Liikkeenharjoittajan kirjanpito

Käytännön toimenpiteet kahdenkertaisen kirjanpidon aloittamiseen liittyen.
Anselmi
Viestit: 3
Liittynyt: 23 Helmi 2012, 17:01

Liikkeenharjoittajan kirjanpito

Viesti Kirjoittaja Anselmi »

Hei,

Kiitos hyvästä foorumista, jota jo jonkin aikaa olen selaillut ja apuakin olen löytänyt. Nyt kuitenkin olisi muutama tyhmä kysymystä liittyen liikkeenharjoittajan kirjanpitoon. Käytännön rutiinit aiheuttavat harmaita hiuksia, eikä selviä vastauksia ole löytynyt. :?

Eli kassakoneen ja maksupäätteen lämpöpaperille tulostamat raportit skannaan paperille, ettei tieto häviä. Entä maksupäätteen päivänmittaan tulostamat "kauppiaan tositteet", pitääkö nekin kaikki skannata ja säilöä johonkin mappiin? Ja jos pitää tallettaa niin miksi?

Entä miten eri tositelajien kanssa toimitaan, talletatteko te kaikki tositelajit esim. eri mappeihin, juoksevassa numerojärjestyksessä, miten sitten kun kirjanpitotositenumero tulee kirjanpidosta. Teen kirjanpitoa Tappiolla. Onko pakko käyttää eri tositelajeja, eikö riitä että on yksi kirjanpitomappi, johon laittaa kaikki kuitit sitä mukaa järjestykseen kun niitä tulee... Miten siis kuitit mapitetaan jos käytetään tositelajeja? Voisiko joku valaista miten monta mappia teillä muilla on käytössä ja mitä kaikkea te säilötte niihin?

Sitten minulla on jokinlainen ajatuskatko kassakirjan kanssa. Kun täytän siihen jokapäivä kassatapahtumat, niin miten sen kirjaaminen kirjanpitoon käytännössä käy...
Eli esimerkki jos kassakirja näyttää alkukuusta tältä:

1.2. Päivän käteismyynti D 200,00
2.2. Päivän käteismyynti D 180,00
3.2. Päivän käteismyynti D 220,00
3.2. Ostettu myymälään postimerkkejä K 10,00
4.2. Päivän käteismyynti D 200,00
5.2. Päivän käteismyynti D 250,00
6.2. Tilitys viety pankkiin K 1040,00

Miten te tekisitte edellisestä kirjanpitoviennit? Jokapäivä vai harvemmin? Eikös kirjanpitäjätkin tee viennin kerran kuussa kassakirjan mukaan (mutta miten)? Entä kun tuolla seassa on esim. tuo postimerkit joista sitten on postin kuitti, niin eikö se kuulu olla omana kirjanpitovientinä ja kuittina kirjanpidossa. Askarruttaa myös tuo tilitys, tehdäänkö siitä myyntilasku reskontraan, jotta saadaan tulostettu kuitti kirjanpitoon vai riittääkö tiliote todentamaan rahan siirtymisen kassasta pankkiin. Sama probleema maksupäätteen kanssa kirjataanko joka päivä per pankkikorttisaamiset an myynnit ja sitten kun raha tulee per pankkitili an pankkikorttisaamiset, vai voiko niitäkin "niputtaa". Kertokaa please, miten pitää tehdä jotta menisi kerralla oikein!
tiltax
Viestit: 125
Liittynyt: 01 Syys 2010, 08:25

Re: Liikkeenharjoittajan kirjanpito

Viesti Kirjoittaja tiltax »

Moi,

Enpä alkaisi kauppiaan tositteita kopioimaan. Sanoisin että pääkirjanpitoon riittää kuukausiraportti, mutta päivittaiset kassaraportit on kuitenkin arkistoitava niin että ne on tarvittaessa käytettävissä.

Jotkut tallentaa eri tositelajit eri mappeihin, mutta itse mapitan ne samaan mappiin mutta erittelen ne välilehdellä tai eri värisellä reunamerkillä. Eri tositelajit numeroin eri numerosarjoihin esim 0001-1000 ostolaskut, 1001-2000 myyntilaskut, 2001-3000 tiliotetositteet jne jne.
Tositelajeja ei ole pakko käyttää, eli voit kirjata kaikki samaan tositesarjaan.

Käteisen rahan määrä on pystyttävä selvitettämään päivittäin, mutta mielestäni kassan voi viedä pääkirjanpitoon kerran kuussa. Pääasia että sinulla on kuitenkin jokin keino jolla voit todistaa käteisen rahan määrän päiväkohtaisesti, kuten kassakirjalla olet tehnytkin.

Kun kassatilitykset viedään pankkiin niin siitä jää sinulle tilityslomake. Tilitys myös näkyy pankkitilillä päiväkassatilityksenä eli tiliote riittää todentamaan rahan siirtymisen kassasta pankkiin. Mitään myyntilaskua et tässä vaiheessa tietenkään tee koska olet sellaisen tehnyt jo kerran siinä vaiheessa kun raha on tullut kassaan.

Ajattele kassakirjaa käteisen rahan tiliotteena. Jos on käteisellä tehtyjä ostoja niin ne kirjataan ihan samoin kuin tililtä menneet ostot, vain sillä erolla että veloitus tapahtuu kassasta eikä pankkitililtä.
Vastaa Viestiin