toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

Apua yritysten perustamista suunnitteleville.
uusiyritys
Viestit: 3
Liittynyt: 11 Elo 2015, 12:28

toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

ViestiKirjoittaja uusiyritys » 11 Elo 2015, 14:27

Taustaa:
Tarkoituksena on hankkia vuokrattavaksi eräs laite ja vuokrata sitä pääasiassa yksityisille henkilöille. Alkuinvestointi tulee olemaan max 3500€, kertaluonteisena, ja liikevaihtotavoite 3000€ vuodessa. Tämä tulee siis olemaan palkkatyön ohessa tapahtuvaa "harrastusta"
Laite vaatii vuositasolla 200€ arvosta kunnossapitoa ja huoltoa. Sen toimittaminen asiakkaille on lisäpalvelua josta tarkoitukseni on ottaa kilometrikorvaus koska käytän siihen omaa autoani. Laite on vähintään 90% yritystoiminnan käytössä.

Ja muutama kysymys:
T:mi lienee ainoa järkevä vaihtoehto?
Ei liene järkevää hakea ALV velvolliseksi? Miten siinä tapauksessa tuon laitteen (joka on tietysti alv24%) ostohinta vähennetään tuotosta, alv0% suuruisella hinnallaan vai? Ja ALV jää osuudeksi jota en voi vähentää?
Vai olisiko ALV velvollisuudessa jotain järkeä koska kuluttaja-asiakkaalle se on vain ylimääräinen osa vuokrahintaa ja he eivät sitä pysty vähentämään?
Miten tulevaisuudessa, mikäli toimintani laajenee ja ylittää 8500€ vuosiliikevaihdon, pystynkö vähentämään alkuinvestoinnin yhteydessä maksamani ALV:n?
Olen tietoinen mm. työhuone-, sähkö-, puhelin- ja ATK-kuluista jotka voin vähentää. Onko muita huomioitavia asioita?
Kiitokset vastauksistanne!


Tiliduunari Oy
Viestit: 5
Liittynyt: 15 Touko 2015, 10:08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

ViestiKirjoittaja Tiliduunari Oy » 12 Elo 2015, 09:24

Moikka!

Tmi olisi sinulle järkevin vaihtoehto tässä vaiheessa ainakin. Jos et ole arvonlisäverovelvollinen toiminnastasi et pysty vähentämään ALVeja hankinnoistasi. Laite on kuitenkin sen verran kallis, että suosittelen ilmoittautumista arvonlisäverovelvolliseksi. Kun liikevaihto on noin pieni, ilmoittaudu arvonlisäverovelvolliseksi vain kerran vuodessa tai kvartaaleittain niin et joudu kuukausittain ilmoituksia tekemään. Jos päätät rekisteröityä, sinun kuuluu veloittaa ALV asiakkailtasi, eli et itse joudu sitä maksamaan. Esimerkiksi, jos laitteen vuokrauksen hinta on henkilölle 100 euroa ALVittomana, loppusumma olisi 124 euroa ALVin kanssa (arvonlisäverokanta 24%). Ei kannata jättää rekisteröitymistä kovin myöhäiseksi, sillä vanhoista ALVeista ei aina saa palautuksia. Tästä päättää Verohallinto. Ja kun olet ALV velvollinen, voit ostaa tuotteita EU:n sisällä ALV 0%.

Kaikki kulut mitkä aiheutuvat liiketoiminnasta voidaan vähentää. Kysyttäessä on pystyttävä selvittämään se miten kulu liittyy liiketoimintaan. Kunhan selitys on kelvollinen, vähennystä saa :)

Yrittämisen iloa!
Tiliduunari Oy- Asialliset hommat hoidetaan!

uusiyritys
Viestit: 3
Liittynyt: 11 Elo 2015, 12:28

Re: toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

ViestiKirjoittaja uusiyritys » 13 Elo 2015, 07:34

Kiitos vastauksestasi, Tiliduunari.

ALV on yksityiselle asiakkaalle valitettavasti vain osa palvelun tai tuotteen hintaa ja pelkäänpä että maksaako palvelu esim. joko 100€ tai 124€ on aika merkitsevä asia kaupankäyntini kannalta. Jos tilittäisin ALV:n, ajattelisin että joutuisin ainakin osittain tinkimään vuokrahintaa alaspäin.

