normaalisti. Myyntilaskussa tulee olla myyntihinta ilman veroa ja suoritettava veron määrä ao. verokannalla laskettuna. Maahantuonnin arvonlisäveroa ei saa vähentää tullauspäätöksestä vielä tullauskuukautena, vaan tullauspäätöksen arvonlisävero on vähennettävissä aina vasta myynnin veloituskuukautena.

tai jos toimii marginaaliverotussäännösten mukaisesti, ei käsittele tullauspäätöksen arvonlisäveroa vähennettävänä verona, vaan tullauspäätöksestä ilmenevät arvonlisäveron laskentaperuste ja vero yhteenlaskettuna käsitellään marginaaliverotettavana ostona. Koko asiakkaalta perittävä myyntihinta käsitellään marginaaliverotettavana myyntinä. Voittomarginaalista lasketaan suoritettava arvonlisävero

Eli tarkoittaako tama nyt kaytannossa sita, etta (ajoneuvojen ollessa kyseessa) marginaaliverotus ei toimi Yhteison ulkopuolelta maahantuotujen ajoneuvojen suhteen?

Eli kumpi allaolevista tavoista on oikea (jos kumpikaan :) ):

Tapa A Tapa B
Ostohinta 1000 1000
Rahti 100 100
Vakuutus 50 50
CIF Hinta 1150 1150

Tulli 10% 1265.0 1265.0
ALV 23% 291.0 291.0
Yhteensa 1556.0 1556.0

Kate 20% 1944.9 1944.9
ALV 23% 447.3 89.5

Myyntihinta 2392.3 2034.4

Eli tavassa A) ALV lasketaan katteen sisaltavasta hinnasta ja tavassa B) katteen sisaltavan hinnan ja kustannuksien erotuksesta

Jalleenmyyntihintaan nailla tavoilla on melkoinen ero.

Kumpi on oikein kun puhutaan Yhteison ulkopuolelta tuotavasta kaytetysta tavarasta?

Miten tassa tapauksessa ALV:n tilitys menisi? Tavassa A kasittaakseni tilitettavaksi jaisi delta 447.3-291=156.4, mutta tavassa B) tama menisi negatiiviseksi? Mikali tapa B) on edes mahdollinen mita tassa tapauksessa tapahtuu? Vahennetaanko tama muista ALV tilityksista?

Voin olla melkoisen hakoteilla, mutta kysyva ei tielta eksy :)

Kiitos taas etukateen avusta!
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Marginaaliverotusta voi noudattaa myös yhteisön ulkopuolelta tavaraa tuodessa, mutta silloin tullin määräämää alvia ei voi vähentää arvonlisäverotuksessa. Vaihtoehtoja on siis kaksi, joko vähentää kausiveroilmoituksella tullin määräämän alvin ja myy tuotteen alvillisena tai ei vähennä tullin määräämää alvi ja myy tuotteen marginaaliverotettavana. Mutta autoa ei voi myydä siten, että vähentää tullin alv:n mutta ei lisää alvia tuotteen hintaan.
-N-
Viestit: 3
Liittynyt: 13 Marras 2012, 22:24

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja -N- »

Valitettavasti toisesta Eu-maasta ostettu käytetty auto ja sen myynti Suomessa ei ole marginaaliverotuksen piiriin kuuluvaa. Myynti on kokonaisuudessaan alv 23%. Verottajan ohje marginaaliverotuksesta on harhaanjohtava ja tämä asia on aika epäselvä monellekin autojobbarille.
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

-N- kirjoitti:Valitettavasti toisesta Eu-maasta ostettu käytetty auto ja sen myynti Suomessa ei ole marginaaliverotuksen piiriin kuuluvaa. Myynti on kokonaisuudessaan alv 23%. Verottajan ohje marginaaliverotuksesta on harhaanjohtava ja tämä asia on aika epäselvä monellekin autojobbarille.
Perustelut sille, miksi verottajan ohje ja arvonlisäverolain 79 f § pitäisi unohtaa?
-N-
Viestit: 3
Liittynyt: 13 Marras 2012, 22:24

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja -N- »

Joku aika sitten yhteen tuttuun firmaan tehtiin verotarkastus ja siellä päätelmä oli tämä: jos Suomalainen yritys ostaa esim. Saksalaisesta liikkeestä käytetyn auton niin sen kun myy Suomessa niin koko myyntihinnasta pitää tilittää alvi. Osto käsitellään EU-ostona ja myynti normaalina myyntinä. Tässä kyseisessä firmassa oli kirjanpito tehty marginaalilla ja se oli väärin. Sieltä tuli alvit takautuvasti maksuun ja firmaa ollaan nyt ajamassa konkurssiin. Valitettavasti tämän tarkempaa lakitietoa ei ole..
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Jospa sakasalaisen firman laskusta oli puuttunut merkintä "kein Umsatzsteuerabzug mögli. gem.§ 25a UStG". Tätä merkintää vaatii Suomen verottaja myös suoraan yksityisiltä ostettuja autoja koskeviin kauppalaskuun ja/ tai kuittiin, vaikka kauppakirjasta näkisikin, että myyjä Saksassa on yksityinen eikä näin ollen voi olla alv-velvollinen.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Maahantuontia, marginaaliverotusta ja paljon muita kysym

Viesti Kirjoittaja Andy »

-N-, onkohan ongelma tässä tapauksessa nimenomaan se että tuntemasi yrittäjä osti autoja toiselta yritykseltä eikä yksityiseltä myyjältä?
Vastaa Viestiin