Fysioterapeutuin tmi:n aloittaminen

Käytännön toimenpiteet kahdenkertaisen kirjanpidon aloittamiseen liittyen.
Helmio
Viestit: 5
Liittynyt: 25 Maalis 2012, 12:18

Fysioterapeutuin tmi:n aloittaminen

Viesti Kirjoittaja Helmio »

Fysioterapeutti osti vanhan liiketoiminnan ja kaluston eläkkeelle jäävältä hierojapariskunnalta. Kauppasumma koostui erilaisista hoitopöydistä ym. laitteista, tietokoneohjelmasta ja myös liiketoiminnalle oli laitettu arvo. Pohdin kirjauksia.

Laitteita, joiden arvoksi oli kauppakirjalla annettu alle 850,- oli 2200,- euron edestä, joten nämä kirjasin kaluston pienhankintoihin. Oletan että meni oikein?
Kolme laitetta oli yli 850,- euron arvoisia, joten ne kirjasin koneet ja kalusto -tilille ja teen poistot. Oikein?

Isoimmat murheenkryynit kauppakirjalla oli ostettu tietokoneohjelma sekä liiketoiminnasta maksettu summa. Tietokoneohjelma on erään firman ylläpitämä, joka on suunnitellut nimenomaan fysioterapeuttien tarpeisiin laskutus ja asiakasrekisteriohjelman. Ohjelmasta yrittäjä maksoi 1200,- ja lisäksi hän maksaa ohjelmasta 39,-/kk käyttömaksua ohjelman valmistaneelle firmalle. Kuinka tämän kirjaan? Ohjelma on kallis, joten se kuuluu ehkä myös koneet ja kalusto -tilille, mutta millä aikavälillä poistot tällöin? Entä kuukausittaiset käyttömaksut? Ilmeisesti vain sopivalle kulutilille kuukausittain.

Entä liiketoiminnasta maksettu useamman tuhannen euron suuruinen summa? Mikä olisi sopiva tili?

Kiitos vastauksista jo etukäteen!
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Fysioterapeutuin tmi:n aloittaminen

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei Helmio!

Kysymys on laajahko mutta yritän vastata muutamaan kohtaan:

Ensinnäkin tasearvon ylittävä osuus kauppahinnasta: tämä kirjataan liikearvoksi ja siitä tehdään vuosittain poistot. Sitä mietiskelin tässä, että koska nuo mainitsemasi pienhankinnat eivät ole tase-eriä niin en ole aivan varma kirjataanko niitä enää uudelleen kuluksi.. yritys joka on ne aikanaan hankkinut on kuitenkin ne jo varmaan kerran kuluna vähentänyt eikö niin? Tällöin minun logiikkani mukaan niitä ei enää uudelleen kirjata kuluksi. Mutta 100% varmuudella en uskalla sanoa.

ATK-ohjelmat ovat monimutkainen aihe jonka kanssa allekirjoittanut on taistellut lakitekstien tulkinnan kanssa moneen otteeseen. Tästä linkistä löytyy oikein mainiota luettavaa aiheesta:
http://lipas.uwasa.fi/ktt/talousoikeus/ ... p4_fin.htm

Se on ainakin selkeää, että nuo kuukausittaiset käyttömaksut kirjataan kuluksi.

Entä sitten tuo 1200 €:n hintainen atk-ohjelma? No, ensinnäkin heti alkuun voidaan miettiä että onko kyseisestä ohjelmasta odotettavissa tuloa yli 3v:n ajan ennenkuin se pitää uusia? Koska jos ohjelmisto vanhenee kolmessa vuodessa, niin silloin ei tarvitse pähkäillä lainkaan ja sen voi vähentää suoraan tilikauden kuluna. Näetkö muuten ostettavan yrityksen kirjanpidosta, että onko ohjelmisto aikanaan kirjattu siellä muiden pitkävaikutteisten menojen alle taseeseen ja onko siitä siten tehty poistoja vuosittain? Vai miten he ovat kyseistä ohjelmistoa käsitelleet?

Jos atk-ohjelman taloudellinen käyttöikä on yli 3 vuotta, niin silloin aletaan miettimään millaisesta ohjelmasta on kysymys. Jos yritys on ostanut ohjelmiston sillä tavalla itselleen, että sillä on oikeus levittää ja myydä kopioita siitä muille, niin kyseessä on ns. aineeton oikeus. Vähän samalla tavalla kuin esimerkiski patentit ovat. Viittaamassani linkissä verratataan osuvasti tilannetta siihen, että kustantaja ostaa itselleen oikeudet kirjan tekstin julkaisuun ja myyntiin kirjana. Tällöin kyseessä on siis aineeton oikeus ja sitä käsitellään EVL 37 §:n mukaan. Jos tilanne on kuitenkin pikemminkin rinnastettavissa teoskappaleen ostoon (niinkuin nykyään useimmiten taitaa ns. valmisohjelmistojen kanssa olla) niin silloin kirjavertausta käyttäen yritys hankkii itselleen vain yhden kappaleen kyseistä teosta, ei oikeutta sen levittämiseen. Eli sama kuin jos yritys ostaa itselleen yhden kappaleen kirjoja, ei kirjan levitysoikeutta. Jos tilanne on siis se että yritys hankkii atk-ohjelmasta vain käyttöoikeuden itselleen, eikä sillä yleensä ole edes lupaa kyseisen oikeuden myyntiin kolmannelle osapuolelle (monien atk-ohjelmien lisenssiehdot estävät nykyään) niin tilanne on eri. Tällöin voimassa on eri kohdat elinkeinoverolaista:
Tietokoneohjelman hankintamenon jaksottamiseen voidaan soveltaa EVL 24 §:n säännöksiä silloin,

1) kun hankittuun ohjelmaan (teoskappaleeseen) on saatu tekijänoikeudellinen tai sopimus perusteinen käyttöoikeus (lisenssi) määräämättömäksi ajaksi,

2) kun hankintamenon (kertakaikkisen käyttökorvauksen) suuruus ei määräydy ajan kulumisen perusteella sekä

3) kun EVL 37 §:n säännökset eivät tule sovellettavaksi; EVL 37 § koskee sellaista aineetonta oikeutta, joka on erikseen luovutettavissa.28)

EVL 24 ja 37 §:n säännösten väliset jaksottamiserot ovat seuraavat:

- EVL 24 §:n mukaan meno vähennetään todennäköisenä vaikutusaikanaan, enintään 10 vuote na. Kysymys on kirjaamisajankohtana suoritettavasta vaikutusajan todennäköisyysarvioinnista.

- EVL 37 §:ssä on säädetty pääsäännöksi, että hankintameno jaksotetaan 10 vuodelle. Verovel vollisen on osoitettava todennäköiseksi tätä lyhyempi taloudellinen käyttöaika.

- EVL 24 §:n soveltaminen perustuu todennäköisyysarviointiin, kun taas EVL 37 §:ää sovel lettaessa on osoitettava todennäköinen käyttöikä.

EVL 24 ja 37 §:n säännösten välinen ero jaksottamisajan osalta pelkistyy näyttöä eli todistelua koskevaksi seikaksi. EVL 24 §:n mukaisissa soveltamistilanteissa verovelvollinen pystyy täyttämään selvitysvelvollisuutensa olennaisesti helpommin kuin EVL 37 §:n tarkoittamissa ta pauksissa.

Lähde: http://lipas.uwasa.fi/ktt/talousoikeus/ ... tnote24anc
Helmio
Viestit: 5
Liittynyt: 25 Maalis 2012, 12:18

Re: Fysioterapeutuin tmi:n aloittaminen

Viesti Kirjoittaja Helmio »

Iso kiitos Andy vastauksestasi ja paneutumisestasi asiaani! Ja pahoittelut näistä myöhäisistä kiitoksista. Etenkin tietokoneohjelman suhteen olin todella solmussa yrittäessäni kahlata ohjeviidakkoa, kiitos siis, että ystävällisesti jaat osaamistasi!

Muutoin pääsin asiassani eteenpäin, mutta noiden pienhankintojen kirjaamisen osalta "tipahdin kärryiltä".
Andy kirjoitti:Sitä mietiskelin tässä, että koska nuo mainitsemasi pienhankinnat eivät ole tase-eriä niin en ole aivan varma kirjataanko niitä enää uudelleen kuluksi.. yritys joka on ne aikanaan hankkinut on kuitenkin ne jo varmaan kerran kuluna vähentänyt eikö niin? Tällöin minun logiikkani mukaan niitä ei enää uudelleen kirjata kuluksi. Mutta 100% varmuudella en uskalla sanoa.
Kirjaisinko siis kuitenkin kaikki kauppakirjalla olevat laitteet kalustoon ja taseeseen - siis myös nämä alle 850,- maksavat? En valitettavasti pääse käsiksi edellisen omistajan kirjanpitoihin, joten en voi katsoa sieltä kirjausmallia. Mietin, että vaikka ed. omistaja olisikin vähentänyt laitteet kuluna kirjanpidossaan, niin kun hän myy laitteet edelleen, niin miksei uusi omistaja saisi vähentää niistä maksamaansa summaa omassa kirjanpidossaan? Arvonlisävero ei näissä summissa pyöri ollenkaan, koska fysioterapeutti ei ole arvonlisäverovelvollinen, sen suhteen ei siis vähennystä tulisi tehtyä.

Tämän arvonlisäverottomuuden takia myös oma paneutumiseni tähän asiaan on venynyt näin pitkään.
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Fysioterapeutuin tmi:n aloittaminen

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Et tietenkään voi jättä noita pienhankintojakaan kirjaamatta. Onhan niihin käytetty rahaa, joten vastatilikin on oltava. Ja onhan myyjäkin joutunut saamansa kauppasumman tulouttamaan, joten hänen aikanaan käyttämää kirjaustapaa ei tarvitse miettiä. Mikäli ko tavarat ovat myyjällä olleet kalustossa, hän tulouttaa menojäännöksen ylittävän myyntivoiton ja mikäli hän on kirjannut ne kertakuluna, tulouttaa hän niiden osalta koko kauppasumman. Nykykäytäntö tosiaankin salli sinulle tuon pienkalustoksi kirjaamisen, mutta ei myöskään kiellä kirjaamista kalustoksi taseeseen.
Helmio
Viestit: 5
Liittynyt: 25 Maalis 2012, 12:18

Re: Fysioterapeutuin tmi:n aloittaminen

Viesti Kirjoittaja Helmio »

Kiitos avusta Savon Jussi! Ei tässä varmaan kellään ollut aikomusta jättää mitään kirjaamatta - tilejä ja vaihtoehtoja vain pohditaan. Mutta pääsin jälleen "kärryille", joten näillä eväillä on hyvä matkata eteenpäin!
Vastaa Viestiin