Sivu 1/1

Osuuskunnan kirjanpidon aloittaminen

Lähetetty: 06 Tammi 2017, 20:55
Kirjoittaja jannepo
Hei,

Siis ongelma olisi seuraava:
Perustamme osuuskunnan, mutta osuuskunnalla ei ole vielä pankkitiliä olemassa, joten perustamisvaiheessa osuudenomistajat ovat siirtäneet yhden jäsenen omalle pankkitilille nuo rahat. Pitääkö tuo tilin vaihto yrityksen omaan tiliin huomioida kirjanpidossa? Sekä miten kirjataan osuuskunnan perustamiskirjaukset edellisessä tapauksessa? Tällä hetkellä olen kirjannut nuo kirjanpitoon siten, että sijoitetut osuusmaksut on kirjattu per pankkitili an osuuspääoma ja sitten jatkossa kun maksoin omalta tililtäni tuon kaupparekisterimaksun niin kirjasin sen että per hallintokulut an pankkitili. Meneekö tuo oikein?

Kiitos jo etukäteen!

Re: Osuuskunnan kirjanpidon aloittaminen

Lähetetty: 20 Tammi 2017, 19:49
Kirjoittaja jannepo
Eikö kenellekään ole mitään vastausta?

Re: Osuuskunnan kirjanpidon aloittaminen

Lähetetty: 20 Tammi 2017, 22:37
Kirjoittaja Mia Varvikko
Hei!
Tärkeää on se, että kirjanpito on johdonmukainen ja siitä selviää tapahtumat. On mahdollista tehdä tilikarttaan tili, joka on nimetty esim osuuskunnan jäsenen tiliksi, mikä korvataan osk:n pankkitilillä kun se avataan ja tehdään asiasta muistiotosite.
Käsitin että nyt tuo kirjanpidonpankkitili on jäsenen pankkitili, tavallaan silläkään ei käytännönmerkitystä ole, kunhan kirjausketju on katkeamaton ja looginen sekä tositteista selviää, mitä on tapahtunut.
Osuusmaksut pysyvät tilillä osuuspääoma, ainoastaan jäsenen pankkitililtä osk:n avatulle pankkitilille tehdään kirjaus, jossa raha siirtyy. Auttoiko yhtään?
Mia

Re: Osuuskunnan kirjanpidon aloittaminen

Lähetetty: 21 Tammi 2017, 11:19
Kirjoittaja jannepo
Hei,

Paljon kiitoksia vastauksesta!
Tuo helpotti paljon. Onko tuo muistiotosite jonkunlainen liitetieto tuohon tilin vaihdokseen?

Re: Osuuskunnan kirjanpidon aloittaminen

Lähetetty: 21 Tammi 2017, 14:47
Kirjoittaja Andy
Koska kirjausten on perustuttava johonkin tositteeseen, laaditaan ns. muistiotosite silloin kun kirjanpitovelvollinen itse laatii tositteen, esim siitä syystä että kirjaus on luonteeltaan sellainen ettei siihen voi pyytää tositetta keneltäkään muultakaan. Esimerkiksi kirjanpidon korjaaminen olisi esimerkki sellaisesta tilanteesta.

Muistiotosite on siis numeroitu tosite siinä missä muutkin tositteet, mutta sen on laatinut kirjanpitovelvollinen itse, todentamaan ja selventämään itse kirjauksen syitä.