Toisaalta hyödyn siitä sen että saan ALV:n vähennettyä investoinnista ja se kompensoisi mahdollisesti pienentynyttä myyntituottoani. Ja yritykset saavat tietenkin palveluni ja tuotteeni "halvemmalla" joka saattaa parantaa kaupankäyntiä.

Eli ymmärsinkö oikein että saisin vähentää (tai käytännössä poistaa 5v aikana) alkuinvestoinnista (3500€ alv24%) alv 0% osuuden (eli 2822€) silloin kun en ole ALV velvollinen?
Ja ALV:n osuus jäi itseni maksettavaksi ja sitä en voi vähentää koska en ALVia tilitä?

Andy
Viestit: 1549
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

ViestiKirjoittaja Andy » 13 Elo 2015, 08:29

Hei!

Silloin kun et ole alv-velvollinen niin saat tehdä poistot tuotteen alvillisesta hinnasta (bruttosummasta). Huomaa kuitenkin, että alvin vähentäminen ja poiston tekeminen eivät ole yhtä edullisia keskenään; alvin vähennyksestä saat hyödyn vaikka yrityksesi tekisi tappiota, mutta poisto pienentää vain verotettavaa tuloa, eli jos yrityksesi ei tee voittoa niin poistokaan ei silloin tuota konkreettista rahallista hyötyä. Tappiot ovat toki vähennyskelpoisia 10v ajan, eli heti ensimmäisenä vuonna ei tarvitse tehdä voittoa hyötyäkseen poistoista.

uusiyritys
Viestit: 3
Liittynyt: 11 Elo 2015, 12:28

Re: toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

ViestiKirjoittaja uusiyritys » 13 Elo 2015, 08:36

Kiitos Andy.

Hetkinen, entä pienemmät kuluvähennykset ALV-velvottamalla, saanko vähennyksiin silloinkin verollisen hinnan vai verottoman? Eli onko poistettavat eri asemassa kuin muut kulut?

Mia Varvikko
Viestit: 47
Liittynyt: 22 Heinä 2015, 07:51

Re: toiminimen perustaminen pientä vuokraustoimintaa varten

ViestiKirjoittaja Mia Varvikko » 22 Elo 2015, 14:33

Heippa!

Poistettavat eivät ole eri asemassa kuin tilikauden aikanakaan vähennettävät kulut, vaan alv:n osuudelta toimivat samalla tavalla.

Kun sulla on yritys, niin pienemmätkin kulut saat alvillisena vähentää tuloverotuksessa aivan kuten poistotkin, mikäli alv-velvollisuuden raja ei ylity.
Mikäli raja ylittyy, tai hakeudut alv- velvolliseksi, niin silloin saat tuloverotuksessa vähentää pienempien ostojen alvittoman osuuden tilikauden kuluina, sama käytäntö siis useamman tilikauden aikana tehtävissä poistoissa kuin tilikauden kulujenkin kohdalla. Tätäkö mahdoit tarkoittaa?

Ja lukuina sama :)
Ei alv velvollinen: Poistat 3 500 arvoisen tuotteen useamman tilikauden aikana tuloverotuksessa ja 200 euron huoltokulut saat tilikauden kuluksi vähentämään myös verotettavaa tuloa.

Alv-velvollinen: Saat 3 500 tuotteesta maksamasi alv:n takaisin, eli 677,42 €. Poistettavaksi jää siis tuo 2 822,58 tuloverotuksessa useamman vuoden aikana. Samoin 200 euron huoltokuluista saat heti takaisin alv:n eli 38,71 € ja verotettavaa tuloa pienentää 161,29 € tilikauden aikana.

Huomattava on myös, että jos liikevaihto vuodessa ylittää tuon 8 500,00 euroa, niin olet koko toiminnastasi alv- velvollinen, myös siitä liikevaihdosta, joka on 0- 8 500, euroa.

Ja aiempaa lukiessani tuli noista asiakkaalta laskutettavista kilometrikorvauksista mieleeni, että nehän ovat siis myös liiketoiminnan veronalaista tuloa, eivät verovapaita kilometrikorvauksia, kuten palkansaajan työnantajaltaan saamat, ja kasvattavat näin ollen myös liikevaihtoa.Terkuin MIa
Kirjanpitopalvelut Mia Varvikko
www.kirjanpitosi.fi
mia@kirjanpitosi.fi


Palaa sivulle “Yrittäjäksi ryhtyminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija